- IMKB
% - Altın
3316.298
%0.99 - Dolar
35.894
%-0.07 - Euro
37.4277
%0.26
- 20:23 - Alanya’da halk otobüsü sürücülerine eğitim verildi
- 17:43 - Başkan Böcek, EMITT 2025’te Antalya’yı tanıtıyor
- 17:43 - JMO’dan 6 Şubat Depremleri ve Ege'deki deprem fırtınası hakkında basın açıklaması
- 17:23 - Antalya-Konya karayolunda kar yağışı
- 17:19 - “Büyükşehir’in depreme harcayacak 50 milyon lirası yok”
- 15:53 - Antalya’nın tarım ihracatı Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti
- 13:43 - Kemer Belediyesi patili dostların yanında
- 13:29 - “Şehirlerimizi süratle dönüştürmeliyiz”
- 13:23 - “Falezleri korumak herkesin ortak sorumluluğu”
- 12:33 - Antalya’da yasa dışı avlanan 48 kilo yaban keçisi ve kızıl geyik eti buzdolabında bulundu
- 12:13 - Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Ücretsiz Sağlık Hizmetleri
- 11:48 - Muratpaşa’da 5 bin anahtarlık, kadınlara 60 bin liralık gelir sağladı
- 11:48 - AKMEK nitelikli iş gücü sağlıyor
- 11:13 - 5 Temmuz Kurtuluş Caddesi tamamlandı
- 23:53 - Alacabel’de kar yağışı başladı, ekipler seferber oldu
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK
Göç raporu ve…
Pandemi ile birlikte daha da derinleşen ekonomik sıkıntılar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve sonrasındaki savaş hali Dünyadaki göç dalgasını tetikledi.
Bu göç dalgasından ülkemiz de olumsuz etkilenirken, anımsanacağı üzere yıllar önce başlayan ve kısmen devam eden Suriye’deki iç çatışma ortamı sığınmacı sorununu doruk noktaya çıkardı.
Böylesi bir tabloda ülkemize olan göç, sığınmacı talebi beraberinde sorunları da getirdi.
Özellikle son aylardaki yüksek kira ücretleri, yüksek daire satışları ciddi anlamda hissedilirken, sosyal - kültürel yaşam, ekonomik durum ile birlikte nüfusun demografik yapısı da tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Bu konu ile ilgili olarak Antalya Kent Konseyi’nde geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirildi.
Antalya’da son aylarda artan göç sorunu, Antalya Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu’nda ele alındı. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda Toplum Çalışma Grubu Başkanı Ayşegül Nas moderatörlüğünde yapılan toplantıya ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çalışma grubunun üyeleri katıldı. “Antalya’da yabancı göç sorunu” konulu toplantıda güncel veriler paylaşıldı. Temsilciler, kurumlarının Antalya’da yabancılara yönelik hayata geçirdiği projeleri, yaşanan sorunlara çözümleri ve konuyla ilgili hizmetlerini anlattı.
Sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin de yapıldığı toplantının ardından hazırlanan raporda, Antalya’ya artan yabancı göçüyle birlikte ekonomiden barınmaya, iletişim sorunlarından demografik yapıya kadar birçok sorun yaşandığına işaret edildi.
Söz konusu raporda yer alan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Antalya’da 136 bin 946 yabancı uyruklu yaşıyor. Antalya’da yaşayan yabancı nüfus artışı yüzde 25 iken son bir yılda yüzde 40’a yükseldi. Antalya’daki yerleşik yabancı uyruklu nüfus yoğunluğunda 29 bin 691 kişiyle
Rusya Federasyonu ilk sırada bulunuyor. Kazakistan 18 bin 214 kişiyle ikinci, İran 11 bin 620 kişiyle üçüncü, Almanya 11 bin 328 kişiyle dördüncü, Kırgızistan 9 bin 331 kişiyle beşinci, Ukrayna 8 bin 444 kişiyle altıncı sırada. Antalya, yabancı göçmen yerleşiminde İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer aldı. TÜİK’in Eylül 2022 verilerine göre, Antalya’da son bir yılda yabancılara 14 bin 880 konut satışı gerçekleşti.
Öte yandan Antalya’nın çok kültürlü şehre döndüğünün vurgulandığı raporda, “Antalya uyum politikaları çerçevesinde; Ruslar, Ukraynalılar, İranlılar ve Bağımsız Devletler Topluluğu vatandaşlarının yerleşik hayat tercih ettikleri için en çok tercih ettikleri şehir Antalya. Sırasıyla Konyaaltı, Kemer, Muratpaşa, Manavgat, Alanya, Kaş gibi turistik ilçeleri ilgi görüyor. Rusya ve Ukrayna’dan pek çok yatırımcı yatırımlarını Antalya’ya taşımak için başvurdu. Göçün pek çok bileşeninin olduğu biliniyor. Yerleşik yabancıların yerel hayata etkileri kapsamında kültürel, sosyal ve çevresel etkileri, turizm, inşaat, emlak, kamu sektörlerine, doğrudan yabancı yatırımlara, ticaret, gelir, istihdam ve eğitime etkisi olduğu görülüyor. Düzenli göçmenler ile düzensiz göçmenler konusunda ayrı ayrı çalışmalar yapılmalıdır” denildi.
Böylesi çalışmalar ve raporlar ışığında olası sorunlara dikkat çekiliyor.
Konunun tüm yönleriyle ele alınıp değerlendirilmesi bakımından bu tip toplantıların belirli aralıklarla tekrarlanması faydalı olacaktır.
- GAZZE BOŞALTILACAK MIGürsel Kaya
- Tezatlıklar zinciri!Ömer Yetgin
- Tedbirleri aksatmamak lazımMustafa Yetgin
- YAKIN ZAMANLARIN KISA HİKAYESİ (1)Eşref Ural
- İndirimden aldığınız ürünleri kontrol edinİSA KAVLAK
- ŞEHİRLEŞME- 3.Muharrem Yellice
- Düşmeyiz ama Takviye ŞartKahraman Köktürk
- GÖMÜLÜ MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER GELECEKRaziye Gök Aktaş
- NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
- Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
- MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
- CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
- Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
- SEÇİMEyüp Koçak
- Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
- Başkan Böcek, Emıtt 2025’te Antalya’yı Tanıtıyor
- Antalya’nın Tarım İhracatı Türkiye Ortalamasının Üzerinde Gerçekleşti
- Muratpaşa’da 5 Bin Anahtarlık, Kadınlara 60 Bin Liralık Gelir Sağladı
- Antalyalılar ‘Halk Ekmek’ten Memnun
- Ocakta Domatesin Miktarı Da Fiyatı Da Arttı
- Antalya’dan Tüm Dünyaya İhraç Ediliyor: 300 Ton Defne Yaprağı Hasadı Yapıldı
- Büyükşehir’den Gençlere Çevre Dostu İstihdam
- Atso Başkanı Hacısüleyman, Tüm Üyeleri Fresh Antalya Fuarı’na Katılmaya Davet Etti
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da yasa dışı avlanan 48 kilo yaban keçisi ve kızıl geyik eti buzdolabında bulundu
- Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Ücretsiz Sağlık Hizmetleri
- “Falezleri korumak herkesin ortak sorumluluğu”
- Muratpaşa’da 5 bin anahtarlık, kadınlara 60 bin liralık gelir sağladı
- “Büyükşehir’in depreme harcayacak 50 milyon lirası yok”
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim