Bugün 16 Eylül 2024 Pazartesi
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2820.34
    %0.22
  • Dolar
    34.0022
    %0.32
  • Euro
    37.839
    %0.57
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zeytin bu yıl da yok
03 Eylül 2024 Salı 17:41

Zeytin bu yıl da yok

Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklar nedeniyle yok yılını yaşayan zeytin, bu yıl da yok. Havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle zeytin meyvesinin çoğunluğu olgunlaşamadan kururken Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, zeytindeki rekolte düşüklüğünün geçtiği

Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklar nedeniyle yok yılını yaşayan zeytin, bu yıl da yok. Havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle zeytin meyvesinin çoğunluğu olgunlaşamadan kururken Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, zeytindeki rekolte düşüklüğünün geçtiğimiz yıla göre yüzde 30’un üzerinde olacağını belirtti. Alp, çiftçileri uyarmayı da ihmal etmedi.

 

“REKOLTE YÜZDE 30 DAHA DÜŞÜK”

Zeytin sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Havalar geçtiğimiz yıl sıcaktı. Bu yıl daha da sıcak ve sıcaklar hâlâ devam ediyor. Sıcaklar zeytinler boncuk halindeyken etkili olmaya başladı. Zayiat da bu dönemde oldu. Zeytin kuş gözü gibi iken aşırı sıcaklardan dolayı olgunlaşamadı ve döküldü. Bu yıl havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı zeytin rekoltesinde yüzde 30’un üzerinde düşüş görülüyor. Maalesef zeytinde istenilen verim yok. Sadece Antalya’da değil Ege bölgesinde de rekoltede düşüklük var. Zeytinde geçtiğimiz yıl zaten bir düşüş olmuştu. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 daha düşük” dedi. Dalında olgunlaşan zeytinlerin artık sıcaklardan etkilenmeyeceğini belirten Alp, yağmur yağmadan zeytinlerin toplanmamasını da istedi. Alp, suyunu almayan zeytinin hem kilo yapmayacağını hem de yağının çıkmayacağını vurguladı.

zey123456-6273b567f161c.jpg

“ZEYTİNYAĞI FİYATI ARTACAK”

Zeytinin olmamasından dolayı geçtiğimiz yıl zeytinyağı fiyatının da aşırı yükseldiğine dikkat çeken Alp, “Zeytinyağı fiyatları kendini korusa diye düşünüyoruz ama korumaz ve yükselir. Onun için zeytinyağını erken alanlar kazanmış olacak. Çünkü, zeytin rekoltesi düşük olduğu için zeytinyağı rekoltesi de düşük olacak. Yağ fiyatlarında tırmanma olup olmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz ama ben tırmanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

o-1faqbrlgc19as1am1fdr12esem5m.jpg

“AŞIRI SICAKLAR SERALARDAKİ EKİMLERDE DE ETKİLİ”

Aşırı sıcakların açık alan ve örtü altı üretimi de olumsuz etkilediğine işaret eden Alp, seralarda yeni sezon sebze fidelerinin toprakla buluştuğuna dikkat çekerek, “Seralarda fidan ekimleri başladı. Sıcakların burada da çok etkili olduğunu görüyoruz. Eğer gölgelendirmeyi iyi yapamaz, ideal serinliği gerçekleştiremezsek fidanlarda bile erime yapar. Böylece zayiat oluşur. Sıcakları değiştirme şansımız yok. İnşallah düşer ve Eylül’de devam etmez. Eylül’de sıcaklar devam ederse fidelerdeki erimeyi önleyemeyiz. Aşılı bir fidenin tanesi 30-35 lira civarında” dedi.

nazif-alp-ziraat-odasi-bsk-2017-1.jpg

ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI

Son olarak çiftçilere çağrıda bulunan Alp, yeni ekilen fidelerin can suyunun yeterli miktarda verilmesini ve taban ilaçlamasının ihmal edilmemesini istedi. Her bir fidenin maliyet olduğunun altını çizen Alp, “Çiftçilerimiz fidelerine iyi baksın. Can suyunu ve erimemesi için taban ilaçlamasını zamanında yapsınlar” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 622 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim