Tarımda yıllardan beri eksik olan, yanlış giden birçok olumsuzluklar var. Öyleki; üretici sürekli kazanamadığından ve özellikle de yeni neslin tarım işiyle uğraşmak istemediğinden yakınıyor!
Evet…
Turizm ve tarımın merkezi olarak kabul edilen Antalya’da tarım sektörü her geçen gün biraz daha kötüye gidiyor. Tarım alanlarının daralması, ilaç, mazot ve gübre fiyatlarındaki astronomik artışa paralel olarak mevsimlik işçi sorunlarının baş gösterdiği Antalya’daki tarım alanlarında çalışan üreticiler oldukça dertli.
‘’Ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz!’’ diye serzenişte bulunan üreticiler, özellikle mazot fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğunu, ilaç ve gübre fiyatlarındaki son zamlarla birlikte ürünlerinin tarlada kalma tehlikesini her geçen gün biraz daha derinden yaşadıklarından dem vurup serzenişte bulunuyorlar.
Antalya’da babadan kalma tekniklerle tarımla uğraştıklarını, başka bir işe yönelmediklerini ve maliyetlerin sürekli artması karşısında çaresiz kaldıklarını söylüyorlar. Mazot, gübre ve ilaç fiyatları o kadar yüksek ki bu işi yapıp yapmama konusunda üretici şu an yol ayrımında gibi…
Tarımda yeni tekniklerin üreticilerle paylaşılması gerektiğini, tarımın teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen üreticiler aynı sıkıntılarla yine baş başa! Mazotun fiyatı 7 liraya dayanmış durumda.
İlaç ve gübre fiyatlarındaki anormal artış işin bir başka boyutu…
Ürünlerin tarlada kalma tehlikesi çok yüksek. Mevsimlik işçi çalıştırarak maliyet karşılanamıyor. Yeni nesil kuşak tarımla uğraşmak istemiyor ve zaten tarım alanları da her geçen gün daralıyor.
Tüm bunlara bir de pazar sorununu yani dış ülkelere ihraç edilecek ürün sorununu eklersek durumun iç açıcı olmadığı gerçeği ile baş başa kalıyoruz. Diğer sektörler gibi tarım sektörünün de acilen teşvik edilmeye ve mevcut sıkıntıların süratle aşılmasına ihtiyaç var…
Bu yazı toplam 844 defa okunmuştur.