Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soğanın fiyatı 10 lirayı bulursa şaşırmayın!
01 Kasım 2018 Perşembe 11:31

Soğanın fiyatı 10 lirayı bulursa şaşırmayın!

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Ekim ayı meclis toplantısında, sektör sorunlarına değindi.

Tarım işçisi bulmakta zorlandıklarını, tarım sektöründe çalışacaklara özel sosyal güvenlik sistemi kurulması gerektiğini aktaran Çandır; soğan rekoltesinde yüzde 80 ürün kaybı nedeniyle, soğan fiyatlarının bu 10 lirayı bulabileceğini söyledi.

TARIM OVALARI KORUMA ALTINDA

Antalya Ticaret Borsası’nın Ekim ayı meclis toplantısı, Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. Antalya Ticaret Borsası meclis toplantı salonunda Borsa Başkanı Ali Çandır, ekonomiyi değerlendirdi. 2000 yılından bu yana her yıl 2000 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisinin kaybedildiğini aktaran Çandır; "2000 yılından bu yana her yıl ortalama 2000 futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisini kaybeden kentimiz için önemli bir karar geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımladı. İlimizde bulunan 8 ovamız (Bozova, Demre, Kınık, Kumluca, Manavgat, Serik, Söğüt ve Zümrütova) ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ olarak ilan edildi. Koruma altına alınan 8 ovamız için teşekkür ediyoruz. Hükümetimizden ve yerel yönetimlerimizden; Kentimiz ekonomisinde yüzde 18 paya sahip olan ve tüm kırsala nüfuz eden, Ülkemiz ortalamasının 7 kat üzerinde bir değerle 10 milyar TL düzeyinde ekonomik bir değer yaratan kentimiz tarım topraklarının daha fazla korunmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

ENFLASYONLA MÜCADELE DESTEKLENMELİ

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır; tarımsal ticaretinin geliştirilmesi, sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla toplanan meslek komitelerinde; artan maliyetler, döviz kurunda yaşanan gelişmeler, uzayan vadeler, finansal erişimde yaşanan zorluklar, enflasyonla mücadele programı, Konkordato, birikmiş KDV’lerin iadesi, ihracatta nakliye bedellerinin artması ürün birim fiyatları, tarımda işçi bulamama sorunu gibi konular gündeme geldiğini söyledi. Enflasyonla topyekûn mücadeleye destek veren borsa üyelerine teşekkür eden Çandır, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için, zaman geçirmeden ekonomik ve mali politikalarla mücadelenin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“KONKORDATO REVİZE EDİLSİN”

Son dönemde sıkça gündeme gelen konkordato hakkında çekincelerini de dile getiren Borsa Başkanı Ali Çandır, ““Konkordato; konusunda tüm üyelerimiz sürekli olarak kaygı duyduklarını ifade etmektedirler. Bildiğiniz üzere daha evvel iflas erteleme ile yaşadığımız problemler bulunmaktaydı. Bu sorunlar şimdi de konkordato ile gündeme gelmektedir. Verilere göre kanunun yayım tarihinden sonra, Eylül ayı sonuna kadar toplamda 220 şirket konkordato talebinde bulundu ve bu başvurulara ilişkin olarak geçici mühlet kararı verildi. Umudumuz bu sayının daha fazla artmaması yönündedir. Gerçekten dürüst ve nitelikli iş insanlarının ticarette kalabilmesi için önemli bir enstrüman olan konkordato mekanizmasının olası suiistimallere karşı revize edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİRİKMİŞ KDVLERİN İADESİNİ İSTİYORUZ”

Birikmiş KDV iadeleri konusunda da görüşlerini dile getiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Birikmiş KDV iadeleri konusunda ise; ATB olarak uzun yıllardır birikmiş KDV’lerin iadesini talep etmekteyiz. üç aydan üç aya devletle mükellef helalleşmelidir. Hatırlayacağınız üzere, konu geçtiğimiz yasama yılında TBMM gündemine gelmesine rağmen son dakikada geri çekilmişti. Ancak komitelerımızde de gündeme geldiği üzere iş dünyasının bu konudaki beklentisi aynen devam etmektedir. Bu konuda Devlet alacağına şahin, borcuna karga olmamalıdır. Her üç ay da bir birikmiş KDV‘lcrin iadesi sağlanmalıdır. Böylece piyasaya beklenen canlılık gelecektir” şeklinde konuştu.

“TARIM SEKTÖRÜ İŞÇİ BULAMIYOR”

“İhracattaki nakliye bedellerinin artması sorununa da değinen ATB Başkanı Ali Çandır, ihracat yapan borsa üyelerinin dönüş yolu bulmakta zorlandığını, ihracat dönüş bedellerinin ihracatçılardan talep edilmesinin, rekabet gücünü zayıflattığına değindi. Bu konuda önlem alınmasını isteyen Çandır, tarım sektöründe işçi bulamamaktan yakındı. Tarım sektöründeki en önemli sorunun, tarım işçisi bulamamak olduğunu aktaran Çandır, “Tarım sektörümüzdeki işçi bulamama konusu; komitelerimizde gündeme gelen sorunların başında gelmektedir. Her ay en az bir komitemizde bu konu koşulmaktadır. Öyle ki bu sorun itibarını kaybetmiş tarım sektörünün Türkiye’deki en önemli sorunu haline gelmiştir. Çobanımızdan seralarda çalışan işçilerimize kadar birçoğu yabancı uyruklu olmuştur. Bu konuda uzun yıllardır dile getirdiğimiz tarım sektörüne yönelik özel bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması işçi sorunumuzun çözülmesinde ilk basamak olacaktır. Sektörümüzün yapısına uygun ve mevcut sosyal yardımlarında içerisinde bulunduğu tarıma özgü bir sosyal güvenlik sistemi geliştirilse istihdama ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlayabiliriz. Sosyal yardımlarla birleştirilmiş ve maliyeti düşürülmüş bir sosyal güvenlik sistemi tarımın itibarını yeniden kazandırılmasında da önemli bir rol oynayacaktır. Mevcut sosyal güvenlik yüküyle tarımda işçi çalıştırmak neredeyse imkânsızdır” ifadelerini kullandı.

“SOĞAN 10 LİRAYI BULURSA ŞAŞIRMAYIN”

Ürün birim fıyatları ile sektörel konularda; görüşlerini dile getiren Çandır, çok çarpıcı bir uyarıda bulundu. Soğan rekoltesinde yüzde 80 civarında ürün kaybı yaşandığını aktaran Çandır, “Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle Ağustos-Eylül aylarında üreticiden 1.1 1,2 TL’den alım yapılmıştı. Ancak alınan soğanların meydana gelen çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında bir ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Ocak ayının sonu ve Şubat ayında ortasında 8-10 TL’ye soğan yersek tüketiciler şaşırmamalıdır. . Önümüzdeki günlerde örtü altı üretimin başlamasıyla domates fiyatlarında biraz düşüş bekliyoruz.  Zeytin konusunda yapmış olduğumuz farkındalık ve coğrafi işaret tescili sonrası Antalya Tavşan Yüreği Zeytinimizin daha yüksek fiyattan alıcı bulması bizleri sevindirmektedir. Hububat için özellikle yayla kesimlerimizde yavaş yavaş hazırlıklar başlıyor” dedi.

YÖREX’TE HEDEF YURT DIŞI

Konuşmasının son bölümünde, 9’ncu Yörex Yöresel Ürünler Fuarı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Ali Çandır, fuara destek veren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti. Yörex’in kent ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını aktaran Çandır,  Yörex’te ziyaretçi hedefinin üstüne çıkıldığını söyledi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Öncelikle 9'uncu kez YÖREX'i alnımızın akıyla tamamladığımız için; başta ekip arkadaşlarım olmak üzere yurtdışından direk olarak kentimize gelerek fuarımızı şereflendiren Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, oda ve borsa başkanlarına, yönetimlerine ve meclislerine, kalkınma ajanslarımıza, yerel yönetimlerimize, üreticilerimize ve destek veren herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Hatırlayacağınız üzere fuarımızı bu yıl en az 200.000 kişinin ziyaret etmesini hedeflediğimizi ifade etmiştim; bu konuda bizleri utandırmayarak YÖREX’i ziyaret eden 207.483 Antalyalı hemşerilerimiz ile yerli ve yabancı misafirlerimize teşekkür ediyorum. 72 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, verilen son teyitlerle kesinleşen 27l’i kurum ve kuruluş (144 oda ve borsa, 19 kalkmama ajansı) 255’i firma olmak üzere toplam 526 katılımcı yer almıştır. ' Yöresel ürünlerimizin ulusal ve yerel market zincirleri ve otellerde daha fazla yer almasını sağmak Ye COğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak için çeşitli etkilikler düzenledik. Düzenlediğimiz etkinliklerimize destek olan TOBB, FAO, PERDER ve OSMED’e ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Önümüzdeki yıl Yörex'i yurt dışına taşımak, yedi bölgemizde yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerle ilgili faaliyetlerimizi yıl boyuna yaymak için ürün odaklı ihtisaslaştırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.(Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

 

Bu haber toplam 1246 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim