Taşdemir'den İMO'da deneyim paylaşımı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi, düzenlediği seminerlerle üyelerini mesleğin önemli isimleriyle buluşturarak bilgilendirmeye devam ediyor. İMO Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen son seminerin konuşmacısı 51 yıllık mühendis İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir oldu. İMO üyelerine "Betonda kusurlar, çatlaklar, derzler, güncel onarım yöntemleri ve sıcak havalarda beton dökümü" konulu bir sunum yapan Taşdemir, tecrübe paylaşımında bulundu. Mühendisliğin yarısının kitaplarda yazan bilgiler, yarısının ise deneyim olduğunu söyleyen Taşdemir, deneyimlerini paylaştı.
"DENETİMDE AKSAYAN YÖNLER VAR"
İnşaat için zorunlu olan başlıca aşamaları tasarım, malzeme seçimi, montaj ve işçilik, denetim ve onarım olarak sıralayan Taşdemir, denetimin önemini vurguladı. Denetimlerde aksamalar yaşandığına işaret eden Taşdemir, "Özellikle son depremlerde bu gözüküyor. Kocaeli depremi sonrasında birtakım şeyler yapıldı ama yine de aksayan yönler var" şeklinde konuştu.
"0,2 MM'YE KADAR OLAN ÇATLAKLAR KENDİNİ TAMİR EDEBİLİR"
Betondaki erken yaş çatlağının bina servis ömrü için önemli problemlerden birisi olduğunu söyleyen Taşdemir, bunlara karşı önlem alınması gerektiğini kaydetti. Betonlarda birçok çatlak olabileceğini belirterek bu çatlakların sınıflandırılması gerektiğini ifade eden Taşdemir, 0,2 milimetreye kadar olan kılcal çatlakların kendi kendini tamir edebildiğini söyledi. Taşdemir, rutubetle buluşan hidrate olmamış çimento tanelerinin kireçle birleşerek bağlayıcıya dönüştüğünü ifade etti. Genişliği 1 milimetreden fazla çatlakların kritik olduğunu kaydeden Taşdemir, her çatlağa enjeksiyon yapılamayacağını söyledi.
"HAVA SICAKLIĞININ 65 DERECEYİ AŞMASINI İSTEMEYİZ"
Betonlarda sıcaklık kontrolünün de önemli olduğunu vurgulayan Taşdemir, "Özellikle derin temellerde sıcaklık kontrolü son derece önemli" dedi. Beton sıcaklığı arttıkça sıkıştırma güçlüğü oluştuğunu belirten Taşdemir, "Hava sıcaklığının her 5 derece artması halinde priz süresinde yüzde 25 kısalma söz konusudur. Antalya gibi bir yerde beton yapıyorsanız kesinlikle mineral katkı kullanmalısınız. Beton sıcaklığı artsa bile mineral katkı kullandığınız zaman hem priz başlangıcı hem de priz sonunda epey uzama söz konusu. Sıcak hava koşullarının betona da zararı var. Aslında betonda normal sıcaklık geçerlidir. Normal beton sıcaklıkları. Biz betonun hiçbir kesiminde hava sıcaklığının 65 dereceyi aşmasını istemeyiz" açıklamasında bulundu. Taşdemir, hava sıcaklığına göre beton döküm saatlerinin ayarlanabileceğini söyledi. Betonun sıcaklığını düşürme yöntemlerini de anlatan Taşdemir, betona asla su katılmaması gerektiğini vurguladı. HABER: YUSUF KATRA
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim