Bugün 21 Aralık 2024 Cumartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2975.528
    %-0.02
  • Dolar
    35.0159
    %0.07
  • Euro
    36.7713
    %0.04
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Yetkin müteahhitliği konuşmalıyız"
29 Eylül 2024 Pazar 16:55

"Yetkin müteahhitliği konuşmalıyız"

Türkiye'de güvenli yapılaşma için yetkin müteahhitliğin konuşulması gerektiğini belirten Dr. İnşaat Mühendisi ve Avukat Levent Mazılıgüney, ustalara da makul bir sorumluluk verilmesi gerektiğini kaydetti. Şantiye şeflerinin sorumluluklarını da anlatan

Türkiye'de güvenli yapılaşma için yetkin müteahhitliğin konuşulması gerektiğini belirten Dr. İnşaat Mühendisi ve Avukat Levent Mazılıgüney, ustalara da makul bir sorumluluk verilmesi gerektiğini kaydetti. Şantiye şeflerinin sorumluluklarını da anlatan Mazılıgüney, şantiye şefliğinin imza atarak yapılacak bir iş olmadığının altını çizdi.

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi, üyelerine yönelik seminerlere devam ediyor. Oda binası toplantı salonunda Dr. İnşaat Mühendisi ve Avukat Levent Mazılıgüney tarafından üyelere yönelik seminer gerçekleştirildi. İMO üyelerine, “Depremde Proje Müellifi, Şantiye Şefi ve Müteahhitlerin Hukuki Sorumlulukları, Şantiye Şefliği Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler” konulu seminer veren Mazılıgüney, 3194 sayılı İmar Kanunu'ndan Yapı Denetim Kanunu ve Yapı Denetim Kanunu Ceza hükümlerine, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği'nden Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğe, şantiye şefi sorumluluğuna kadar birçok konuda bilgi verdi. Mühendisliğin tanımının ilk olarak 1773 yılında yapıldığını ve mühendislere ağır bir sorumluluğun yüklendiğini hatırlatan Mazılıgüney, "Bizim sorumluluklarımız M.Ö. Hammurabi Kanunları'ndan beri çok ağır" dedi.

img-4276.jpg

"YÜKSEK KATLI BİNALARI GÖRDÜKÇE TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLUYOR"

Okul yıllarında betona hayranlık duyan birisi olduğunu, ancak gelinen süreçte betondan nefret eder hale geldiğini belirten Mazılıgüney, "Beton, hayranlık duyduğum bir yapı malzemesiydi, gelinen süreçte betondan nefret eder hale geldim, her yer beton olunca. Anlamlı anlamsız özellikle yüksek katlı betonarme binaları gördükçe tüylerim diken diken oluyor. Beton hem benim adıma hem de ülkemiz adına bir imtihan haline geldi" şeklinde konuştu.

 

"YETKİN MÜTEAHHİTLİĞİ HİÇ KONUŞMUYORUZ"

Verdiği bir örnek üzerinden, depremlerden sonra sorumluluğun çoğunlukla genel olarak şantiye şeflerine yüklendiğine işaret eden Mazılıgüney, yetkin mühendisliğin hep konuşulmasına rağmen yetkin müteahhitliğin hiç konuşulmadığını söyledi. Müteahhitler belge aldıklarında yetkin gibi kabul edildiklerini belirten Mazılıgüney, şöyle konuştu:

"Berber dükkanı açmak isteseniz bir klasör dolusu evrak istiyorlar ve ciddi eğitimler gerekli ama müteahhit olmak için Ticaret Odası'na kayıt yaptırın ertesi gün inşaat yapmaya başlayın. 28 Avrupa ülkesinin toplamında 25 bin mertebesinde müteahhit var. Almanya'da 3 bin 500 civarında. 6 Şubat depreminin hemen öncesinde bizim 453 bin yetki belgemiz vardı. Kontrolsüzlüğü buradan anlayalım. Deprem oldu 3 Haziran 2024'te 646 bin 364 yetki belgesi oldu. Bunun rasyonel bir açıklaması olabilir mi? Deprem olmuş, resmi rakamlara göre 53 bin 500'den fazla insan ölmüş, müteahhit sayısı 200 bin artıyor. Ben bunun bir tane rasyonel açıklamasını bulamıyorum. Tamamen kontrolsüz bir rant. Bu feci bir durum. Biz bunu çözmezsek güvenli yapılaşmayı unutalım."

img-4279.jpg

"USTALARA MAKUL BİR SORUMLULUK YÜKLENMELİ"

İnşaatları ustaların yaptığının altını çizen Mazılıgüney, inşaatlarda ustaların da sorumluluğu olması gerektiğine işaret etti. Bazı ustaların istenilenin aksine işler yaptığını örnekler vererek anlatan Mazılıgüney,"Sorumluluk yüklemediğiniz takdirde bunları yaptırabilecek miyiz? Yaptıramayacağız" açıklamasında bulundu. Van depreminden sonra ustanın yer aldığı tek bir mahkeme kararı bulabildiğini söyleyen Mazılıgüney, "Ustalarımızı nitelikli bir şekilde eğitime tabi tutacağız, belgelendireceğiz ve makul bir sorumluluk vereceğiz. Temel sorunlarımızdan birisi bence bu. Yoksa biz güvenli yapılaşmayı unutalım" ifadelerini kullandı.

 

"ŞANTİYE ŞEFİ, SÜPERMEN"

Yapı mütteahhidi ile şantiye şefinin müteselsilen sorumlu olduğunu belirten Mazılıgüney, "Şantiye şefi müteahhidin sorumlu olduğu her şeyden sorumlu. Yapı denetimin sorumlu olduğu her şeyden de sorumlu" dedi. "Şantiye şefi süpermen olduğu için her şeyden sorumlu" diyen Mazılıgüney, şantiye şefliğinin önemli bir pozisyon olmasına rağmen uygulamada öyle olmadığını belirtti. Şantiye şefinin maliyete göre belirlendiğine işaret eden Mazılıgüney, "Bir elektrik mühendisi taşıyıcı sistemden sorumlu olamaz. Gerekirse farklı sorumluluklar tanımlamalıyız. Bana göre bundan vazgeçmeliyiz" şeklinde konuştu. Şantiye şefliğinin sorumluluğuna ve önemine dikkat çeken Mazılıgüney, şantiyeye gitmeden imza karşılığı şantiye şefliği yapılmaması gerektiğine işaret ederek "Şantiye şefliği öyle imza atarak yapılacak bir iş değil. Çok ciddi sorumlulukları var. Özetle, şantiye şefi işverendir ve her şeyden sorumludur. Sorumluluklar çok ağır ama her şantiyeye bir şef hayati bir zorunluluk" şeklinde konuştu.

 

"DEPREM ENGELLENEMEZ, ANCAK TEDBİR ALINARAK CAN KAYBI ENGELLENEBİLİR"

25 yıldır depremler üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, depremlerin engellenemeyeceğine dikkat çeken Mazılıgüney, "Ancak tedbir alınarak can kaybı engellenebilir" dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim