“10 milyonluk ciro eşiği devam etmeli”
E-faturanın özellikle mail adresi bulunmayan küçük firmalara gönderilmesinde sıkıntılar yaşandığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, 2019 yılında 5 milyon Lira’ya indirilecek olan geçiş zorunluluğunun 10 milyon Lira’da kalması gerektiğini söyledi.
E-Fatura ve E-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dahil olacak mükellefleri yeniden belirlemek amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’na göre 2017 veya müteakip yıllar cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükelleflere 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren E-Fatura uygulamasına ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren de E-Defter Uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor. E-fatura konusu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis toplantısında da işadamlarının gündemine geldi. ATSO Başkanı Davut Çetin, üyelerinden sıkıntı yaşandığına yönelik şikayetler aldıklarını belirtti. Gönüllülük esasına göre sisteme geçtiğini bildiren ATSO Meclis Üyesi Behçet Ülker ise, sistemi savundu. Mali Müşavir olan Meclis Üyesi Mehmet Çelik de, konunun duyarlılıkla çözülebileceğine işaret etti.
“10 MİLYONLUK CİRO EŞİĞİ DEVAM ETMELİ”
E-faturaya geçilmesini ve her şeyin E ortamda olmasını istediğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, faturaların özellikle küçük firmalara mail ile gönderilmesinde sıkıntılar yaşandığına ve çıktı alınarak posta yoluyla gönderildiğine yönelik serzenişlerin olduğunu söyledi. İsteyen küçük firmaların da gönüllü olarak sisteme geçiş yapabildiğine işaret eden Çetin, maili olmayan bir çok insan olduğuna dikkat çekerek, “E-fatura uygulaması üyelerimizi sıkıntıya sokan bir konu. E-fatura düzenlemek ciddi bir külfet olmuş durumda. Müşterisinin mail adresi olmadığı için E-fatura gönderemeyen üyelerimiz bunun sıkıntısını yaşıyor. Bu nedenle E-faturada 10 milyonluk ciro eşiği devam etmeli” dedi.
“GEÇİŞİ VE KULLANIMI KOLAY BİR SİSTEM”
E-faturayı gönüllülük esasına bağlık olarak yaklaşık 4 yıldır kullandığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Behçet Ülker ise şunları söyledi:
“Ben önce E-fatura daha sonra E-arşiv faturaya geçtim. E-fatura ve E-arşiv fatura geçişi ve kullanımı oldukça kolay bir sistem. E-arşiv fatura kapsamına alındığınız zaman faturayı, E-fatura mükelleflerine E-fatura olarak, E-fatura olmayan mükelleflere de mail olarak gönderebiliyorsunuz. Zaten büyük şirketler E-fatura kapsamında olduğu için mail adresi olması zaruri. E-arşiv faturada ise mesela büyük bir dağıtım şirketinin dağıtım noktalarında bakkaliyeler, küçük marketler olabiliyor. Bunlar içerisinde mail adresi olmayanlar olabiliyor ama bununla ilgili farklı çözümler sağlanabiliyor. Firma E-arşiv faturaların görüntülenebileceği bir portal hazırlayabiliyor ve cep telefonuna gelen bir şifre ile oraya giriş yapılabiliyor.”
“MALİYETİ BASKILI FATURADAN DÜŞÜK”
E-fatura veya E-arşiv fatura kapsamına girildiği zaman bir geçiş maliyeti ve gönderim maliyeti olduğuna da dikkat çeken Ülker, “Hem geçiş hem de gönderim maliyeti uygun ölçekte. Gönderim maliyeti fatura başına kuruşlar civarında. Baskılı faturalarda baskı maliyetlerini bırakın ulaştırma maliyetlerini göz önüne aldığımızda bile çok düşük bir miktarda kalıyor. Şuanda hesap döneminde brüt satış hasılatı 5 milyon lira limitine düşürülecek ama gönüllülük esasına göre bu limiti göz ardı edip geçmek isteyen herkes bu sisteme geçebiliyor. Ben bu sisteme geçilmesini öneriyorum. Çünkü, her şeyi kolaylaştırıyor, tasarruf edilmesini sağlıyor” diye konuştu.
“DÜZENE GİRMEK, TASARRUF ETMEK İSTEYEN FİRMALAR İÇİN BİREBİR”
Bu konudaki şikayetlerin daha derinleştirilerek neler olduğu noktasında bir çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Ülker, “Sahadan edindiğim bir takım deneyimler var. Şirketlerin dışarıdaki muhasebecileri ya da içeride bulunan muhasebe departmanları bu sistemleri çok önermiyorlar. Çünkü, bu sistem kendilerine bazı yükler getiriyor. Ondan dolayı bazı sıkıntılı süreçleri var. Bu sistem geriye dönük fatura kesmeyi de devre dışı bırakıyor. Aylık her şeyinizi yapmanız lazım. E-deftere de geçilmişse aydan aya defterin gönderilmesi lazım. Belki bunlardan dolayı bir takım serzenişler olabilir ama tamamen düzene girmek, tasarruf etmek isteyen firmalar için birebir” diye konuştu.
“KONU DUYARLILIKLA SONUCA ULAŞACAKTIR”
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile Mali Müşavirler Odası’nda E-deftere geçişle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını ve eğitimler verildiğini belirten ATSO’nun aynı zamanda mali müşavir olan üyesi Mehmet Çelik ise, meslek camiasının bunu arzu ettiğini bildirdi. Yaptığı işin karşılığını, ücretini yeterince alamayanlar nedeniyle konuyla ilgili farklı görüşlerin olduğunu belirten Çelik, “Genele ve bütüne bakmak lazım. Bu konu ticaretle uğraşanların, işadamlarının duyarlılığıyla sonuca ulaşacaktır” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Çöken toprağın altında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti
- Yayaya yol veren araca çarptı, sıkışan sürücüyü vatandaşlar çıkardı
- Alanya’da otelde çıkan yangında 1 personel dumandan etkilendi
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim