Bugün 19 Eylül 2024 Perşembe
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2815.506
    %-0.06
  • Dolar
    34.0562
    %-0.10
  • Euro
    38.0071
    %0.33
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Parayı yönetmeyi bilmek mühim”
18 Eylül 2024 Çarşamba 17:55

“Parayı yönetmeyi bilmek mühim”

Para kazanan herkesin parayı iyi yönetmeyi bilmediğine işaret eden Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Parayı yönetmeyi bilmek mühim” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), 2024 yılının 11. olağan toplantısını gerçekleştirdi. Akra Otel’de geniş katılımlı olarak yapılan toplantının konuşmacı konuğu Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı oldu. İş insanlarına “Dün, Bugün & Gelecek” konulu bir konuşma gerçekleştiren Sabancı, yaptığı esprilerle salondakiler tarafından adeta soluksuz dinlendi. Aile Anayasası, sürdürülebilirlik, girişimcilik, empati kurma gibi konulara değinen Sabancı, kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. Toplantıya çok sayıda ANSİAD üyesinin yanı sıra Antalya Valisi Hulusi Şahin, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz ve BAKSİFED Üyesi ASBİAD, BUSİAD, MASİAD, YÖRSİAD Dernek Başkanları katıldı.

 

ALİ BAHAR’I ANDI

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, sözlerine Temmuz ayında tekne kazasında hayatını kaybeden aynı zamanda ANSİAD şeref üyesi olan, ATSO ve AOSB Başkanı Ali Bahar’ı anarak başladı. 3 aylık bir dönem arasından sonra tekrar bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Özbek, geçtiğimiz yıl tekne kazası geçirdikten sonra tekrar sağlığına kavuşan Ali Sabancı’yı konuk etmekten ayrıca mutlu olduklarını kaydetti.

img-3992.jpg

“SABANCI SİVİL HAVACILIK TARİHİNE ADINI ŞİMDİDEN YAZDIRDI”

Ali Sabancı’nın Türkiye’nin en yenilikçi girişimcilerinden birisi olduğunun altını çizen Özbek, “Çok zor bir sektör olan hava taşımacılığında Türkiye’de hiçbir özel şirketin ulaşamadığı bir noktaya gelerek sivil havacılık tarihine adını şimdiden yazdırdı. Ülke içinde ve dışında çeşitli alanlarda faaliyeti olan Esas Holding’i yönetmekte. Türk özel sektörü olarak en zor dönemlerden birisini yaşadığımız bugünlerde, bu açıdan da Ali Bey’in bugün bizlerle olmasını çok kıymetli buluyorum. Kendisinin tecrübe ve değerlendirmelerinden çok yararlanacağımıza eminim” diyerek ekonomiye ilişkin de değerlendirme yaptı. Özbek, “Biz ANSİAD olarak ülkemizin ve Antalya’nın gelişmesine her zaman önemli katkılar yapan, vizyon veren, öncülük eden bir kuruluşuz. Ülke menfaati için yapıcı uyarı, eleştiri ve önerilerimizi her zaman paylaşıyoruz, paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

“GÖREVİMİZ KAĞIDI EN İYİ OYNAMAK”

Maddi açıdan zengin bir ailenin çocuğu olarak altın kaşıkla doğduğuna işaret eden Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise, dünyaya ailesinin verdiği imkanlarla daha dikkatli bakmaya çalıştığını ifade etti. “Bana Allah maddi açıdan bir kağıt dağıttı” diyen Sabancı, “Benim, hepimizin görevi bu kağıdı en iyi oynamak. Elindeki kağıdı en iyi oynamak senin iradende. Bu çok mühim” dedi.

 

“SİZDEN SONRA NE OLACAK?”

Sabancı, “Sizden sonra ne olacak?” ve “Çocuklarınız sizin yaptıklarınızı yapmak istemezse?” sorularının önemli olduğunu kaydetti. Yönetişimin önemine dikkat çeken Sabancı, iş hayatının genlerin yetmeyeceği kadar rekabetçi olduğunu söyledi. Aile işletmelerinde çalışmak istemeyenlerin normal karşılanması gerektiğinin altını çizen Sabancı, yeni jenerasyonların bunu üst jenerasyonlara anlatamadığına işaret etti. Sabancı, “Eğer çocuklarımızı iyi yetiştirmişsek yaptıklarımızı yapmak istemezlerse tahammül etmek zorundayız” şeklinde konuştu. İşinin kendisiyle birlikte bitmesini istemediğini dile getiren Sabancı, iş hayatının ekip işi olduğunu belirtti ve liyakatin önemini vurguladı.

img-4009.jpg

“ŞİRKETLERİN YAŞAYAN ORGANİZMALAR OLDUĞU UNUTULMAMALI”

Şirketlerin yaşayan organizmalar olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydeden Sabancı, “Şirketlerin yaşayan organizmalar olduğunu hiç unutmamak lazım” ifadelerini kullandı. Şirketlerin büyük bir aile olup olmadığı konusunda bir ailede herkesin aynı olamayacağını dile getiren Sabancı, “Burada bir aileymiş gibi endüstriyel yaklaşım olmalı” dedi.

 

“LİYAKAT ÖNEMLİ”

Aile şirketlerinde aile fertlerinin işe bulaşması, işe karışması ve katkıda bulunması gibi durumların yaşandığına işaret eden Sabancı, “Benim ailemde, aile fertlerinin hissedar olma hakkı var ama yönetme hakkını edinmeleri lazım” diyerek liyakatin önemine vurgu yaptı. Şirkete göre adam veya kadronun yeterli olmadığını ifade eden Sabancı, “Şirketin içinde bulunduğu 3-5 yıla göre adam lazım. Yönetim kurulu da öyle” diye konuştu.

 

“AİLE ANAYASASI GENELLİKLE KAN BAĞIYLA GİDİYOR”

Aile Anayasası’nın genellikle kan bağıyla gittiğini belirten Sabancı, evliliklerin kan bağı olmadığı için dışarıda değerlendirildiğini söyledi.

 

“BENİM İŞİM O İNSANLARI DOĞRU SEÇMEK”

Pegasus’taki işleyişten bahseden Sabancı, “Benim Pegasus’ta ofisim dahi yok. Profesyonel ve yetkili bir yönetim kurulu başkanımız var. Benim işim o insanları doğru seçmek” dedi. Yaklaşık 50 kişilik yönetim grubunun aynı zamanda en az maaşı kadar yatırımcı olduğunu da belirten Sabancı, “Rahmetli babam zaten yok. Yönetim kademesinde yalnızca ben, ablam, eniştem değiliz. Yapmak istediğimiz işe göre yurt dışından insanlar var. Bunlar bizim para koyduğumuz yere para koymak mecburiyetinde. Adam bir şeye evet diyorsa para koymak zorunda. En az bizden aldığı maaş kadar para koymak, yatırım yapmak zorunda” şeklinde konuştu. Sabancı, 12 milyon Euro’ya aldığı Pegasus’un şimdiki piyasa değerinin 3.5 milyar dolar olduğunu da kaydetti. Esas Holding olarak 6.5 - 7 milyar dolar civarında varlığı yönettiklerini belirten Sabancı, bunun 1 milyar dolarının kendilerine güvenen 45’in üzerinde yatırımcıdan olduğunu açıkladı.  

 

“PARAYI YÖNETMEYİ BİLMEK MÜHİM”

İyi para kazanan bazı kişilerin parayı iyi yönetmeyi bilmediğini dile getiren Sabancı, “Parayı yönetmeyi bilmek de mühim” açıklamasında bulundu.

img-4012.jpg

“GİRİŞİMCİNİN İŞİ HİÇBİR YERDE KOLAY DEĞİL”

Türkiye’de girişimcilik iklimi olduğunu düşünüp düşünmediği sorulan Sabancı, girişimcinin işinin hiçbir yerde kolay olmadığını söyledi.  

 

“DAHA UZUN VADELİ PLAN YAPABİLMEMİZ LAZIM”

Geleceği nasıl gördüğü sorulan Sabancı, şöyle konuştu:

“Bana bir toplantıda ‘1 sene öncesine göre Türkiye’de iş yapış tarzı nasıl değişti?’ diye soruldu. 1 sene evveline göre benim ülkem fakirleşiyor. Bunu ticaret yapan herkes biliyor. Bizde fakirleşiyoruz. Tek motorlu uçak örneği verdim. Hoşunuza gitmeyebilir ama Mehmet Şimşek, o tek motorlu uçağı en yakın meydana indirmeye çalışıyor. İnşallah yere inene kadar o tek motorda bir sorun olmaz. Mehmet bey yanlışları düzeltmeye çalışıyor. Bunun faturasını hepimiz ödeyeceğiz. İnşallah sadece ekonomik olarak öderiz. Bütün belirsizliklere rağmen bizim daha uzun vadeli plan yapabilmemiz lazım.”  

 

“KENDİMİ GALATASARAY BAŞKANI OLARAK DÜŞÜNEMİYORUM”

Fenerbahçeli bir iş insanının, daha delikanlı bir rekabet ortamının olması adına Galatasaray’a başkan olmayı düşünüp düşünmediğini sorması üzerine Sabancı, şunları söyledi:

“Bir Fenerli olarak siz benim Galatasaray Başkanı olmamı ister misiniz? Ali Koç benim çok yakın abim, dostum. O bana çok yol gösterdi, ne yapılmaması gerektiğiyle ilgili. Ali Koç’u kötülemiyorum. Burada lisan farkı var. Bunlar bilmem ne okulunda öğrenilmez. Ben kendimi düşünemiyorum bile. Bana Ünal Aysal, 'Bunu CV’nde istemez misin?' dedi. Yok istemem dedim.”    

img-4020.jpg

GÜNÜN ANISINA HEDİYE VERİLDİ

Toplantı sonunda ANSİAD Başkanı Ercan Özbek tarafından Ali Sabancı’ya günün anısına hediye takdimi yapıldı. HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim