Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Büyüktaş’tan Avrupa Birliği proje başarısı
14 Mart 2022 Pazartesi 17:17

Büyüktaş’tan Avrupa Birliği proje başarısı

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Avrupa Birliği Horizon-2020 kapsamında 2020-2024 yıllarında yürütülecek “Akdeniz Bölgesinde

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Avrupa Birliği Horizon-2020 kapsamında 2020-2024 yıllarında yürütülecek “Akdeniz Bölgesinde Yenilikçi Sera Karar Destek Sistemi: Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı İklim Kontrolü ile Etkin Sulama, Gübreleme ve Zararlı Yönetimi (IGUESSMED)” adlı projenin Türkiye’de yapılacak araştırmalarının yürütücülüğünü üstlendi.

 

SONUÇLAR TARIM PAYDAŞLARI İLE PAYLAŞILACAK

Prof. Dr. Dursun Büyüktaş’ın yürütücülüğünü üstlendiği projede, Prof. Dr. Ruhi Baştuğ, Prof. Dr. Ahmet Kurunç, Dr. Öğretim Üyesi G. Ece Aslan ve Dr. Öğretim Üyesi Cihan Karaca ise araştırmacı olarak yer alıyor. Koordinatörlüğünü İtalya’dan Dr. Alejandra Navarro Garcia’nın yaptığı projede, Türkiye’nin yanı sıra İspanya ve Tunus’tan da üniversite ve araştırma enstitüleri bulunuyor. Toplam bütçesi 1.597.700 Avro olan projede, Akdeniz Üniversitesi’ne ayrılan bütçe ise 165.000 Avro olarak belirlendi. Projenin halen Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan seralarda kontrollü koşullarda denemeleri devam ediyor. Söz konusu denemeler bittikten sonra, çiftçi koşullarında da elde edilen sonuçlar doğrulanarak proje sonuçları tüm tarım paydaşları ile paylaşılacak.

581bec84-e920-4a7d-9b7b-eada2f01acbb.jpg

KARAR DESTEK SİSTEMİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

Akdeniz bölgesindeki ticari seralarda toprakta ve topraksız ortamda yetiştirilen domates bitkisinde sulama ile gübrelemeyi etkin bir şekilde yönetebilen, bitki hastalık ve zararlılarını önleyebilen bir Karar Destek Sistemi (KDS) geliştirmenin amaçlandığı proje, yenilikçi sera karar destek sistemi, sera üreticilerinin temiz ve düşük kaliteli (tuzlu) sularla yapılan sulama ve gübreleme yönetimini iyileştirmeye yardımcı olacak. Sürdürülebilir ve entegre bir zararlı ve hastalık kontrolü ile kimyasal ilaç kullanımını azaltacak ve düşük maliyetli iklimsel algılayıcılarla Akdeniz bölgesindeki mevcut seralarda iklimsel kontrolü artıracak. Karar destek sistemi, daha sağlıklı ve kaliteli üretim ve daha yüksek verim elde edilmesini sağlarken, gereksiz su kullanımını, bitki besin elementlerinin ve tarımsal ilaçların çevreye olan kayıplarını da azaltacak.

b20f121f-a5bc-40a6-a1e9-19dc2e26a00c.jpg

TAHMİN MODELLERİ GELİŞTİRİLECEK

iGUESS-MED projesi, yalnızca toplanan iklim verilerini ve bitki sistemiyle ilgili temel bilgileri kullanarak verimli sulama ile gübrelemeyi yönetebilecek, hastalık ve zararlıları tahmin edebilecek ve domates seralarında iklimsel verimliliği iyileştirebilecek. Proje ile geliştirilecek karar destek sistemi, bilgisayarlar, tabletler veya akıllı telefonlar gibi kolay taşınabilir gerçek zamanlı veri görselleştirme araçları aracılığıyla çiftçilere bitkinin ihtiyaçları ve gerçek zamanlı öneriler hakkında geri bildirimler ve uyarılar sağlayacak. Bu amaca ulaşmak için bitki, toprak ve iklimden alınan verilerin entegre edilmesiyle bitki su tüketimi hesaplanması için yeni modeller gerçekleştirilecek ve Entegre Zararlı Yönetimi kullanılarak hastalık ve zararlı risklerini değerlendirmek için tahmin modelleri geliştirilecek. Karar destek sistemi, sera üreticilerine daha iyi çalışma koşullarının yanında bitki sağlığı ve çevre kirliliğinin de azaltılmasını sağlayarak üreticiler ve tüketicilere faydalı olacak. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 3817 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim