




Orman köylüsünü sıkıntıya sokacak tarife bilmecesi
Sektör temsilcilerinin iddiasına göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın odun dışı orman ürünleri tarifesinde yüzde 300’e yakın artışa gitmesi sektöre büyük sıkıntı yaşatacak. Artışın orman köylüsü açısından büyük sıkıntı oluşturacağını vurgulayan ATB Meclis Başkan Yardımcısı Abdullah İnan, yetkililerin yüzde 2 olarak hesapladığı değişikliğin, kendi hesaplarına göre yüzde 300’ü bulduğunu belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın odun dışı orman ürünleri tarifesinde yaptığı değişiklik, tıbbi aromatik bitki sektörü temsilcilerinin kafasını karıştırdı. Sektör temsilcileri tarife bedelindeki artışın 3 kat olduğunu ve yüzde 300’e yaklaştığını belirtti. Yereldeki yetkililerin artışın yüzde 2 olduğunu savunduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkan Yardımcısı, Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Abdullah İnan, yetkililerin ürünün yaş halini baz aldıklarını, ürün kuruduğunda ise 4 kilodan 1 kilo çıktığını kaydetti. ATB Meclis Üyesi, Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Ergin Civan ise, tarifedeki artışın sektöre olumsuz yansıyacağının altını çizdi.
“NEGATİF BİR GELİŞME”
Yeterince ürün bulunmadığı için fiyatların sezon başına göre sezon sonunda anormal arttığını ve ikiye katlandığını söyleyen Civan, doğadan toplanan ürünlerde azalma olduğuna işaret etti. Doğadan ürün toplayanların, topladığı ürünü sahanın dışına çıkarması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen odun dışı orman ürünlerine ait tarife kapsamında devlete ödediği bir bedel olduğuna işaret eden Civan, “O parayı bu sene 3’e katladılar. Yüzde 300’e yakın bir artış oldu. Bu artış, orman köylüsü ve sektör açısından negatif bir gelişme olacak” dedi.
HESAPLAMADAKİ ÇELİŞKİYE DİKKAT ÇEKTİ, “KAFAMDA MATEMATİĞİ OTURTAMIYORUM”
Kırsalda yerinde eğitim olmamasından dolayı sektörün krize doğru gittiğini belirten ATB Meclis Başkan Yardımcısı, Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Abdullah İnan ise, odun dışı orman ürünü tarife bedelinin yüzde 300 civarında artmasının da ayrıca sıkıntı oluşturduğunu yetkililere aktardığını kaydetti. Yereldeki bir yetkilinin artışın yüzde 2’ye tekabül ettiğini söylediğini aktaran İnan, “Kafamda matematiği oturtamıyorum. Biz geçen yıl ham kekikte 20 liradan 60-70 tona kadar çıktık. Orman Bakanlığı’nın aldığı tarife yaş bedeli. 4 kilo yaş kekikten 1 kilo kuru çıkıyor. 60-65 kuruştan şuanda ÖTV, KDV’si 3 liraya yaklaşıyor. Bu kuru bitkiye 10-12 lira olarak yansıyor. 50 lira olsa yüzde 20 yapıyor. Nasıl yüzde 2 bulunuyor? Burada bir yanlışlık olduğunu anlatmaya çalıştım. Sanırım perakendede 500 liraya satılan işlenmiş, katma değeri yükselmiş alınırsa yüzde 2’ye tekabül ediyor” şeklinde konuştu.
“TARIM BAKANI ÇÖZEBİLİR”
Tarifedeki artışın dağdan ürün toplayan insanları kaçakçılığa sevk edeceğini belirten İnan, “Sahayı, kırsalı bilen, mesleği temsilen birisi olarak, insanların bunu ödememek için kaçak yollara başvuracağını, sahada sıkıntı çıkacağını söyledim. İzah etmeye çalıştım” dedi. Yereldeki yöneticilerden çözüm konusunda bir işaret alamadığını belirten İnan, çözüm için konunun Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya iyi anlatılması gerektiğini söyledi.
“ORMAN KÖYLÜSÜ AÇISINDAN BÜYÜK SIKINTI”
Yaşananların orman köylüsü açısından büyük bir sıkıntı olduğunun altını çizen İnan, “Şu an 1 kamyon kuru kekik, 10 ton mal sarsanız 40 ton yaş yapar. Bundan dolayı ister istemez toplamayı bırakanlar olacaktır. İnsanlar bu işi yapmayacaklar. Sektör bu konuda çok sıkıntılı” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim