Bugün 08 Eylül 2024 Pazar
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2725
    %0.00
  • Dolar
    33.9708
    %0.00
  • Euro
    37.6168
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Çekim merkezleri olmayınca!

15 Temmuz 2024 Pazartesi 00:03

Antalya’yı tanımlarken, çok sık kullanılan ifadelerden birisi de ‘’Dünya kenti’’

            Peki, bu tanımlama ne kadar doğru ve gerçekçi?

            Dünya kenti tanımlaması yapılan Antalya’da henüz nüfus 3 milyonken trafik, ulaşım, çarpık yapılaşma ve görüntü kirliliği gibi olumsuzluklar aldı başını gitti…

            Bunların yanı sıra bir de çekim merkezleri eksikliği var.

            Çekim merkezleri oluşturamamış bir şehrin turizm dışında çok fazla söyleyebileceği bir argüman olmaz.

            Tarımda da irtifa kaybeden Antalya’da çok daha önemli prestijli projeleri oluşturması gerekiyor.

            Yapımı devam eden projelere baktığımda çekim merkezi olabilecek bir çalışmaya değinmek istiyorum.

   Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi’nde hummalı çalışma sürüyor. Projede, antik kalıntıların izlenebileceği cam yüzeylerin montajı tamamlandı.

   Büyükşehir Belediyesi’nin, Antalya’nın kültürel mirası ve tarihi yapılardan Hıdırlık Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yılında Koruma Kurulu kararı doğrultusunda başlattığı arkeolojik kazı çalışmaları sonunda, bölgede antik dönem kalıntıları ve yapıları ortaya çıkmıştı. Eserlerin ziyaretçilere Akdeniz manzarası eşliğinde sunulması amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'nde çalışmalar hummalı şekilde sürüyor.

   Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından alanda restorasyon ve koruma-onarım (konservasyon) işleri devam ediyor. Kulenin güney kısmındaki alanın cam zeminlere ait taşıyıcı çelik imalatları tamamlandı ve antik kalıntıların izlenebileceği cam yüzeyler yerleştirildi. Kulenin Kuzey kısmındaki alanın ahşap ve cam zemin kaplama montajları da tamamlandı. Falezlerin siluetini etkilememesi için proje kapsamında tüm alanı çevreleyen şeffaf cam korkulukların montajı da bitirildi. Tarihi Hıdırlık Kulesi'nde yürütülen bitki temizliği ve dış duvar derz dolgu çalışmasında da sona yaklaşıldı.

   Öte yandan Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde sürdürülen proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazı çalışmaları da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kısmında gün yüzüne çıkarılan M.S 1. ve 2. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilen sütunlu yapı çevresinde kazı ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda taban mozaikleri ile sütunlu yapı arasında 13 metrelik bir hendek tespit edildi. Hendek dolgusundan ağırlıklı olarak 1900’lü yıllara ait güncel bulgular ortaya çıkarıldı. Uzman arkeologlar tarafından desenli taban mozaiklere konservasyon çalışması da devam ediyor. Proje kapsamında, bu sezon Hıdırlık çevresinde bin metrekarelik alanda kazı yapıldı. Kazılarda, 75 kasa dolusu seramik toplandı. 

            Bu tip projelerde önemli olan; tarihi dokuların silüetini bozmadan ve bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesi.

            Proje tamamlandığında daha net biçimde Hıdırlık Kulesi projesinin  Antalya’ya sinerji katıp katamayacağını anlayacağız…

Bu yazı toplam 258 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim