Bugün 08 Eylül 2024 Pazar
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2725
    %0.00
  • Dolar
    33.9708
    %0.00
  • Euro
    37.6168
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Muratpaşa ve falezlerdeki tehlike!

26 Temmuz 2024 Cuma 00:03

Antalya’nın gerdanlığı olarak tanımlanan, bir doğa harikası olan ve milyonlarca yılda oluşan falezlerdeki tehlikeli yapılaşma bu şehirde yaşayan herkesi tedirgin ediyor.

            Antalya’ya kuşbakışı olarak baktığınızda büyük bölümü Muratpaşa ilçesinde yer alan falezlerin sürekli olarak tahrip edilmesi, doğal sit alanı olarak kabul edilen doğa harikası falezlerin adeta kaderine terk edilmesi gerçekten son derece düşündürücü…

Bu konuda vatandaşlar doğal olarak ‘’Çarpık yapılaşmanın en fazla görüldüğü alanlar maalesef falezlere yakın bölgeler!’ demekten kendilerini alamıyor.

            Dünyada nadiren görülen ve milyonlarca yılda oluşan Antalya’da şehir merkezindeki falezlerin tahrip edildiğini, denize ulaşmak amacıyla asansör yapıldığını, sonra da betonla  doldurulduğunu söyleyen Antalyalılar, başta yerel yöneticiler olmak üzere ilgili tüm kurumları göreve davet ediyor.

Kent hassasiyetleri mutlaka korunmalı…

Gelecek kuşaklara daha güzel bir şehir bırakabilmek adına da önlemler acilen alınmalı.

Maalesef özellikle Muratpaşa ilçesi sınırları içerisindeki falezlerdeki yapılaşma endişe verici boyuta gelmiş durumda. Denize ulaşımı rahatlatmak için merdivenler yapılıyor ve betonla kaplanıyor. Bu doğa harikası aslına uygun olarak korunmalı. Son yıllarda falezlerin üstünde o kadar çok bina yapıldı ki, olası bir depremde oluşacak faciayı düşünmek bile istemiyorum.

Bu konu ile ilgili olarak daha önce değişik zamanlarda falezlerdeki tehlikeyi ön plana çıkaran yazılar kaleme aldım.

 Burada yerel belediyeler artık kararlı bir irade ortaya koymak zorundalar. Çarpık yapılaşma Antalya’da öyle bir noktaya geldi ki, bu şehir adeta can çekişiyor. Hava koridorları oluşturulmadığı için planlamadaki yanlışlıklar ve hatalar nedeniyle hava sıcaklığı daha da artıyor. Denize yakın bölgelere çok katlı, denize uzak yerlere az katlı yapılaşma mantığı ile zaten Antalya’nın imar planı sınıfta kalmıştı. Bir de falezlerdeki yapılaşma öyle bir noktaya geldi ki, endişe verici. Özellikle Muratpaşa Belediyesi bu konuda daha dirayetli ve kararlı bir tutum sergilemeli. Falezler tehlikeli yapılaşmadan ve görüntü kirliliğinden arındırılmalı. Rutin belediyecilik anlayışından artık vazgeçilmeli.

            Öte yandan olası bir deprem felaketinde falezlerdeki yapıların ne olacağını düşünmek bile istemiyorum.

            Konunun uzmanları, STK’lar, meslek odaları, sürekli olarak falezlerdeki çarpık yapılaşmayı, görüntü kirliliğini ve hızla artan tehlikeyi gündeme getirmesine rağmen neden somut adımlar atılmıyor?

Bunu anlamakta gerçekten zorluk yaşıyorum.

 

Bu yazı toplam 289 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim