Bugün 19 Nisan 2025 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %-0.07
  • Euro
    43.137
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Sokak Hayvanları Çalıştayı

05 Temmuz 2021 Pazartesi 00:02

 

            Sokak hayvanlarının korunmasına yönelik atılan her adım; çağdaş bir yaşam modelinin de adımları kuşkusuz.

            Bu anlamda sokaktaki can dostlarımızın karşılaştığı zorlukları aşabilmesinde her birey katkı koymak zorunda.

            Bunaltıcı yaz sıcaklarında yiyecek bulmakta zorlanan susuz kalan sokak hayvanları bazen de şiddete maruz kalabiliyor.

            Bunun acı örneklerini zaman içerisinde çok sık gözlemleyebiliyoruz.

            İşte tam da bu noktada Akdeniz Üniversitesi’nde önemli ve örnek gösterilebilecek bir çalıştay gerçekleştirildi.

   Akdeniz Üniversitesinde “Kampüs İçerisindeki Sokak Hayvanlarının Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Yerel yönetim, kamuda ilgili birimlerin yöneticileri ile üniversitenin Hayvansever Topluluğu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda öneriler ışığında örnek bir model oluşturmak için ilk adım atıldı.

    Akdeniz Üniversitesinde barınan sokak hayvanlarının bakımı, barınması, tedavisi ve sokak hayvanları ile ortak yaşam konusunda örnek bir model oluşturmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker’in başkanlığında Çalıştay gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Hayvanseverler Topluluğu tarafından organize edilen çalıştaya kamu ve sivil toplum kuruluşlarından alanında uzman temsilciler katıldı.

Rektörlük Senato Odasında gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, kampüste yaşayan sokak hayvanları için bilimin ışığında iç ve dış paydaşların önerileriyle hazırlanacak örnek bir çözüm modeli aramak üzere bu çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi özelinde sokak hayvanlarıyla ilgili ortak yaşamın iki temel boyutu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Toker, “Bir taraftan sokak hayvanlarının yaşamını sağlıklı bir ortamda devam ettirmesini, diğer taraftan ise ortak yaşamı sorunsuzca sürdürmeyi başarmak zorundayız. Üniversitemizde sokak hayvanlarının beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Rektörlüğümüz öncülüğünde ve gönüllü öğrencilerimizin ve yerel yönetimin desteği ile sorun yaşanmıyor. Pandemi dönemindeki sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde bile hayvan sever öğrencilerimizin de desteği ile kampüsümüzde barınan sokak hayvanlarının aç kalmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.” dedi.

Akdeniz Üniversitesinin iç ve dış paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda Akdeniz Üniversitesindeki sokak hayvanı varlığı, yönetimi ve çözüm önerileri, 5199 Sayılı Kanun hakkında bilgilendirme ve kanun kapsamında kurumların sorumlulukları, Sokak Hayvanları Yönetiminde Dijital Dönüşüm konuları ele alındı. Çalıştayda hayvanlara yaklaşım ve besleme konularında tüm vatandaşların bilinçlendirilmesi, sosyal medyadan hayvanların sahiplendirilmesine yönelik girişimlerde bulunulması, sokak hayvanları ile ilgili yapılacak sosyal sorumluluk projeleri ile mama, bakım gibi ücretlerin karşılanması, hayvanların dijital çiplerle takibinin gerçekleştirilmesi, kampüs içinde yaşayan hayvanların daha konforlu bir şekilde yaşamaları gibi öneriler geldi. Çalıştay soru cevap bölümümün ardından son buldu.

              Dünyanın tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğu ve sağlıklı bir yaşam için bir arada bulunan her bireyin sorumluluk alması artık kaçınılmaz.

            Bu bağlamda Akdeniz Üniversitesi’ndeki çalıştayı çok önemli buldum ve farkındalık yaratma adına böylesi girişimlerin artması gerektiğini düşünüyorum.

Bu yazı toplam 490 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim