31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin, belediye başkan adaylarının, milletvekillerinin, il ve ilçe başkanlarının söylemlerine baktığımızda maalesef yine “gerilimli” bir seçim süreci içindeyiz.
Eleştiri; siyasetin genlerinde olan bir üslup ve sıkça kullanılan bir yöntem… . Ama; eleştirirken toplumu kutuplaştıracak, ötekileştirecek ve sonuç getirmeyecek bir anlayışı etkin kılma düşüncesi toplum psikolojisinde ağır tahribatlar yaratır.
Sonuç itibariyle tüm belediye başkan adayları seçim öncesinde hedeflerini, ilkelerini, projelerini ve yol haritalarını seçmenle paylaşıyor. Bu anlamda çalışmalar hızlandı.
Gazeteci kimliğimle tüm siyasi partilerin, belediye başkan adaylarının söylemlerine farklı bir yaklaşımla bakıyorum. Kullanılan üslup, beden dili, inandırıcılık, topluma verilen mesaj, vizyon ve siyasi nezaketi bir bütün olarak değerlendiriyorum.
Bugün gerçekten çok ciddi sorunlarımız var.
Her ne kadar yerel siyaset genel siyaset ile karıştırılmamalı dense de, genel siyaset havasında bir seçime gidiyoruz.
Bir tarafta Cumhur İttifakı, diğer tarafta Millet ittifakı…
Ve adaylar sahada.
Ekonomideki reel sıkıntı, iç ve dış politika, iktidar ve muhalefetin siyasi atışmaları, eğitim ve sağlık alanındaki sorunlar, kişi başına düşen milli gelirin hızla azalması, gelir adaletsizliği, yoksulluk gibi kavramlar bugün en çok belleğimizi yoran terimler.
Vatandaşın genel beklentisi ve görmek istediği tablo; gerilimsiz bir seçim süreci yaşanması…
Bu beklenti giderek artıyor…
Seçim günü yaklaştıkça siyasi tansiyon artıyor.
Böyle bir tabloda yaklaşan seçimin kronikleşen sorunların çözümü için umuda dönüşmesi temennisi ve; siyasi nezakete olan özlemimiz de her geçen gün artıyor…
Yerel seçimin stratejisi her zaman farklı olur.
Genel seçimlerde parti ekseninde genel ağırlıklı milletvekili adaylarına oy veren seçmen, yerel seçimlerde kişiye odaklı tercihi öncelikli olarak benimser.
Anketler, seçmenlerin memnuniyeti ve memnuniyetsizliği üzerine şekilleniyor.
Genel anlamda gördüğüm olgu; seçmen yaklaşan yerel seçimlerde ekonomideki durumu ve fiyat artışlarını ön plana çıkarıyor…
Ve kararsızların sayısı; çıkacak sonucu belirleyici kılacak gibi görünüyor.
Bu yazı toplam 2072 defa okunmuştur.