Zorlu hayat şartları nedeniyle satın alma gücünün giderek tükendiği bir süreci yaşıyoruz.
Gerçekten artık fiyat artışı yaşanmayan bir ürün yok.
Çok değil; 2-3 gün öncesinde tavuğun kilogram fiyatı 38 liradan satılırken, son gelen zamlarla birlikte kilosu 50 liraya çıkmış durumda.
Gerçekten inanılır gibi değil.
Zaten kırmızı etten söz etmiyorum bile!
Çünkü bir kilogram et 160 – 170 liraya dayanmış durumda.
Mutfak giderleri sürekli artıyor. Bir mutfak düşünün; her şey ihtiyaç. Ama maalesef zam gelmeyen ürün yok!
Geçtiğimiz günlerde markete gittiğimde 3-4 kalem yiyecek türü ürün aldım. Kasaya geldiğimde 234 lira ödeme yaptım. Bir poşetin yarısı bile olmayan 3-4 ürüne bu rakamı ödediğimde asgari ücretli bir çalışanın ne denli güç şartlarda yaşadığına bir kez daha tanık oldum. Marketler ateş pahası, semt pazarları ateş pahası ve beyaz eşya satan nafazalardski fiyatlar müthiş yüksek.
Yani; her ürün Kiss sürede yüzde yüz zamlanmış durumda.
Dar gelirlinin temel tüketim maddesi olan ekmeğin de yakın bir zamanda 4 liraya çıktığını düşündüğümde; asgari ücretle çalışan bir ailenin durumu gerçekten çok zor.
Sadece gıda ürünlerinde değil; temizlik ürünlerinde, giyecek ürünlerinde, kırtasiye ürünlerinde; kısacası tüm ürünlerde ciddi bir artış yaşanıyor.
Her gelen zam; yaşam kalitemizi sıkıntıya sokuyor.
Ve pek çok üründe dışa bağımlı bir ülke durumuna geldiğimiz için artan Dolar ve Euro ile birlikte hayat iyice pahalandı.
Bir ailede karı – kocanın çalışması da yetmiyor artık.
Evet… Özellikle gıda sektöründe birçok ürünün arttığına da tanıklık ediyorum. Semt pazarlarında bu artışa daha sık rastlamak mümkün…
Ciddi anlamda satın alma gücü tükendi…
Maalesef ekonomik veriler hiç iç açıcı değil. Ev kiraları, konut fiyatları ve araç fiyatları astrom8k biçimde artmış durumda ve sürekli artmaya devam ediyor. 6 ay sonra asgari ücret yeniden belirlenerek 5.500 ljrsya yükseltildi ancak bu ds çare olmayacak gibi görünüyor. Çünkü temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her ürün akaryakıt zamları ile birlikte artıyor.
Ekonomik sıkıntıları aşacak yeni kararlara ve uygulamalara acilen gereksinim var…
Bu yazı toplam 588 defa okunmuştur.