Bugün 08 Eylül 2024 Pazar
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2725
    %0.00
  • Dolar
    33.9708
    %0.00
  • Euro
    37.6168
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ulualan Orman Alanı ve Sahili halkın kullanımına açık kalacak
23 Temmuz 2024 Salı 15:28

Ulualan Orman Alanı ve Sahili halkın kullanımına açık kalacak

Antalya’nın Manavgat İlçesi Kızılağaç bölgesindeki orman ve sahil alanlarına golf tesisi yapılması planı, yargıdan döndü. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı dava sonucunda, Antalya 5. İdare Mahkemesi, planlarıN iptaline karar verdi.

Antalya’nın Manavgat İlçesi Kızılağaç bölgesindeki orman ve sahil alanlarına golf tesisi yapılması planı, yargıdan döndü. Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin açtığı dava sonucunda, Antalya 5. İdare Mahkemesi, planların hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi.

Yargı Kararları ve Gelişmeler

Antalya 3. İdare Mahkemesi, 10 Mart 2022 tarihli kararında, Kızılağaç bölgesinde yapılması planlanan golf tesislerinin, kamusal alanların kullanımı ilkesine aykırı olduğuna hükmetmişti. Mahkeme, sahil şeridinin birinci bölümünün tamamen kamusal kullanıma yönelik olması gerektiğini, ikinci 50 metrelik kısmının ise sınırlı yapılaşma hakkı tanınarak halkın kullanımına açık tutulması gerektiğini belirtti. Bu karar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlarını iptal etmişti.

mimarlar1.jpg

Bakanlık Yeniden Onayladı, Mimarlar Odası Yeniden Dava Açtı

Bakanlık, 2 Mart 2023 tarihinde yeni bir kararla, aynı bölgeyi golf tesisi alanı olarak planlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nı yeniden onayladı. Bunun üzerine Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 27 Nisan 2023 tarihinde planların iptali için tekrar dava açtı.

Mahkeme, Golf Alanı Planlarını İptal Etti

Antalya 5. İdare Mahkemesi, 18 Temmuz 2024 tarihli kararında, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmadığı, golf alanı yer seçim kriterlerinin somut verilerle desteklenmediği ve çevresel etki değerlendirmesinin yapılmadığı gerekçeleriyle planların hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, su kaynaklarına olası olumsuz etkilerin saptanmadığı ve bu etkilerin azaltılmasına yönelik önlemlerin açıklanmadığına dikkat çekti. Sonuç olarak, 255,93 hektarlık golf tesisi planları iptal edildi.

ulualan.jpg

Yangın Riski ve Kamusal Alanların Önemi

Manavgat bölgesinde 2021 yılında yaşanan ve Türkiye’nin en büyük yangın felaketi olarak tarihe geçen olayda, mevcut helikopter ve uçak pistlerinin hayati önemi bir kez daha ortaya çıkmıştı. Orman yangınlarına acil müdahalede kullanılan bu alanlar, Bakanlık tarafından golf tesisleri için kaldırılmak istenmişti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu değişikliğin halkın kullanım haklarını ve çevreyi olumsuz etkilediğini vurguladı.

ulualan1.jpg

Kamu Yararı Gözetilmeli

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Hasan Çerçiler, yapılan planların kamu yararına aykırı olduğunu belirterek, "Değerli orman arazilerinin ve ekosistemlerin golf tesis alanı olarak planlanması kamu yararına değildir. Halkımızın günübirlik alanlardan, sahilden ve denizden yararlanma hakkı elinden alınmaktadır," dedi.

Mahkemenin kararı, Manavgat Ulualan Orman Alanı ve sahilinin halkın kullanımına açık kalmasını sağlayarak, doğal alanların korunması yönünde önemli bir adım oldu.

HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 951 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim