Karakter boyutu :
09 Ekim 2024 Çarşamba 18:16
YÖREX'e muhteşem açılış
Anadolu'nun dört bir tarafından gelen ürünleri Antalya'da buluşturan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, ANFAŞ'ta 13. kez açıldı. Anadolu Ateşi'nin muhteşem gösterisiyle açılan fuar, 13 Ekim Pazar gününe kadar memleket hasreti çekenleri ağırlayacak.
Her yıl Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, ANFAŞ'ta bir kez daha kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türkiye'nin dört bir köşesinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımın olduğu 13. YÖREX, Anadolu Ateşi'nin büyüleyen gösterisiyle açıldı. "Sizin oraların nesi meşhur?" sloganıyla gerçekleştirilen fuarın açılışına, Dışişleri eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, çeşitli illerin Valileri, belediye başkanları, oda ve borsa temsilcileri, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Açılır açılmaz büyük ilgi gören fuar, 13 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
"5 GÜN BOYUNCA ANADOLU ŞÖLENİ YAŞAYACAĞIZ"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "14 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlerin harman olduğu Anadolu’muzun, el emeği göz nuru yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini, sizler için Antalya’mızda bir araya getirdik. YÖREX’te bu yıl 10 bin metrekare alanda, 5 gün boyunca, hep birlikte, tam bir Anadolu şöleni yaşayacağız" dedi.
"YÖREX, HEPİMİZİN EMEĞİYLE ULUSAL BİR MARKA HALİNE GELDİ"
Ekonomik daralmanın yaşandığı 2009 yılında, ekonomiye can suyu olsun diye hayata geçirilmesine karar verilen Yöresel Ürünler Projesi'nin bir etabı olarak ilk YÖREX'in 2010 yılında düzenlendiğini hatırlatan Çandır, şöyle konuştu:
"Bizler, o zaman istedik ki, parayı icat ederek ekonominin temelini kuran, tekerleği icat ederek teknolojiyi başlatan, devlet arşivlemesini yaparak e-devletin temelini atan, 'Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi' deyişiyle sağlıklı yaşam ve damak tadında benzersiz çığır açan atalarımızın, bize emanet ettiği marifetlerini tüm dünyaya fark ettirelim. Ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyalım, ticaretinin gelişmesine, kıyıda köşede kalmış ürünlerimizin gün yüzüne çıkarılmasına, birlikte hareket ederek kırsaldaki ekonominin gelişimine, yerinde istihdamın sağlanmasına, çocuklarımızın emaneti olarak gördüğümüz ürünlerimizin, gelecek nesillere aktarılmasına, katkı sağlayalım ve destek olalım. Marifetlerimizi ve yöresel ürünlerimizi önce kendi insanımıza, sonra dünyaya tanıtalım. Şimdi gururla söylemem gerekir ki, kırsala, ekonomiye can suyu olan YÖREX; hepimizin emeğiyle ulusal bir marka haline geldi."
"DAHA HAYALLERİMİZİN BİR KISMINI GERÇEKLEŞTİREBİLDİK"
"Projemizin 15’inci yılında, hayallerimizin sadece bir kısmını gerçekleştirebildik" diyen Çandır, "15 yıl önce 109 adet olan coğrafi işaret tescilli ürün sayımız, 1639‘a ulaştı. 27 ürünümüz Avrupa Birliği’nde tescillendi. Türkiye’de yöresel ürünlere ilgi arttı. YÖREX’te yapılan ikili ticari görüşmelerde birçok yerel ürün, ekonomiye kazandırıldı. Ulusal-uluslararası market raflarında ve e-ticaret sitelerinde yerini aldı. Görüşmede bulunan her 4 üreticiden 3’ü yıl boyu devam eden ticari bağlantı kurdu. Bu yıl, görüşme sayısının artacağına ve ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.
HEDEF, COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ YURT DIŞINDA TANITMAK
Sadece üretmenin yetmediğini, tanıtarak pazarlamanın da gerektiğini vurgulayan Çandır, "Elbette, bizler de ürettiğimiz değerlerimizi yurtdışında tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Rifat Başkanımızın gösterdiği ufuk doğrultusunda coğrafi işaretli ürünlerimizi önümüzdeki yıl yurtdışında tanıtmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"BİR ADIMDA EDİRNE'DEN KARS'A"
"YÖREX’te bize ait olan ürünlerimizin yanı sıra Anadolu insanımızın; güler yüzünü, kardeşliğini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, yaratıcılığını da bulacaksınız" diyen Çandır, "Bir adımda Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a ulaşacaksınız. Bizi biz yapan ve bizi anlatan bu ürünlerin zenginliğine, derinliğine ve aynı zamanda gelişimine şahit olacaksınız. Medeniyet birikimlerimizin yuvası olan Anadolu, 'doğunun en batısı, batının da en doğusudur. 'Bu topraklardan geçmiş olan tüm medeniyetlerin harmanını YÖREX’te bulacaksınız. Şüphesiz ki; Lidya da biziz Pamfilya da, Frigya da biziz İyonya da, Urartu da biziz Hitit de, Selçuklu da biziz Osmanlı da. Ve ne büyük gururdur ki, Atatürk’ün kurduğu ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti de biziz" diyerek fuara destek veren ve katılan herkese teşekkür etti.
"YÖREX, ANADOLU'NUN ZENGİNLİKLERİNİ BULUŞTURUYOR"
YÖREX'in Anadolu'nun dört bir yanından gelen zenginlikleri buluşturduğunu vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise, "YÖREX, ülkemizin yöresel değerlerinin tanıtıldığı, üreticilerimizin emeklerinin karşılık bulduğu bu etkinlik, sadece bir fuar değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın da yaşatıldığı bir platformdur. Bu yıl on üçüncüsü gerçekleştirilen YÖREX, yerel üreticilerimizi ulusal ve uluslararası arenaya tanıtmak, kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak ve yerel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenen güzel bir buluşmadır. Burada sergilenen her bir ürün, o bölgenin tarihini, geleneklerini ve kimliğini yansıtmaktadır" dedi.
"COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN PAZARINDAN PAY ALMALIYIZ"
"Hem Antalya hem Türkiye olarak kültürel değerler anlamında fazlasıyla şanslı bir ülkeyiz. Türk mutfak kültürü ve Türk mutfağı lezzetleri bakımından dünyada çok önemli bir yere sahibiz. Bunun yanı sıra dünyada 200 milyar doların üzerinde büyüklüğüne sahip olan coğrafi işaretli ürünler pazarından yeterince pay almak için hala kat etmemiz gereken çok mesafe var" diyen Hacısüleyman, konuşmasına şöyle devam etti:
"Antalya, dünya turizminde elde ettiği başarılarla öne çıkarken, fuar ve sergi alanında da bu başarısını pekiştirme potansiyeline sahip bir şehirdir. Turizmdeki lider konumuna rağmen, fuar ve sergi turizmiyle ilgili veriler henüz turizm rakamlarıyla paralel değil. Ancak, Antalya’nın sunduğu doğal güzellikler, modern lojistik altyapısı ve güçlü ulaşım bağlantıları, bu alanda da büyük bir sıçrama yapabileceğinin işaretlerini veriyor. Yılda yaklaşık 35 fuar gerçekleştirdiğimiz Antalya’da bu fuarlara katılım sağlayan yaklaşık 2 milyon ziyaretçimiz var. Bu sayılar elbette arttırılmalı. Antalya’yı fuar ve sergi alanında uluslararası bir marka yapabilmek için çok daha fazla yerli ve yabancı katılımcıya ulaşmak hedeflerimiz arasında olmalı."
"COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN'DE ÇİN'DEN SONRA İKİNCİYİZ"
Kurum olarak ülkemizin kültürel mirasını ve zenginliğini temsil eden coğrafi işaretli ürünlerin korunmasını sağladıklarını belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ise, coğrafi işaretlerin sadece ticari değer değil, aynı zamanda yörelerin tarihini, geleneklerini ve doğasını yansıtan önemli unsurlardan olduğunu söyledi. Coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılarak hak ettiği değeri bulmasının önemine değinen Durak, YÖREX'in farkındalığı artırdığının altını çizdi. Yaptıkları çalışmalardan bahseden Durak, coğrafi işaretli ürün sayısının 1639'a ulaştığını, 600'ün üzerindeki ürün için de işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Türkiye'nin coğrafi işaretli üründe Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu söyleyen Durak, bunun Türkiye'nin zenginliğinin göstergesi olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği tescilli ürün sayısının da 27 olduğunu bildiren Durak, yıl sonunda 29'a ulaşacağını söyledi.
"PATENT ALMADAN MARKALAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL"
YÖREX ile ülke açısından hayırlı bir işe imza atıldığını vurgulayan Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Anadolu'ya has ürünlerin fuarda buluştuğunu, ülke genelindeki yöresel ürünlerin coğrafi işaret almasında oda ve borsaların önemli gayretleri olduğunu söyledi. Ülke genelindeki ürünlerin yaklaşık yüzde 45'ine oda ve borsalar sayesinde coğrafi işaret tescil belgesi alındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Para kazanabilmenin yolu markalaşmadan geçiyor, markalaşmanın yolu da patentten. Patent almadan markalaşmak mümkün değil. Türk Patent Kurumu'na gideceksin, ürününün patentini yaptıracaksın. İkinci kademe Avrupa Birliği'nde (AB) tescil ettireceksin. Orada biraz gerideyiz, şu ana kadar 27 ürünümüz AB'den coğrafi işaret tescilini aldı, 70 ürünümüz sırada bekliyor" dedi.
"TİCARİ HAREKETE ÖNEMLİ KATKI"
YÖREX'in, ticari harekete de önemli katkı sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "YÖREX'te üreticiler ile perakende zincirlerini, e-ticaret portallarını buluşturuyoruz. Stantlarda iş görüşmeleri yaptırıyoruz" diye konuştu.
"SADECE ANTALYA'NIN DEĞİL, TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİR DEĞERİ"
YÖREX'i sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin önemli bir değeri olarak gördüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, bir çiftçi çocuğu olarak üreticilerin çektiği ekonomik sıkıntıları yakından bildiğini söyledi. Çiftçilere yönelik yerelden kalkınma desteklerini anlatan Böcek, her daim üreticinin yanında olduklarını vurguladı.
"MARKALAŞMA İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"
İş dünyasının ve devlet kurumlarının YÖREX'e sahip çıkarak destek verdiğini dile getiren Dışişleri eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise, güçlü bir fuar olarak yoluna devam ettiğini söyledi. Fuarın sloganını çok önemli bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bizim buraların ve sizin oraların meşhur çok şeyi var. Ürünlerimiz için aldığımız coğrafi işaretler de bunu gösteriyor. YÖREX nasıl markalaştıysa, üretilen ürünlerimizin de markalaşması için hep birlikte çalışmalayız" dedi.
"YÖREX BİZE BİR SEÇKİ SUNUYOR"
"Milletçe serüvenimiz uzak Asya'dan Balkanlara doğru yaklaşık 2500 yıldır devam ediyor" diyen Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, "Bu serüvende küçük bir ırmağın kollarıyla büyüyerek büyük bir nehre dönüşmesi gibi bizler de 2500 yılda pek çok kültürlerin de katkısıyla kadim ve dünyanın en önemli kültür ve medeniyeti halini aldık. Bunun yemek ve değişik unsurlarla beraber taçlandırılması söz konusu oldu. Aslında YÖREX bize buradan bir seçki sunuyor. Bu açıdan çok kıymetli bir etkinlik. Markalaşma ve ticarileşmenin de zamanı geldi geçiyor. Markalaşarak yürümek lazım. Bunun için YÖREX değerli bir başlangıç oldu" açıklamasında bulundu.
ANADOLU ATEŞİ NEFESLERİ KESTİ
Açılışta Anadolu Ateşi'nin gösterisi adeta nefesleri kesti. Konuşmaların ardından Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan kurum ve kuruluşlara plaket takdimi yapıldı. Ardından kurdela kesilerek YÖREX'in açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından katılımcılar stantları gezerek yöresel ürünlerden tattı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Kullandığı motosikletle sürüklenip ölümden döndü, acıyla feryat etti
- Manavgat’ta yeni kreş ve gündüz bakımevi için temel atıldı
- Muratpaşa’da Dubai çikolatası atölyesi
- Pazar yerinde çantasındaki 18 bin 500 lirası çalınan kadın sinir krizi geçirdi
- Mobilya ustası parkta ölü bulundu, ceset şemsiye altında incelendi
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim