Bugün 08 Eylül 2024 Pazar
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2725
    %0.00
  • Dolar
    33.9708
    %0.00
  • Euro
    37.6168
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Ekonomik sıkıntılar ve göç…

09 Temmuz 2024 Salı 00:08

   Son yıllardaki ekonomik sıkıntılar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve sonrasındaki savaş hali Dünyadaki göç dalgasını tetikledi. Bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden birisi de Türkiye.

            Bu göç dalgasından ülkemiz de olumsuz etkilenirken, anımsanacağı üzere yıllar önce başlayan ve kısmen devam eden Suriye’deki iç çatışma ortamı sığınmacı sorununu doruk noktaya çıkardı.

            Böylesi bir tabloda ülkemize olan göç, sığınmacı talebi beraberinde sorunları da getirdi.

            Özellikle son yıllardaki yüksek kira ücretleri, yüksek daire satışları ciddi anlamda hissedilirken, sosyal - kültürel yaşam, ekonomik durum ile birlikte nüfusun demografik yapısı da tartışma konusu olmaya devam ediyor.

            Son aylarda kira ücretlerindeki dizginlenemeyen artış yerini durağan bir tabloya bırakırken, bunun en büyük nedeni Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan kaçan Rus ve Ukraynalı vatandaşların  ülkemizi yavaş yavaş terk etmesi. Özellikle Antalya’dan ayrılan Rus ve Ukraynalı ‘lıların sayısı 80 bine yaklaşmış durumda.

            Antalya’yı terk eden yabancıların ortak şikayeti fiyatların astronomik yüksek oluşu…

            Yabancı uyruklu vatandaşlar yüksek fiyatlar nedeniyle rotayı Sırbistan ve Karadağ’a çevirirken, Antalya’da kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar da yüksek kira ücretleri nedeniyle tayinini başka illere yapmak istiyorlar.

   Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Antalya’da  yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların sayısı yıl olarak değişirken, yüksek fiyatlar nedeniyle Antalya’dan ayrılarak başka ülkelere göç edenler nedeniyle son verilerin ne olduğu ise merak konusu.

    Öte yandan Antalya’nın çok kültürlü şehre dönüştüğü artık bilinen bir gerçek…

   Antalya uyum politikaları çerçevesinde; Ruslar, Ukraynalılar, İranlılar ve Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşlarının yerleşik hayat tercih ettikleri için en çok tercih ettikleri şehir Antalya. Sırasıyla Konyaaltı, Kemer, Muratpaşa, Manavgat, Alanya, Kaş gibi turistik ilçeler yine de de  ilgi görmeye devam ediyor.

            Bu göç dalgası ise Antalya’nın alt Yapı yetersizliğini gün yüzüne çıkardı ki; bu sorun da beraberinde birçok sıkıntıyı getirdi…

           

Bu yazı toplam 523 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim