Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya9 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Bireysel araçlanmadan vazgeçilmeli”
20 Ekim 2019 Pazar 16:47

“Bireysel araçlanmadan vazgeçilmeli”

Kentin hava kalitesinin artırılabilmesi için önerilerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan, bireysel araçlanmadan vazgeçilerek elektrikli toplu taşıma araçlarına yönelmek gerektiğini belirtti. Bisiklet kul

Kentin hava kalitesinin artırılabilmesi için önerilerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan, bireysel araçlanmadan vazgeçilerek elektrikli toplu taşıma araçlarına yönelmek gerektiğini belirtti. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini de vurgulayan Doğan, “Yeni bisiklet yolları yapılmalı” dedi.

 

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan, Antalya’nın hava kalitesiyle ilgili bilgiler paylaşarak, hava kalitesinin artırılması için hayata geçirilmesi gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu. Antalya’nın hava kalitesinin standartlarda olmadığına dikkat çeken Doğan, “Antalya’daki çözüm dizel araçların kaldırılması değil. Çözüm toplu taşıma. Bireysel araçlanmanın önüne geçmeliyiz” diye konuştu.

 

“HAVA KALİTEMİZ STANDATLARI SAĞLAYACAK BOYUTTA DEĞİL”

Antalya’daki hava kalitesinin AB ve ülke standartlarını sağlayacak boyutta olmadığını belirten Doğan, “2018 yılı sonu itibariyle biraz standartların üzerinde kalıyor. AB standartlarını 2018’de yaklaşık 100 kez aşmışız. Bunu bizim 3’te 1 oranına indirmemiz lazım ki Antalya’nın havası kaliteli diyebilelim. Özellikle akşam saatlerinde ve sabah trafiğin olduğu saatlerde yoğunlaşma görülüyor. Trafik kaynaklı emisyonları azaltmamız gerekiyor. Evsel ısınmada daha temiz çözümlere doğru yol almalıyız. Antalya’da benim gördüğüm liman, Kepez altındaki sanayi, havalimanı ve Döşemealtı’ndaki OSB olarak 4 tane önemli endüstriyel bölge var. Buralardan kaynaklı emisyonlara maruziyet söz konusu. Eğer Antalya yapılaşacaksa bu 4 yapının etrafında yapılaşmayı seçmemesi lazım yada bunların emisyonlarının kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

2208710f-59db-4f4b-a698-578d8700aff2.jpg

“YANGIN KAYNAKLI EMİSYONLAR ÖNEMLİ”

2014 – 2015 yılları arasında yaptıkları çalışmalara göre yangın kaynaklı emisyonların hava kalitesi konusunda en önemli kaynak olduğunun ortaya çıktığını belirten Doğan, yangın kaynaklı emisyonlara bakıldığında evsel ısınma nedeniyle Kış’ın ve Yaz’ın 7-8’nci aylarda tepe nokta beklendiğini belirtti.  

 

KALİTELİ HAVA İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Hava kalitesini artırmak için Antalya’da yapılması gerekenlere dikkat çeken Doğan, şunları dile getirdi:

“Antalya’daki çözüm dizel araçların kaldırılması değil. Çözüm toplu taşıma. Bireysel araçlanmanın önüne geçmeliyiz. Kaliteli hava için neye ihtiyacımız olduğuna yönelik işbirliği yapmamız gerekiyor. Turizmci, sanayici, bireysel olarak bizler kaliteli hava için ne yapacağız? Şehir merkezine özel aracımızla mı? toplu taşımayla mı geleceğiz? Bunları kendimize sormalıyız. Bizim önerilerimiz toplu taşıma, elektrikli toplu taşıma, elektrikli bireysel bisiklet taşıması. Bisiklet kullanımı Antalya için olmazsa olmaz. Kentin fiziki altyapısı buna uygun. Biz sadece spor amaçlı bisiklet kullandığımızı düşünüyoruz ama bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı, yeni bisiklet yolları yapılmalı. Ortak noktalara gidiliyorsa araba imecesi yapılmalı. Seralarda ve evlerde güneş enerjisi teşvik edilmeli. Evlerde ısı izolasyonu zorunlu hale getirilmeli.”

 

“AKILLI PLANLAMA YAPILMALI”

İklim değişikliğinin de kent üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Doğan, “Kışın yaşamadığımız hortumları yaşamaya başladık. Sıcaklıkların artması tarım ve turizme olumsuz etki yapacak. Yağışlar azalacak. Yağışların azalmasıyla ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz ama akıllı bir planlama yapılması gerekiyor. Su altyapısını rehabilite etmemiz gerekiyor. Çünkü, ket içi su kayıpları yüzde 36 civarında. Bunu düşürmeliyiz. Kentsel altyapının akıllı bir yönetim sistemiyle yenilenmesi gerekiyor. Modern sulama ve atık yönetimi uygulanmalı. Araçsız bölgeler ve yeşil alanların entegre edilmesi gerekiyor. Kamusal yeşil alanlar oluşturulmalı” dedi.

 

“ANTALYALILIK BİLİNCİ OLUŞTURULMALI”

Dış göç konusunun da önemli olduğunun altını çizen Doğan, “Planlı bir şekilde Antalyalılık bilincinin oluşturulması gerekiyor. Antalya’da iklim değişikliği, farklı şeyler olursa herkesin neler kaybedeceğini bilmesi lazım. Yerel yönetimlerin vatandaşın tepkilerine değer vermesi ya da verdiğini göstermesi gerekiyor. Katı atığın azaltılması, akıllı şekilde planlanması ve atık getirme merkezleri oluşturulması gerekiyor. Yeşil ve sürdürülebilir binalar, enerjiler üzerinde çalışılması lazım” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1650 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim