Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Avokado için tanıtım filmi
06 Ocak 2020 Pazartesi 17:14

Avokado için tanıtım filmi

Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü olan Alanya Avokadosu için tanıtım filmi hazırlandı. Filmi paylaşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Antalya’nın avokado üretiminde Türkiye birincisi olduğuna dikkat çekti.

2018 yılında coğrafi işaret tescili yaptırılan Alanya Avokadosu için Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tanıtım filmi hazırlandı. 58 saniyelik filmde konuşturulan Avokado, kendisini tanıtarak faydalarını anlatıyor. Nasıl yenilmesi gerektiğini de anlatan Avokado, “Ben Antalya’nın coğrafi işaretli meyvesi Avokadoyum. Bana Timsah Armudu da derler. Faydam saymakla bitmez. Kalbinizin dostu, hastalıkların düşmanıyım. A, C, E vitaminlerince zengin, potasyum, magnezyum, kalsiyumla doludur içim. Yağım cildinize iyi gelir, yumuşacık yapar. Beni dalımdan koparır koparmaz yemeyin. Evinizin bir köşesinde olgunlaşana kadar misafir edin. Lütfen beni incitmeden ezerek, üstüme limon sıkarak, salata yapıp yiyin. Ya da üzerime bal dökerek ceviz taneleriyle afiyetle yiyin” diye ifade ediyor kendisini. Son olarak “Ben olsam beni yerdim” diyen Avokado “Ya siz?” diye soruyor.

avokado-1.jpg

“AVOKADO ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ”

Sosyal medya hesabından tanıtım filmini paylaşan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Antalya, coğrafi işaretli ürünü olan Avokado üretiminde yüzde 81’lik bir oranla Türkiye birincisi. Son yıllarda üretim alanlarında özellikle Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ilçelerimizde ciddi bir artış göstermektedir” notunu düştü.

fdkvsvao_400x400.jpg

YÜZDE 80’DEN FAZLASI ALANYA VE GAZİPAŞA’DA ÜRETİLİYOR

Alanya Avokadosu, 15 Ekim 2018 tarihinde Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirildi. Anavatanı Meksika olan avokado meyvesi içerdiği yağ oranı ve önemli vitamin ve mineraller ile öne çıkıyor. Diğer meyvelere kıyasla şeker oranı düşük iken yağ ve protein oranı yüksektir. 1970’li yıllarda Türkiye’nin Amerika kıtasındaki büyükelçiliklerinin çabasıyla farklı avokado çeşitleri (fuerte, hass, bacon ve zutano) Türkiye’ye getirilerek FAO aracılığıyla Antalya-Mersin kıyı kesiminde dikimi başlamış ve bu bölgenin avokado için elverişli olduğu tespit edilmiştir. 70’li yıllardan bugüne kadar avokado meyvesi ülkemizde önem kazanmış ve üretimi artmıştır. Türkiye’nin avokado üretiminin yüzde 80’i Antalya’da gerçekleştiriliyor. Bu üretimin yüzde 80’inden fazlası ise Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde toplam 4 bin dekar alanda gerçekleştiriliyor.

 

MEYVE ŞEKLİ ARMUDA BENZİYOR

Bölgede denize paralel olarak yükselen doğu, batı ve kuzeydeki Toros dağları, kışın iç kısımlardan gelen soğuk havayı ve rüzgârları engelleyerek doğal bir soğuk kıran etkisi yapıyor. Böylece kış aylarında, erken ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde yöre soğuklardan korunuyor ve yıllık gözlenen en düşük sıcaklık Ocak ayında 12°C’nin altına düşmüyor. Ayrıca yörede denizin de yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Bunların neticesinde Alanya ve Gazipaşa ilçeleri tam bir mikro klimaya sahip oluyor. Alanya Avokadosunun cinsi Fuerte’dir. Koyu yeşil renkli, hafif pürüzlü kabuklu ve meyve şekli armuda benziyor. Yeşil, sarımtırak renkli küçük çiçekleri, salkımlar halinde, ağacın çeşitlerine göre sonbahardan yaz başlarına kadar olan dönemde açıyor. Alanya Avokadosunda meyve eti, açık sarı-yeşilimsidir. Her meyvede, iri tek çekirdek bulunur. Yapılan çalışmalar, yörede yetiştirilen avokadoların ithal ürünlere göre morfolojik ve besinsel içerik bakımından farklılaştığını gösteriyor. Alanya ve Gazipaşa’da yetişen avokadonun yağ oranının yüzde 12.22 ila 17.28 arasında değiştiği gözlemlenirken, diğer ülkelerde yetişen avokadolarda bu oranın yüzde 6.3 ila 26.6 ve yüzde 3.05 ila 6.70 arasında değiştiği görülüyor.

avokado.jpg

AÇIK ALANDA YETİŞTİRİLEBİLİYOR

Alanya Avokadosunun ortalama meyve ağırlığı 210.97 gram. Yağ oranı yüzde 16.26, kuru madde değeri ise yüzde 29.77 seviyesindedir. Tolerans değerleriyle birlikte ele alındığında Alanya Avokadosunun sahip olduğu yağ oranı yüzde 15’ten az, kuru madde oranı ise yüzde 25’ten az olmuyor. Alanya Avokadosu üretiminde avokadoya ilişkin genel üretim teknikleri kullanmakla birlikte Alanya’da avokado açık alanda yetiştirilebiliyor. Alanya Avokadosu, kış ve ilkbahar geç donlarından, çiçeklenme ve meyve tutum dönemi düşük sıcaklıklarından, ani sıcaklık dalgalanmalarından, şiddetli esen rüzgârlardan ve fidan dönemi yüksek sıcaklıklardan çok fazla etkileniyor. Alanya’nın uzun yıllara yayılmış iklim verilerine bakıldığında bir yıllık ortalama hava sıcaklığı 19°C, en sıcak ay 27°C ile Ağustos. En soğuk ay ise 12°C ile Ocak. Alanya’da kışları yağışlı ve nemli, yazları ise kurak ve sıcak tipik Akdeniz iklimi görülüyor. Alanya Avokadosu bahçesi tesis edilecek arazinin, kuvvetli rüzgârlardan nispeten korunması ve soğuk olmayan yerlerde olması gerekiyor. Sıcaklık 2.8°C’ye düştüğünde zararlı oluyor. Alanya Avokadosu yetiştiriciliği için iyi drene edilmiş, derin, organik maddece zengin, killi-kumlu, gevşek, reaksiyonu nötr toprak gerekiyor. Alanya ilçesine ait toprak özellikleri bu şartları taşıyor.

 

HASAT 3-4 YILDA BAŞLIYOR

Aşılı Alanya Avokadosu ağaçlarının hasadı dikimden 3 - 4 yıl sonra başlıyor. Kasım - Nisan ayları arası hasat zamanı için uygundur. Meyvelerin toplanması elle veya toplama aleti ile yapılıyor. Meyvelerin toplanması sırasında yaralanmaması ve zedelenmemesine dikkat edilir. Hasat edilen meyveler taşıma kaplarına konulurken, yüksekten bırakılmaması gerekiyor. Toplama aleti veya elle hasat yapılırken, meyve sapı ile birlikte ağaçtan koparılıyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1872 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim