Sektör temsilcileri kararsız
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala en çok merak edilen konuların başında kurbanlık fiyatları gelirken, fiyatlar konusunda sektör temsilcileri kararsız kaldı. ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi üyelerinden Mustafa Cahit Sönmez, satışların düşük olduğunun altını çizerek 300 lira olan canlı kilo fiyatının 240 liraya kadar düşeceğini öngörürken, Adnan İngeç ise o kadar düşmeyeceğini ileri sürdü. ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan ise, kurbanlığın bir maliyeti olduğunun altını çizdi.
İslam aleminin sabırsızlıkla beklediği Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. 16-19 Haziran tarihleri arasında kutlanacak bayram için ibadetlerini yerine getirmek isteyenler hazırlıklarını sürdürüyor. Bayrama sayılı günler kala en çok merak edilen konuların başında kurbanlık fiyatları geliyor. Yaşanan ekonomik darboğaz ve talebin düşük olması nedeniyle fiyatlar konusunda sektör temsilcilerinin kafası karışmış durumda. Ekonomik koşullar nedeniyle sağlıklı bir öngörü yapılamazken, bazı sektör temsilcileri geçtiğimiz yıllara oranla kurbanlık kesiminin azalacağını bazıları ise azalmayacağını öne sürdü. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi üyesi Mustafa Cahit Sönmez, canlı kilosu 300 lira olan kurbanlıklarda fiyatların 240 liralara kadar düşeceğini ileri sürdü. Sönmez’e katılmayan ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Adnan İngeç ise 280 liradan aşağı düşmeyeceği iddiasında bulundu.
“HALKIN ALIM GÜCÜ ÇOK ZAYIF, GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA KESİM AZALACAK”
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasına rağmen kurbanlık satışlarında çok fazla bir hareketlilik olmadığını bildiren ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi üyesi Mustafa Cahit Sönmez, “Bayram yaklaşıyor ama hiç hareketlilik yok. İç Anadolu bölgesinden arayanlar oluyor. Şuanda kurbanlık getirmek isteyen bile yok. Benim görüşüm geçen yıla oranla kurban kesiminde çok büyük azalma olacak. Talepte düşüş yaşanacak. Sektördeki sorunlar devam ederken anormal bir şekilde halkın alım gücünün çok zayıf olduğunu görüyoruz. Bu durumdan kasaplar da çok şikayetçi. İnsanlar alışveriş yapamıyor, satış yok. Kurbanda büyükbaş 400-450 kilo randımanlı et kesilmez. Karkas 180-200 kilo, en babası 230 kilo kesilir” dedi.
“FİYAT 240 LİRAYA KADAR DÜŞECEK DİYE ÖNGÖRÜYORUM”
Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının 300 lira olduğunu bildiren Sönmez, satışların olmamasından dolayı bu fiyatın 240-250 liraya kadar düşeceği öngörüsünde bulundu.
“KENDİMİZİ AVUTUYORUZ”
Sektördeki sorunların aynı şekilde devam ettiğini belirten ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi üyesi Adnan İngeç ise, “Perakende satışlarda düşüş var. Kendimizi Kurban öncesi diye avutuyoruz ama işin özü alım gücünde” diye konuştu.
“FİYATLAR O KADAR GERİ GELMEZ”
Sönmez’in kurbanlık fiyatlarının 240-250 liraya düşeceği görüşüne katılmadığını da belirten İngeç, “300 liradan 290 liraya düşer ama 280’i göreceğini düşünmüyorum. Fiyatlar o kadar geri gelmez” açıklamasında bulundu. Türkiye’de her yıl kurban kesiminin arttığına işaret eden İngeç, “Hiçbir zaman bir önceki yıldan az olmadı. Ben bu yıl da kimsenin elinde kurbanlık kalmayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“KURBANIN BİR MALİYETİ VAR”
Et fiyatlarından dolayı vatandaşların kafasının karışık olduğunu belirterek kurbanlığın bir maliyeti olduğunun altını çizen ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan ise, “Bugün kesilen bir kuzu veya dana kurban olmuyor. Her hayvan kurban olmuyor. Kurban olabilmesi için belli özellikleri taşıyor olması lazım. Büyükbaşta kapak atması, küçükbaşta koyunda 6 ayı geçmesi ve belli bir boya gelmesi, keçide yaşını geçmesi gerekiyor gibi. Bunların hepsi bir maliyet. Benim de elimde kurbanlık var. Birde insanlar kurbanda hizmet satın alıyor. Yani, hayvanı ‘Keser, parçalar ve teslim ederim’ diyenler daha rahat satabiliyor” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim