Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Bu sistem hasta üretiyor”
10 Eylül 2019 Salı 11:06

“Bu sistem hasta üretiyor”

ATSO Meclis Üyesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi ve Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülsün Gülay Yılmaz, doktorları daha fazla hasta bakmaya zorlayan performans sisteminin hasta ürettiğini ileri sürdü. “Çoğu kez doğru teşhis ve

ATSO Meclis Üyesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi ve Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülsün Gülay Yılmaz, doktorları daha fazla hasta bakmaya zorlayan performans sisteminin hasta ürettiğini ileri sürdü. “Çoğu kez doğru teşhis ve tedavi uygulanmıyor” diyen Yılmaz, hastaların doktor doktor dolaşmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

 

Sağlık sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi ve Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülsün Gülay Yılmaz, sağlıkta şiddete dikkat çekti. “Maalesef, sağlıkta şiddet olayı bitmiyor. Yakın zamanda Antalya’da 4 hekim arkadaşımız daha şiddete uğradı ve hiç duyulmadı” diyen Yılmaz, konuyla ilgili farkındalık yaratmak istediklerini kaydetti. Herhangi bir şiddet olayı yaşandığında, diğer bölümdekilerin şiddete uğrayan hekimin yanında toplanması yönünde bir uygulama başlatacaklarını bildiren Yılmaz, performans sistemine yönelik de eleştirilerde bulundu. Doktorların her hastaya 15 – 20 dakika süre ayırması gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Bir hekim, hiçbir insani ihtiyacı olmasa, aralıksız 8 saat mesai yapsa bile 48 hastaya bakabilir. Günde 100 hastaya bakamaz ama maalesef ortalama rakamlar 80 - 100 hastaya ulaştı” dedi. Zaman sıkıntısından dolayı tam teşhis ve tedavi uygulanamadığını da ileri süren Yılmaz, iyileşemeyen hastalar nedeniyle sistemin hasta ürettiğini iddia etti.

 

“ŞİDDETE UĞRAYAN KİŞİNİN BÖLÜMÜNDE TOPLANILACAK”

Antalya Tabip Odası’nın da desteğiyle şiddete karşı farkındalık yaratmak için bir proje hazırlığında olduklarını ve özel bir hastanenin uygulama kararı aldığını bildiren Yılmaz, “Bir hekim öldürülüyor, aynı hastanedeki başka bir bölümde doktor hasta bakmaya devam ediyor. Çok yakın arkadaşının haberi bile olmuyor. Biz bir hastanede hekim şiddete uğruyorsa, diğer hekim ve sağlık personeli işlerini bırakarak kısa bir süreliğine de olsa oraya gitmesini istiyoruz. Bundan sonra bir şiddet olayı yaşandığında tüm hastane sağlık personeli ve hekimler, acil olarak 15 dakika şiddete uğrayan hastanedeki kişinin bölümünde toplanacak. Hastanedeki herkes şiddet olayını duyacak. Bu hekimin şiddete uğramasını geçirmeyecek belki ama o hekime bir destek olacak. Bir çok hastanenin başhekimiyle görüşüp bu uygulamayı başlatacağız. Ne kadar etkili olur bilmiyoruz. Birçok şiddet olayı duyulmuyor. Antalya Tabip Odası olarak şiddete uğrayan hekime geçmiş olsun ziyaretine gidiyoruz. İstiyorsa basın açıklaması yapabiliyoruz. Birçok hekim de istemiyor” diye konuştu.

 

“ACİL, YOĞUN BAKIM VE AMELİYAT BÖLÜMLERİ HARİÇ”

Herhangi bir sağlık personelinin şiddete uğraması durumunda diğer bölümler oraya gittiğinde acil, yoğun bakım ve ameliyat bölümlerinin bundan hariç tutulacağını belirten Yılmaz, “Acil, yoğun bakım ve ameliyatları durduramazsınız. Bu bölümdekiler hariç olacak. Sadece poliklinikler durdurulacak” dedi.

 

“SİSTEM DAHA ÇOK HASTA BAKMAYA ZORLUYOR”

Sağlıkta şiddetle ilgili ne yapılabilir konusunu sürekli tartıştıklarını dile getiren Yılmaz, “Aslında sistem bu sonuca götürüyor. Çünkü, hekimler giderek daha çok hasta bakmak zorunda kalıyor. Daha çok hasta bakan hekim, bir yerden sonra sınırı aşıyor. Bir hekim günde 100 hastaya bakamaz ama maalesef ortalama rakamlar 80 - 100 hastaya ulaştı. Bir hekimin doğru karar vermesi için her hastaya 15 – 20 dakika zaman ayırmalı. Bundan geçtik, minimum 10 dakika ayırmalı. Hiçbir insani ihtiyacı olmasa, aralıksız 8 saat mesai yapsa bile 48 hasta yapar. Bugün 48 hastaya bakan hekim az hasta bakmış sayılıyor. Maalesef performans sistemi var. Bu sistem herkesi bu hale soktu. Performans sistemi geldikten sonra ister istemez siz de o kulvara giriyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

“HASTALAR ORADAN ORAYA DOLAŞIP DURUYOR”

Performans sisteminin hasta ürettiğini ileri süren Yılmaz, “Bu sistem hasta üretiyor. Çünkü, hasta iyi olmuyor, dolaşıp duruyor. Bir hekim 100 hasta bakıyorsa her hastaya 5 dakika bile ayıramaz. Siz 5 dakikada ne hastayı dinleyebilir ne de tam muayene edebilirsiniz. Sadece yüzeysel algılarsınız. Çoğu kez doğru teşhis ve tedavi uygulanmıyor. Niye uygulanmıyor? İşte bu zamansızlıktan. Bu sefer hasta bir başka doktora gidiyor. Doktor doktor dolaşıyor. İlaç israfı oluyor ve SGK’nın borç yükü her yıl katlanarak artıyor. Giderek daha çok maliyet çıkıyor. Oysa her hastaya yeterli zaman ayrılsa, belki o hastanın işi bir doktorda bitecek ama bugün bir doktora giden hasta yok. Çünkü, iyi olmuyor. Oradan oraya dolaşıp duruyor” dedi.   

 

“HERKES ZAMANINDA İÇERİ GİRMEK İSTİYOR”

Hekimlerin hastalara bakma süresinin değişkenlik gösterebildiğine de işaret eden Yılmaz, “Hekim sürekli hastasını yakından bilir. Belki basit bir işlem yapacaktır 3 dakika da ayırabilir ama başka bir hastaya yarım saat de ayırması gerekebilir. Yarım saat ayırması gereken hastaya o zamanı ayıramıyor. Çünkü, arkası yığılıyor. Herkes saatinde doktorun yanına girmek istiyor. Randevuyu en ufak geciktirmede itiraz edip içeri giren hastalar oluyor. Bunun stresini yaşayan doktor biran önce önündeki hastanın işini bitirip randevu saatine yetişmeye çalışıyor. Sistemin ucundaki kişiler sağlık personeli ve hekimler. Olay onlara patlıyor ama suçlu hekim değil, sistem” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3148 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim