Bugün 27 Nisan 2025 Pazar
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4094.521
    %0.00
  • Dolar
    38.4006
    %0.00
  • Euro
    43.6853
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bankalar kredi musluğunu kapattı!
26 Şubat 2019 Salı 14:14

Bankalar kredi musluğunu kapattı!

ATSO Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, ekonomideki durgunluk sürecinin devam ettiğini; otomobil, beyaz eşya ve konut satışlarında ciddi düşüşler olduğunu söyledi. Deniz, özel bankaların Antalya'da kredi musluğunu kapattığına vurgu yaptı.

DAVUT ÇETİN KATILAMADI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Şubat ayı meclis toplantısı,  Süleyman Özer'in Meclis başkanlığında gerçekleştirildi.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği görevleri nedeniyle Ankara'da bulunan ATSO başkanı Davut Çetin, Şubat ayı meclis toplantısına katılamadı. Çetin yerine, Türkiye ve Antalya ekonomisini başkan yardımcısı  Mızrab Cihangir Deniz değerlendirdi.

"İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcsı Mızrab Cihangir Deniz, konuşmasına ATSO çalışmalarından bilgiler vererek başladı. Şubat ayında odanın 1 yıllık etkinliği bir ayda gerçekleştirdiğini söyleyen Deniz,  TOBB'un gündemindeki istihdam seferberliği hakkında  açıklamalarda bulundu.  Hükümetin yeni istihdam teşviklerine desteklerini açıklayan M.Cihangir Deniz, "TOBB’un gündemindeki bir önemli konu yeni istihdam seferberliğidir. Hükümet yeni istihdam teşvikleri uygulamaya başlamıştır. Bütün komitelerimizin raporlarında SGK prim desteği verilmesi konusu yer almıştır. İstihdam teşviklerinde kısa çalışma ödeneği gibi teşviklerden daha fazla yararlanmalıyız. Oda olarak önümüzdeki günlerde bu konuda bir bilgilendirme toplantısı da yapacağız ve istihdam kampanyasına destek vereceğiz. Gerçeği söylemek gerekirse ekonomik büyüme ve yatırım olmadan yeni istihdam artışı zordur. Birçok üyemiz ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Sektörlerimizin talebi işçi çıkarmamak, mevcut istihdamı korumak için vergi ve prim indirimi getirilmesidir. Artık geçici teşvikler yerine vergi ve primlerin kalıcı bir şekilde düşürülmesini istiyoruz. Devlet gelir farkını kayıtdışı istihdamın azalmasıyla telafi etmelidir" diye konuştu.

sam_0975.jpg

BANKALAR KREDİ MUSLUĞUNU KAPATTI

ATSO Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz; her ilde bir meslek lisesi yönetiminde oda ve borsaların yer almasını önemsediklerini, bu konuda kulaklarının gelecek haberde olduğunu, nitelikli ara eleman yetişmesinde söz sahibi olacakları uygulamanın bir an önce hayata geçmesini diledi.  Kent merkezinde perakende sektörüne yönelik satış anketi düzenlediklerini de söyleyen Deniz,  2018-2019 değerlendirme anketini Perşembe günü açıklayacaklarının bilgisini verdi.  "Anket sonuçları ilk bakışta beklediğimizden daha olumsuzdur. Esnafta karamsarlık fazladır. Piyasada durgunluk devam ettiği için geçen yıla dönük genel değerlendirme ve 2019 beklentileri de olumsuz olmaktadır. Biz her ay mecliste verilerle konuşuyoruz ki, aşırı karamsarlık, aşırı iyimserlik yerine gerçekçi tahminler yapılsın. Sorunları görmezden gelmek, idare ediyoruz demek doğru olmadığı gibi, devamlı olarak öldük, bittik mantığı da doğru değildir" diyen ATSO Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, "Maalesef piyasada durgunluk süreci devam etmektedir. Otomobil, beyaz eşya ve konut satışlarında düşüş devam etmektedir. Ar-Ge Müdürlüğümüzün bülteninde son veriler bulunmaktadır.  gibi turizmde yıla iyi başladık. Bu yıl turizmde yine iyi bir sezon bekliyoruz. Kayıtlı istihdamda Kasım ayında Antalya'daki değişim beklediğimizden yüksektir. Türkiye'de negatif olmasına rağmen bizde yüzde 5.5 artış var. Kayıtlı esnaf sayımız artmaya devam ediyor. Karşılıksız çek oranı geçen yıl Ocak'ta 1.6 iken bu yıl %4 oldu. 2016 yılında %8 oranına çıkmıştık, bu yıl daha fazla artış olmamasını ümit ediyoruz. İlginç bir gösterge kredi artış oranıdır. Antalya'da kamu bankaları kredileri %23 artarken, özel bankalarda artış %4'tür, yani özel bankalar kredi musluğunu kapamışlardır. Vergi tahsilatında durgunluğun etkisi görülmektedir" ifadelerini kullandı.

KONUT SATIŞLARINDAKİ TABLO OLUMSUZ

Antayalya TSO Başkan Yardımcısı M. Cihangir Deniz, konut satışları ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Konut satışlarındaki olumsuz tabloya dikkat çeken Deniz, "Konut satışlarında olumsuz bir tabloyla karşı karşıyayız.   Bu konuda bir konut kredisi kampanyası için çalışıyoruz.   Davut başkan, Ziraat bankası genel müdürü ile görüştü ve Banka bir protokol hazırladı. Önümüzdeki günlerde inşaat ve emlak sektörüyle toplantı yapacağız.  Amacımız sektörün bir araya gelip, konut kredisi kampanyası başlatmasıdır. Bunu başarırsak, Antalya’da bir ilki gerçekleştirmiş oluruz" dedi.  Deniz, ekonomi yönetiminin KDV konusunda attığı adımı destekledi.  Bundan sonra KDV ödemeleri için rapor oluşturulacağını, 10 gün içerisinde yüzde 50 ödeme yapılacağını aktaran Deniz, tanzim satış mağazalarına yönelik çok çarpıcı ifadeler kullandı. 

REKLAM: İcradan satılık daire için tıklayın

icradan-satilik.jpg

TANZİM SATIŞLARI SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Yeni KOBİ kredi paketinin uygulamaya girmesini beklediklerini söyleyen Deniz, tanzim satışlarıyla sebze ve meyve fiyatlarının düşürülemediğini vurguladı.  "Ekonomide durgunluk, işsizlik, yüksek faiz, girdi maliyetleri konularını konuşmamız gerekirken, son haftalarda en çok konuşulan konu patlıcan, biber ve Toptancı haller oldu. Meclis olarak üzerinde durmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de 1970’lerde tanzim satış mağazaları vardı. 40 yıl sonra yeniden tanzim satış mağazalarına dönmeye başladık. Dünyada iyi işleyen bir piyasa dışında, bir üründe arz ve talep dengesi sağlayan başka bir sistem henüz icat edilmedi.  Bizde sebze ve meyve fiyatları bazen Avrupa’ya yakın, bazen de Avrupa’nın çok altında. Gübre, ilaç, plastik, mazot Avrupa fiyatındaysa, domates ve biberin fiyatı da Avrupa’ya eşit olmak zorundadır. Marketlerde diş macunu, diş fırçası, deterjan, sucuk ve salam fiyatları Avrupa ayarında, hatta bazen daha da yüksektir. Araba fiyatları, elektronik, hatta internet fiyatı da Avrupa’dan yüksek. Ama sıra sebze ve meyveye gelince istiyoruz ki, ucuz olsun. İstiyoruz ki, köylü eskisi gibi düşük fiyata çalışsın, biz de düşük fiyatla alalım" diyen Deniz,  "Bugün üretici bir kilo portakaldan kazandığıyla sahilde bir çay içemez. Eskiden kahvelerde çay kuruşla satılırdı. Şimdi kafelere geçtik çay ve kahve Euro üzerinden fiyatlandı. Bütün bunlara nasıl alıştıysak, sebze ve meyvenin Avrupa fiyatına gelmesine de alışacağız. Türkiye’nin sorunu ekonominin ve ücretlerin Avrupa düzeyine gelememesidir. Türkiye’de tarım alanlarını koruyamıyoruz. Antalya'da bile tarım alanlarını kendi elimizle konut alanlarına çeviriyoruz. Kooperatiflerimiz yok. Ambalaj sorunu var, ambalaj maliyeti yüksek. Seralarımız modern değil, lojistik modern değil.  Kış aylarında sera üretimi yetersiz olduğu için tüketici, yaz aylarında ürün bol olduğu için üretici kaybetmektedir. Taşıma sırasında, market ve pazarda ürünün dörtte biri çöpe gidiyor. Her 100 metrede bir market var, marketlerin işletme maliyeti yüksek. Semt pazarlarına üretici giremiyor, farklı bir yapı oluşmuş durumda, bu nedenle pazar maliyetleri de yüksek.  Seraların modernize edilmesi, organize sera bölgeleri kurulması, büyük ölçekli seralara geçilmesi, küçük üreticilerin modern kooperatiflerle birleştirilmesi gibi büyük hamleler yapmak, köyleri kalkındırmak, eğitimli gençleri tarım üretimine yönlendirmek zorundayız. Bu konuları artık herkes ezbere biliyor, bu gerçekler ortada iken, devletin veya belediyelerin bütçeden farkı ödeyerek ucuz sebze ve meyve satması mümkün değildir. Türkiye geçmişte KİT zararlarından, belediye zararlarından, banka zararlarından çok çekti. Geçmişteki hataları tekrar etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

DENİZ'DEN HUKUK REFORMU ÇAĞRISI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mızrab  Cihangir Deniz, konuşmasının son bölümünde TUİK'in yaptığı yaşam memnuniyeti anketine de değindi. Türkiye'de yaşayan erkek ve kadınların mutsuzluğunun temel sebebinin ekonomi olduğuna dikkat çeken Deniz, "Bunun bir nedeni ekonomideki sıkıntılardır, diğer bir nedeni ise kutuplaşma ve siyasetteki sert söylemlerin devam etmesidir. Bir diğer faktör medyamızın durumudur. Medyada sabahtan akşama kadar ya sert bir dil ya da şiddet dolu diziler var. Toplumun ümit ve güven içinde olması, yatırımcının ve yabancı sermayenin güven duyması için en önemli konulardan biri hukukun üstünlüğüdür. Türkiye demokraside, hukuk sisteminde, özgürlük ortamında dünyanın en ileri ülkeleri arasında olmalıdır.  Özgürlük ve adalet, yargı bağımsızlığı, özgür basın ekonomik ve sosyal gelişmenin temelidir. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu bakanımız hükümetin adalet reformu hazırlığı içinde olduğunu açıkladılar. Yerel seçimlerden sonra kapsamlı bir hukuk reformu adımı atılmasını ümit ediyoruz" (Haber: Eyüp Koçak)

 

 

Bu haber toplam 3783 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim