Bugün 13 Nisan 2025 Pazar
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3957.954
    %0.00
  • Dolar
    37.9013
    %0.00
  • Euro
    42.9351
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğirdir’de çiftçilere bilinçli ilaçlama eğitimi verildi
10 Nisan 2025 Perşembe 17:23

Eğirdir’de çiftçilere bilinçli ilaçlama eğitimi verildi

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Isparta'nın Eğirdir ilçesinde çiftçilere, kimyasal ilaçlama konusunda hem teorik hem de uygulamalı...

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Isparta'nın Eğirdir ilçesinde çiftçilere, kimyasal ilaçlama konusunda hem teorik hem de uygulamalı eğitim verildi.

Tarımda bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekmek amacıyla, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Serpil köyünde "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'de üretilen her dört elmadan birinin yetiştirildiği Eğirdir'de, üretimin kalitesini artırmak ve hastalıklarla daha etkili mücadele etmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, çiftçilere doğru ilaçlama teknikleri anlatıldı.

"Kara leke" hastalığı sezonunun başladı

Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal, son yağışlarla birlikte elmalarda "kara leke" hastalığı sezonunun başladığını belirtti. Ünsal, "İlçemizde sık sık yağmur yağıyor, ardından güneş açıyor, bu da kara leke riskini artırıyor. Zemin çamurlu, bu şartlarda ilaçlamanın doğru şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Çiftçilerimizin attığı ilacın hedefine ulaşması için suyun pH değerine dikkat etmeleri gerekiyor" dedi. Serpil köyünde yapılan uygulamalı eğitimde İlçe Müdürü Ünsal tarafından çiftçilere, rüzgarlı havalarda nasıl ilaçlama yapılması gerektiği, hangi sırayla hangi kimyasalların tankere konulacağı gibi önemli teknik detaylar aktarıldı. Ünsal, ayrıca tarımda kullanılan ilaç kutularının çevreye zarar vermemesi adına mutlaka geri dönüşüm noktalarına bırakılması gerektiğini de vurguladı.

"Elmalarımızı meyve suyuna değil, ihracata gönderelim"

Eğirdir'de üretilen elmaların meyve suyu fabrikalarına gitmeden, ihracat potansiyeline ulaşması için bilinçli üretimin şart olduğunu belirten Ünsal, "Amacımız kaliteyi artırmak. İyi tarım uygulamaları ve doğru ilaçlama sayesinde ürünlerimizi dış pazara sunabileceğiz" ifadelerini kullandı.

Çiftçilere koruyucu tulum dağıtıldı

Eğitim sonrasında çiftçilere, kimyasallara karşı koruyucu tek kullanımlık tulumlar hediye edildi. Etkinlik, sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmadı; çiftçiler, ilaç motorlarının suyunun pH değerini ölçerek, hangi ilacın hangi sırayla konulacağını da uygulamalı olarak öğrendi. İlçe Müdürü Ünsal, bu tür teknik ve uygulamalı eğitimlerin Eğirdir'in tüm köylerinde devam edeceğini belirtti.

İlaçlama Tankerinde uygulanacak sıralama ise, Tankerin 2/3'ü suyla doldurulur, pH düzenleyici eklenir, suda çözünen poşetler (WSB), kuru akışkan (DF), çözünür granül (SG), suda dağılabilen granül (WG), suda çözünen toz (SP), ıslatılabilir toz (WP), yağda dağılabilen formülasyonlar (OD), süspansiyon konsantre (SC), emülsiyon, suda yağ (EW), emülsiye konsantre (EC), suda çözünen konsantre (SL), gübre ve bitki besin maddeleri, tanker tamamen suyla doldurulur, son olarak silikon bazlı yayıcı-yapıştırıcı eklenir (karıştırılmaz) şeklinde açıklandı.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim