




"En büyük tehlike belirsizlik ve güven kaybı"
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 2025 yılı 6. olağan toplantısı Akra Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda yeni üyeler Osman Kurt, Yaşar Kökçe ve Volkan Barutcu'ya rozet takılarak üyelik belgeleri takdim edildi. Toplantının konuk konuşmacısı gazeteci yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk oldu. Anlattıklarıyla salondakileri hem güldüren hem düşündüren Özgentürk, verdiği yeni bilgilerle de dikkat çekerken konuşmasındaki bazı bölümlerin kayda alınmamasını istedi. Özgentürk, konuşmasında Nazım Hikmet'ten Yaşar Kemal'e kadar bir çok isimden anekdotlar paylaştı. Binden fazla belgesel yapan Özgentürk'ün Sanayi ve Nazım Hikmet belgesellerinden bölümlerin sunulduğu programın açılış konuşmasını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek yaptı. Özgentürk’ün, Türkiye’nin özellikle yakın tarihine, sanatına ve kültürüne ışık tutan eserleriyle değerli bir arşiv oluştuduğunun altını çizen Özbek, "Tarihin tekerrür etmemesi için geçmişten ders çıkarmak zorundayız. Bu da ancak geçmişi unutmamakla, onu anlamakla ve bellek oluşturan bu tür çalışmalarla mümkündür" dedi.
TİCARET SAVAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Dünyanın, tarihten ders alınmamasının bedelini ödediğinin altını çizen Özbek, "Ekonomik alanda yaşananlar, korumacılığın artması ve ticaret savaşları bunun açık göstergesidir. Nitekim ABD Başkanı Trump, ticaret savaşlarında el yükselterek otomobile yüzde 25, ticaret açığının fazla olmadığı ülkelere yüzde 10, AB’ye yüzde 20, Asya ülkelerine yüzde 40’lara varan gümrük vergileri getirdi. Türkiye yüzde 10’luk grupta kaldı. Bildiğiniz gibi, ABD bizim ihracatımızda yaklaşık yüzde 5 payla ikinci sırada yer almakta. İhracatımız tekstil-giyim, plastik, kimya, otomotiv, demir-çelik ağırlıklı. Türkiye yüzde 10 vergiyle özellikle Asya ülkelerine göre nisbi bir avantaj elde etmiştir, ancak bu vergi yarışı henüz bitmemiştir" diye konuştu.
"RİSKLER GİDEREK ARTIYOR"
Çin'in karşı önlem olarak hem gümrük vergilerini artırdığını hem de değerli metal ihracatını kısıtladığını belirten Özbek, "Avrupa Birliği de yakında karşı önlemleri açıklayacak ve bu Türkiye’yi de etkileyecektir. Otomobil sektörü başta olmak üzere sektörlerde rekabet artacak, kar marjları azalacaktır. ABD ile ilişkilere önem veren ülkeler ABD’ye taviz vermek durumunda kalacak, ABD pazarında yer almak isteyen firmaların bazıları yatırımlarını ABD’ye kaydırmaya çalışacaklardır. Küresel ekonomik tablo, risklerin giderek arttığını gösteriyor. Eğer ticaret savaşları sürerse, dünya ekonomisinde büyümenin 1 puan düşmesi, enflasyonun ise 1 puan artması öngörülüyor. Küresel çapta stagflasyon ve durgunluk tehdidi söz konusu" diyerek uyardı.
"EN BÜYÜK TEHLİKE BELİRSİZLİK VE GÜVEN KAYBI"
En büyük tehlikenin yalnızca rakamlar değil, belirsizlik ve güven kaybı olduğunu vurgulayan Özbek, şunları dile getirdi:
"Bu ortam, yatırımın ve üretimin en büyük düşmanıdır. ABD’nin 1930’larda yaptığı gibi korumacılığı artırması, dünyayı yeni bir ekonomik kaosa sürükleyebilir. O dönemin sonunda ise, ne yazık ki dünya büyük bir savaş yaşadı. Benzer bir döngü bugün tekrar edebilir. 1945 sonrasında kurulan uluslararası sistem ve küresel iş birliği sona ererken, ülkelerin uluslararası gelişmelere olan bağımlılığı azalmamış, aksine artmaya devam etmiştir. Örneğin Ukrayna’da, Filistin’de, Suriye’de olanlar bizi derinden etkilemiştir, etkilemeye devam ediyor. Şimdi maalesef gündemde, İran meselesi var ve eğer İran’da geniş çaplı bir çatışma olursa bunun da trajik sonuçları olacak."
"SORU İŞARETLERİ ARTTI"
Türkiye ekonomisinde düşük büyüme, yüksek enflasyon ve belirsizliğin devam ettiğini de dile getiren Özbek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Son 3 aylık gelişmeler ve reel sektör beklentileri, ekonomide ciddi bir değişim olmadığını, geçen yıl sonunda yaşanan kısmi canlanmanın yerini yeniden yatay bir seyre bıraktığını göstermekte. Konut satışları geçen yıla göre artarken otomotiv ve beyaz eşya satışları yüzde 10 civarında azaldı. İstihdamda bir düşüş yaşanmış, işsizlik oranı azalmış görünse de bunun nedeni çalışma hayatına girmeyen nüfusun artması ve fiilen işsiz olduğu halde iş aramayan kişilerin sayısının artmasıdır. Ekonomide büyüme, sanayi sektörüne dayalıdır ve sanayinin büyümesi, ihracata, özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki büyümeye bağlıdır. Bu nedenle ümidimiz, savaşların bitmesi ve Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin gelişmesidir. Enflasyonun düşmesi, yoksullaşmanın önlenmesi, ekonominin canlanması, yabancı sermaye girişi için gerekli yapısal değişimler maalesef yeterli değil. Mart ayında yaşadığımız hukuki ve siyasi çalkantıların ekonomiye getirdiği yük, dövize kaçış, döviz kuru ve faiz artışı ile elektrik gibi temel girdilere yapılan zamlar ekonomiye verilen önem ve öncelik konusunda soru işaretlerini artırmıştır."
"ADALET VE DEMOKRASİ GELECEĞE GÜVENLE BAKMAYI SAĞLAR"
"Gerek ekonomi ve hukuk alanındaki tablo, gerekse jeopolitik gelişmeler ışığında ANSİAD olarak görüşlerimizi paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" diyen Özbek, "Siyasi ve sosyal kutuplaşma, kurumsallığın zayıflaması bir ülkeyi uluslararası alanda güçsüz hale getirmekte hem milleti hem devleti zayıflatmaktadır. Milletin ve devletin gücü, adalet ve demokrasiyle doğru orantılıdır. Adalet ve demokrasi, toplumun her kesiminin vicdanının rahat olmasını, ekonomik istikrarla birlikte mutlu ve verimli yaşamasını, geleceğe güvenle bakmasını sağlar. Ancak geleceğe güvenle bakan toplumlar, sanata, edebiyata, kültüre vakit ve kaynak ayırabilir; yaratıcılığı ve üretkenliği besleyen bir iklim yaratabilir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözüyle işaret ettiği gibi; sanat, bir toplumun hem ruhunu hem hafızasını korur" dedi.
ÖZGENTÜRK'E TEŞEKKÜR
Özbek, konuk konuşmacı Nebil Özgentürk’e bugüne kadar ürettiği sayısız belgeseli ile toplum hafızasına yaptığı değerli katkılar için teşekkür etti. Özbek, "O'nun gibi değerli isimlerin çoğalmasını, topluma yön vermesini ve hep birlikte daha aydınlık bir memleket görmeyi diliyorum" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
"MEMLEKET, SANAT, TARİH VE EDEBİYAT"
Özbek'ten sonra sahneye çıkan konuk konuşmacı Özgentürk ise, "Memleket, Sanat, Tarih ve Edebiyat" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Özgentürk, anlattığı öyküler ve anekdotlarla, paylaştığı anılarla salondakileri adeta büyüledi. ANSİAD üyeleriyle önemli bilgiler paylaşan Özgentürk, kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim