




ASH sorunları Hülür’e iletildi
Sağlık Sen Antalya Şubesi tarafından, Acil Sağlık Hizmetleri’nde yaşanan sorunları tespit etmek ve çözülmesini sağlamak amacıyla Türkiye’de ilk olarak Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı gerçekleştirildi. Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk tarafından İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür’e iletildi.
Sağlık Sen Antalya Şubesi tarafından Acil Sağlık Hizmetleri’nde (ASH) yaşanan sorunları tespit etmek ve çözülmesini sağlamak amacıyla Türkiye’de ilk olarak Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı gerçekleştirildi. Acil Sağlık Hizmetleri’nde yaşanan sorunlar yerel olarak 13, genel olarak da 15 başlık haline getirilerek İl Sağlık Müdürlüğü binasında düzenlenen toplantıda İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür’e iletildi. Sorunların ve çözüm önerilerinin tek tek masaya yatırıldığı toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Akdağ, Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkanı Uzman Dr. Özlem Karataş, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Fatih Gülşen, İl ambulans servisi başhekimi Uzman Dr. Münevver Kurt, İl ambulans servisi Başhekim Yardımcısı Hülya Saygıner, ilgili birim sorumluları ve PARDER, ATTDER, PARHAD İl temsilcileri katıldı.
“SORUNLARIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Acil Sağlık Hizmetleri’nde yaşanan sorunları birebir tespit ederek çözüm önerilerini ortaya koyduklarını belirten Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından acil sağlık hizmetlerinin ilimizdeki sunumunun eşit, kaliteli, verimli yürütülmesini sağlamak ve hasta memnuniyetinin artırılmasının yanında Müdürlüğün çalışmalarına katkı sağlamak, çalışan memnuniyetinin artırılması amacıyla Türkiye’de ilk olarak Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Sendikamız tarafından Acil Sağlık Hizmetleri çalışanları ile yaptığımız Çalıştay’da tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerini Sayın Hülür’e ilettik. Tespit ettiğimiz sorunların şimdiye kadar çözüm odaklı yaklaşım sergileyen İl Müdürlüğümüz tarafından çözüleceğine inancımız tam. Sendika olarak biz kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Bundan sonraki süreçte de idare ve çalışan arasındaki köprüyü sağlayabilmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ”
Toplantıda Sağlık Sen Antalya Şubesi’nin tespit ettiği sorunları ve çözüm önerilerini dinleyen İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise, sorunların giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.
YERELDE TESPİT EDİLEN SORUNLAR
Sağlık Sen Antalya Şubesi tarafından ASH’de tespit edilen yerel sorunlar ve çözüm önerileri 13 başlık altında toplanarak şöyle sıralandı:
“O2 tüpü değişiminin yanıcı ve patlayıcı madde eğitimi olmayan, bu konuda herhangi bir eğitim almamış 112 personelleri tarafından yapılması ekip açısından risk oluşturmakta. Özellikle İlçelerde bulunan istasyonların boş ve dolu tüple hasta sevki yapmalarından dolayı oluşan risklerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sorunun çözülmesi için merkezde bulunan 112 istasyonları için, teknik ekipte görevli bu konuda eğitim almış personelin değişimleri yapmalı veya yüklenici firma tarafından değiştirilmeli. Çok sık kullanılan küçük O2 tüpleri manometreleri üzerinde takılı vaziyette lojistik biriminde hazır bulundurulmalı. İlçelerde bulunan istasyonlara yeteri kadar yedek O2 tüpü alınmalı ve yüklenici firma tarafından haftalık periyotlar dahilinde boş ve dolu tüplerin yerinde değişimi yapılmalı. Ayrıca 112 lojistik biriminde bulunan oksijen deposunun yönetmeliğe uygunluğu gözden geçirilmeli.”
“AMBULANSLARIN BAKIM VE ARIZALIRINDAN DOLAYI SORUNLAR YAŞANIYOR”
Ambulansların bakımları veya arızalarından dolayı araç değişimi sırasında zaman kaybının ve servis personelleri ile iletişim sorunlarının yaşandığına da dikkat çekilen tespitte, nöbetçi personele boş proforma imzalatılmasının engellemesi, araç bakımlarında sistematik bir planlamaya geçilmesi ve hizmetin devamlılığının sağlanması için çözüm önerileri olarak şunlar sunuldu:
“İlin ihtiyacını karşılayacak sayıda yedek ambulans tam donanımlı olarak bölge tamirhanede hazır bulundurulmalı. Herhangi bir arıza, rutin bakım vb. durumlarda tam donanımlı yedek ambulans lojistik biriminde görevli ilgili personeller tarafından ekibe istasyonunda teslim edilmeli ve ekibin canlandırma çantasını yedek ambulansa alarak sunmuş olduğu hizmette ara vermeden devam etmesi sağlanmalı. Servislerde bakım ve onarımı yapılan ambulanslar, servislerden teknik servis çalışanları tarafından alınarak istasyon ekibine teslim edilmeli.”
“İSTASYONLARDA STANDART SAĞLANMALI”
112 istasyonlarının fiziki şartları, lokasyonları, demirbaş, temizlik ve bakım onarımlarında standardın sağlanması gerektiği belirtilen tespitte, “Yeni istasyonların yerinin önceden planlanması, yeni istasyonların yerleri veya mevcut istasyonlar için plan yapılması, yeni açılacak istasyonların veya taşınacak istasyonların öncesinde ilgili bölgeye yakın ekiplerle toplantı yapılarak yerinin belirlemesi, ildeki istasyonların standardizasyonun sağlanması için istasyonların öncelikle bağımsız müstakil yapılardan oluşması, istasyonlarda mal ve can güvenliğinin sağlanması için önlemler alınması, istasyonların bakım-onarımlarının, müdürlüğün diğer birimlerine göre öncelikli olarak planlı bir şekilde yapılması ve bitirilmesi, istasyonlarda kullanılan ortak malzemelerde ihtiyaçların tespit ve tedarik edilmesi, ambulans için kapalı park yerinin tüm istasyonlarda olması, depo için ayrılmış özel alan olması, istasyon içi iklimlendirme sistemlerinin rutin bakımlarının düzenli olarak periyotlar halinde yapılması, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ''İstasyon Temizlik ve düzeni'' konulu yazısının gereğinin yapılması veya önceki dönemlerde olduğu gibi İlimizde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı ilgili kuruluşlarından haftalık dönemlerde personel görevlendirilmesi veya İŞKUR üzerinden personel alınması, rutin olarak tüm ekiplerin düzenli olarak yaptığı haftalık ambulans temizliği için Başhekimlik tarafından uygulanabilirliği olan bir süre belirlenmesi, haftalık temizlik sadece Pazar günleri yerine haftanın diğer günlerine de dağıtılmalı, bunun için cetvel hazırlanmalı ve KKM’nin kontrolünde olmalı” çözüm önerisi olarak sunuldu.
“PROTOKOL GÖREVLERİ MERKEZ VAKA YOĞUNLUĞU DÜŞÜNÜLEREK PLANLANMALI”
Protokol görevlerinin merkez vaka yoğunluğu düşünülerek planlanmaması sonucunda merkezden çekilen ekiplerin bölgelerinin boş kalması ve diğer çevre istasyonların bölgeye ulaşımında sürenin uzaması sorununun da yaşandığı belirtilerek, “Protokol görevleri için yedek ambulanslarla gönüllük esasına göre ekipler oluşturulması veya İl merkezinden görevlendirilen ekibin yerine yakın ilçelerden ekipler görevlendirilmesi, protokollerin Başhekimlik tarafından organize edilmesi” önerildi.
“ARŞİV PLANLAMASI YAPILMALI”
Acil Sağlık Hizmetlerine ait arşiv yapılması ve vaka formu gibi önemli evrakların kontrollü ve uygun koşullarda saklanması için planlama yapılması gerektiği belirtilerek, “Arşive konulacak vaka formları vb. Başhekimlik bünyesinde oluşturulacak arşiv birimine arşiv yönetmeliğine uygun bir şekilde teslim edilmelidir” önerisinde bulunuldu.
HASTA NAKİLLERİNDEKİ SIKINTILAR
İl dışı hasta nakillerinde mağduriyetler yaşandığı belirtilerek, “İstasyon ekibi nakili yapacak ise, il dışı nakillerinin nöbete başlama saatlerinde ekibe bir gün önceden bilgi verilerek planlanması. Yedek ambulansların gönüllük esasına göre nakillerde kullanılması. Göreve giden personelin 24 saati aşan nakillerinde çalıştıkları sürenin nöbet ücreti olarak ödenmesi” önerildi. İl içi nakillerin de ilgili kurumlar tarafından yapılması gerektiği de belirtilerek “İl içi ve il dışı nakillerin ilgili mevzuatlar çerçevesinde, özel-kamu tüm hastaneler tarafından kendi ambulansları ile yapılması” önerildi.
SALDIRGAN ŞAHISLARA KARŞI EMNİYET MEMURU TALEBİ
Kolluk kuvvetleri ile koordinasyonlu çalışılabilmesi gerektiğine de dikkat çekilerek, “İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü arasında sağlanacak bir protokol ile can ve mal güvenliğinin sağlanması için saldırgan olan şahıslara müdahalelerde 112 ekibinin talebi doğrultusunda emniyet ekibinden bir memurun ambulansla vakaya eşlik etmesi” önerildi.
“DAHA VERİMLİ ÇALIŞABİLİRLER”
İstasyonlarda görev yapan doğum sonrası nöbet muafiyeti olan personellere görev tanımı yapılarak istasyon sorumlularının ve istasyon çalışanlarının iş yükünün azaltılması gerektiğine de işaret edilerek, “Doğum yapan personellerin 24 ay boyunca nöbet tutamamasından dolayı istasyonlarda gündüz mesai personeli (Asos) olarak istihdam edilmektedir. Mevcut işleyişte bu personeller sadece vaka formlarını sisteme kaydetmekte olup ekteki taslak, görev tanımının Başhekimlikçe değerlendirilerek daha verimli çalışmalarına katkı sağlayacaktır” denildi. İstasyonlarda EBYS kullanımının aktif hale getirilmesi için, iç işleyişin hızlı, kaliteli ve verimli hale gelmesi de önerildi.
KKM’DE DİNLENMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
Komutada Kontrol Merkezleri’nde görevli personelin dinlenme zamanlarını geçireceği alanlardaki eksikliklerin giderilmesi ve çalışma, dinlenme saatlerinin düzenlenmesi gerektiği de kaydedilerek, “Komutada çalışan 112 personellerinin dinlenebileceği bayan/erkek ayrı uygun bir alan oluşturulması, ergonomik, konforlu ve sağlam açılıp yatak olabilen koltukların kullanılması” önerisinde bulunuldu. KKM’de görevli personellerin meslek/unvan ayrımı yapılmaksızın eşit şartlarda çalışmalarının sağlanması da istendi.
Son olarak hasta teslimlerinde yaşanan sorunlara da dikkat çekilerek, hastane acil servislerine, sahadan alınan vakaların tesliminin ilgili mevzuatlara göre hızlı bir şekilde yapılması, uzadığı durumlarda KKM tarafından duruma müdahale edilmesi gerektiğine işaret edildi. “Hastaneye vaka getiren ambulansların vakalarının hemen teslim alınması ve ilgili ambulansın hastaneden ayrılışı en fazla 15 dakika içerisinde sağlanmalıdır” denildi.
GENEL SORUNLAR
15 maddelik genel sorunlar ise şöyle sıralandı:
“Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nin güncellenmesi. İl Ambulans Servisi Başhekimliği Yönergesinin güncellenmesi. Ambulans kazalarının en aza indirilmesi, Karayolları kanununda düzenlemeler yapılması ve kaplama yöntemi ile fark edilebilirliğin arttırılması. Yeni doğan yoğun bakımı bulunan hastanelerde yeni doğan ambulansı olması şartı getirilmesi ve sevklerin bu ekiplerce yapılmasının sağlanması. İl dışı nakillerin Bakanlıkta oluşturulacak birim kontrolünde yapılması. Acil Sağlık Hizmetlerinin uluslararası seviyeye gelmesi için kaynak ayrılması. Paramediklere mesleki sorumluluk sigortası yapılması. KKM’lerin işleyişini kolaylaştırmak, vaka yoğunluğunu azaltmak ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak için KKM’lerde algoritma çalışmasının yapılması. Evde sağlık hizmetlerinin 7/24 saat esasına göre 112 KKM ile koordineli çalışacak bir modele geçilmesi. Nakil birimi yapısının yönetmelikte tanımının yapılması ve koordinatörlük düzeyinde birim oluşturulması. Uluslararası teknolojik gelişmelerin sistemimize entegrasyonu ve gelişiminin yerli kaynaklarla karşılanması için üniversitelerinde içinde bulunduğu kurullar oluşturulması. ASH istasyonları için bir model belirlenmesi standart yapılara aşamalı olarak geçilmesi. Ambulanslarda kullanılan ekipmanların standardizasyonun sağlanması ve uluslararası seviye getirilerek meslek hastalıklarının önüne geçilmesi. Personel kıyafetlerinin kalite ve modellerinin uluslararası düzeyde olması. Nöbet sisteminde çalışan personellerin dini bayramlarda mesai çalışan personellerin idari izinden dolayı yaşamış olduğu mesai kayıplarına kalıcı çözüm bulunması.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8

- Antalya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları
- Prof. Dr. Koç’tan Prematüre Doğum Uyarısı: "En İyi Transfer Anne Karnında Olandır"
- Her yıl aynı caminin kubbesine yuva yapan leylek cemaatin ilgi odağı oldu
- Antalya’nın çocuk başkanından dünya çocuklarına barış çağrısı
- Yangına dayanıklı kapı krizi: Antalya’da 1600 otelden yüzde 90’ı risk altında
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim