Bugün 19 Nisan 2025 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4074.566
    %0.00
  • Dolar
    37.9464
    %-0.07
  • Euro
    43.137
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Üreticiye enerji desteği

28 Mayıs 2021 Cuma 00:05

 

            Üretimin canlandırılması, geliştirilmesi ve desteklenmesi ile ilgili zaman zaman dikkate değer çalışmalar gözlemliyorum.

            Pandemi sürecinde çiftçilerin karşılaştıkları sorunların aşılması ile ilgili olarak gerek Devlet destekli, gerekse de yerel belediyeler kanalıyla yapılan destekleme ve teşvik edici çalışmaların ne denli önemli olduğunu söylemeye sanırım gerek yok.

            Salgın hastalıklarla mücadeleden tutun da, olası bir kuraklık tehlikesinin uzantısında yaşanabilecek her türlü olumsuzlukta aslında tarımın yaşamsal önemi ile yüz yüze kalırız.

            Tarımsal kalkınma için de tarımın önündeki olumsuzlukların aşılması, üreticilerin sorunlarının çözümü geliyor.

            Bugün Büyükşehir Belediyesi’nin olumlu bir projesi’nden söz etmek istiyorum.

Antalya Büyükşehir Belediyesi çiftçilere yönelik enerji desteğini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Döşemealtı İlçesi’ne bağlı Dağbeli Mahallesi’nde bulunan Güneş Enerji Santralinden 2020 yılı içerisinde 9 bin 445 çiftçiye enerji desteği sağladı. 2021 yılında bu enerji desteğinin 9 bin 746 çiftçiye ulaştırılması planlanıyor. 2022 yılında ise hedef 10 binden fazla çiftçiye destek verilmesi. 

 

  Bu anlamda çiftçiye olan destekler sürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bu kapsamda çiftçiler için en önemli desteklerden bir tanesi olan enerji desteğine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi daha fazla çiftçinin sisteme dahil olarak enerji desteğinden yararlanması için çalışıyor. 

   Büyükşehir Belediyesi’nin Döşemealtı İlçesi’ne bağlı Dağbeli Mahallesi’nde 77 bin m2 alanda kurulu olan Güneş Enerji Santrallerinde 2020 yılında 8.429.000 kWh enerji üretimi gerçekleşti. Enerji desteklerinden daha fazla üreticinin yararlanması için binden fazla çiftçi sisteme dahil edildi. Bu sayede 2020 yılında 9445 çiftçi ailesine enerji desteği sağlandı. Yapılan bu desteklemeyle çiftçilerin elektrik maliyetleri yüzde 50 oranında düşürüldü. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında toplam 13.500.000 TL ve elektrik enerjisi desteği sağlandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı önümüzdeki yıllarda Güneş Enerji Sistemlerini geliştirerek daha fazla çiftçiye bu konuda destekleri sağlamayı hedefliyor. Bu konuda saha ve etüt projeleri sürerken, çiftçin girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik çalışmalar da sürüyor. 2021 yılında 9 bin 746 çiftçi ailesine 15.138.000 TL enerji desteği ödemesi yapılması planlanıyor. 2022 yılında ise enerji desteği sağlanan çiftçi sayısının 10 binden fazla olması için çalışmalar sürüyor. 

            Görüleceği üzere bu tarz yaklaşımlar ve destekleme çalışmaları sadece gübre yardımı, ilaçlama yardımı ile sınırlı değil. Enerji desteği de bu anlamda önemli bir ihtiyacın giderilmesi noktasında yararlı ve somut bir adım.

            Emeği geçenleri kutluyorum.

Bu yazı toplam 583 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim