Bugün 23 Ekim 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3022.58
    %0.76
  • Dolar
    34.2261
    %-0.03
  • Euro
    37.0062
    %-0.18

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Çevreci projeler şart

23 Ekim 2024 Çarşamba 00:01

Küresel iklim değişikliği meselesi hakikaten çok önem arz ediyor. 
 Bu mühim mesele kağıt üzerinde kaldığı sürece çözüm üretmek mümkün değil. 
 İklim değişikliğinin olumsuz neticelerini irdelemek için çok fazla kafa yormaya gerek bile yok. Çünkü bu meselelerden en mühimi kuraklık tehlikesi.
 Her sene daha da artan kuraklık nedeniyle şu kaynakları kurumaya başladı.
 Yağmurlar azaldı ve doğal güzellikler oldukça azaldı.
 Bu konu ile alakalı geçtiğimiz hafta ilimizde bir toplantı yapıldı. 
Bu konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusundaki farkındalık çalışmaları kapsamında ANSİAD ile işbirliğinde Akra Hotel’de İklim Değişikliği Zirvesi düzenlendi. Zirvede 4 farklı oturum gerçekleştirildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan Akdeniz havzasında yer alan Antalya’da iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda farkındalık çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında İklim Değişikliği Zirvesi düzenlendi.  Zirvede açılış konuşmalarının ardından 4 farklı oturum gerçekleştirildi.

“İklim Değişikliği Zirvesinin Düzenlenmesindeki Amaç ve İklim Değişikliğinin Batı Akdeniz Bölgesi’ne Muhtemel Etkileri” başlıklı ilk oturumda Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek “İklim Değişikliği Ekseninde Su Kaynakları Yönetimi” konusunu ele alındı. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy “İklim Krizi ve Tarım-Gıda Sistemleri”, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Tamer Atabarut ise “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Perspektifinden Turizm” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Zirvenin ikinci oturumu ise “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri” başlığıyla gerçekleştirildi. Sunucu Merve Akıncı’nın moderatörlüğünü yaptığı  oturumda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, nötr karbon hedefinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları anlatacak. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de iklim değişikliğinin illerine olan etkileri ve mücadele çalışmaları hakkında bilgiler verecek,  su kaynaklarının korunması, sel ve taşkınlara karşı alınan önlemler, karbon nötr hedefine ulaşmak için yapılan projeleri anlattı.

3. oturumda ise İklim Değişikliğinin Batı Akdeniz Bölgesi Ekonomisine ve Yeşil Dönüşüme Uyum Sürecinin Yaratacağı İktisadi Etkileri ele alınacak. Bu oturumda iklim değişikliğinin ticarete ve üretime olan etkileri ve yeşil dönüşümde finansman fırsatları ele alındı. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek de “Antalya İklim Değişikliğine Nasıl Hazır Olacak? Sivil Toplumun Gücü ve ANSİAD” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Söz konusu zirve, Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ile sona erdi.
 Bu tip toplantılar, paneller, çalıştay tarzı oturumların artması ve farkındalık yaratmak lazım.
 Kuraklık nedeniyle kuruyan su kaynakları ve çevre tahribatının önüne geçmek için herkese büyük görev düşmekte.
 Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 60 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim