Dünya kenti tanımlamasını yapıldığı Antalya’da öylesine özgün değerler ve tarihi miraslar var ki; bu güzelliklerin farkına varamıyoruz.
Kendine özgü mimari yapısıyla dikkat çeken, farklı ülkelerden insanların gelip gezdiği Kaleiçi de bu mekanlarımızdan birisi…
Çocukluğumun geçtiği Kaleiçi eski cumbalı evleri, iyot kokan dar sokakları, kendine özgü bitki dokusu ve mimari yapıtlarıyla buram buram tarih kokan eşsiz bir tarihi miras…
Tarih kokan bu yerleşim birimimiz maalesef Antalya’yı ‘’tanıtım’’ anlamında temsil edemedi. Çğnkü maalesef Kaleiçi’nin mevcut sorunlarının çözümüne ‘’yıllardır’’ bir katkı konulmadı.
Zaman içerisinde küçük çaplı projelerle Kaleiçi canlandırılmaya çalışılsa da ilgisizliğin, duyarsızlığın kıskacında sorunlarla bugünlere değin gelindi.
Kaleiçi’nin tarihi kimliği ile örtüşmeyen akılcı projeler üretilmediği için de tanıtım paydasında etkin bir rol üstlenilmedi.
Durum böyle olunca Kaleiçi’ni bizler görüntü, gürültü ve otopark sorunu ile baş başa kalmış bir tarihi mekan olarak algıladık…
Maalesef de öyle oldu.
Öte yandan gelenekselleştirilen Kaleiçi Festivali ile ilgili hazırlıklar ise sürüyor.
Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği 7. Kaleiçi Old Town Festivali’yle yaşayan antik kentin sokakları ve meydanlarıyla 33 ayrı noktasında 111 etkinlik gerçekleştirilecek. Festivalin ana sahnesinin kurulacağı miradorda ise Manuş Baba ve Light in Babylon sahne alacak. Geleneksel kortej ise 14 Ekim Cuma saat 18.00’de Karaalioğlu Parkı’ndan başlayacak.
Muratpaşa Belediyesi’nin 7. Kaleiçi Old Town Festivali, 13-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. 27 ülkeden 52 şehrin katılımıyla gerçekleşecek festivalde bu yıl Kaleiçi’nin sokakları ve meydanlarıyla 33 ayrı noktası 111 etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Muratpaşa Belediyesi’nin bu anlamda hayata geçirdiği Kaleiçi Festivali ile bu tarihi alan canlandırılmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz yıllarda gözlemlediğim üzere festival boyunca yerli ve yabancı turist sayısında beklenen artış olmasa da, en azından kültürel ve sanatsal faaliyetlerle Kaleiçi’nin tanıtımı yapılmaya çalışıldı.
Kaleiçi’nin sorunlarla yüklü görüntüleriyle Antalya’ya tanıtım anlamında ne kadar ‘’katkı’’ sunduğu tartışılır.
Böylesine özgün değerlerimizin öncelikle kronikleşmiş sorunlarını çözerek geç de olsa işe başlamalıyız.
Bu yazı toplam 473 defa okunmuştur.