Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya4 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Deniz dibinde yok yok
19 Nisan 2019 Cuma 17:27

Deniz dibinde yok yok

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Çevre Festivali, deniz temizliğiyle başladı. Kaleiçi Yat Limanı’nda Başkan Ümit Uysal’ın katılımıyla gerçekleştirilen temizlikte deniz dibinden mini buzdolabından porselen tabağa, tavadan vantilatöre

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Çevre Festivali, deniz temizliğiyle başladı. Kaleiçi Yat Limanı’nda Başkan Ümit Uysal’ın katılımıyla gerçekleştirilen temizlikte deniz dibinden mini buzdolabından porselen tabağa, tavadan vantilatöre kadar her şey çıktı.

 

Muratpaşa Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiği Çevre Festivali’nin ikincisi, bugün sabah Kaleiçi Yat Limanı’nda düzenlenen deniz dibi temizliği etkinliğiyle başladı. Başkan Ümit Uysal’ın da katılımıyla yaklaşık 1 saat süren temizlikte deniz dibinden çıkanlar şaşkınlık yarattı. En çok şaşkınlık yaratan mini buz dolabı olurken, deniz dibinden en fazla cam ve plastik şişe ile metal içecek kutusu çıktı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Gökoğlu ve GEA Arama Kurtarma Grubu’yla birlikte gerçekleştirilen temizlikte çıkarılan çöplerin, festival boyunca Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanı’nda sergileneceği bildirildi. Ayrıca temizliğin ardından Antalya’da ilk olarak denize, mikrobiyal yöntemlerle çevre iyileştirme ve temizliğinde kullanılan bukaşi topları bırakıldı.

sam_7038.jpg

ÇIKARILAN ÇÖPLER 30 BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 19 – 21 Nisan tarihleri arasında 3 gün boyunca ikincisini düzenlediği Çevre Festivali’nin startı, Kaleiçi Yat Limanı’nda gerçekleştirilen deniz dibi temizliğiyle verildi. Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın da katılımıyla 20 kişilik grup tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 1 saat süren temizlikte, deniz dibinden çıkarılan çöpler 30 başlık altında toplandı. Deniz dibinden en fazla cam ve plastik şişe ile metal kutu çıktı.

 

DENİZ DİBİNDE YOK YOK

Deniz dibinden çıkan çöpler arasında yer alan mini buz dolabı, kıyafet, çay demliği, tüp başlığı, porselen tabak, kül tablası, çatal, tava, halı, Hindistan cevizi, klozet parçası, vantilatör ve yangın tüpü şaşkınlık yarattı. Denizin dibinden çıkarılan çöpler arasında ayrıca şunlar yer aldı:

“Çok sayıda cam ve plastik şişe ile metal içecek kutusu, elektronik eşya, kıyafet, tahta parçası, demir çubuk, tüp başlığı, cam parçası, branda, vileda borusu, süpürge fırçası, telefon camı, metal boru, lastik, plaj şemsiyesi altlığı, ayakkabı, sandalye, yangın tüpü, olta ve çakmak.”

sam_7032.jpg

ÇÖPLER MURATPAŞA KENT MEYDANI’NDA SERGİLENİYOR

Temizlik çalışmasının ardından, deniz dibinden çıkarılan çöplerin 3 gün boyunca festival etkinliklerinin gerçekleştirileceği Muratpaşa Kent Meydanı’nda sergileneceği bildirildi.

 

“BUKAŞİ TOPLARI, ANTALYA’DA İLK DEFA KULLANILDI”

Öte yandan temizliğin ardından denize yaklaşık bin adet mikrobiyal yöntemlerle çevre iyileştirme ve temizliğinde kullanılan bukaşi topu bırakıldı. Bukaşi (Ferma çamur) toplarının Antalya’da ilk kez denize bırakıldığını bildiren üretim firması yetkilisi Ahmet Odabaşı, üzerinde faydalı küfler, laktik asit bakterisi ve maya bulunduran topların yavaş salınımlı olarak 1 buçuk ay süreyle deniz dibinde yayılacağını söyledi. Topların zararlı mikro organizmaları bastırarak denizde alk oluşumunun, yosun patlamalarının önüne geçerek bulanıklığı gidereceğini kaydeden Odabaşı, faydalı mikro organizmaların tekrar faaliyete geçeceğini ifade etti. Metrekareye 1 top atıldığını belirten Odabaşı, yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanın temizleneceğini bildirdi. Dünya üzerinde Nisan ve Mayıs aylarında Japonya’dan Avustralya’ya, Amerika’ya kadar birçok noktada okyanus temizlikleri yapıldığını hatırlatan Odabaşı, Bukaşi toplarının göl, gölet, nehir, havuz, deniz ve okyanus temizliğinde kullanıldığını belirtti. Bukaşi toplarının dünyada 20 yıldır kullanıldığını da açıklayan Odabaşı, Türkiye’de ise göl temizliğinde kullanılan topların, Antalya’da denizde ilk defa kullanıldığını bildirdi.

 

“DENİZ DİBİNDE DURUM PEK PARLAK DEĞİL”

Deniz dibinde durumun pek parlak olmadığını söyleyen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise, “Aşağıda battaniye, halı, elektronik hurdaları, bol miktarda şişe, halat parçaları var. İnsanoğlu olarak neler yaptığımızı aşağıda net şekilde gördük ve üzüldük. Maalesef denizi vahşi bir şekilde kirletmişiz. Biz arkadaşlarımızla beraber bir miktar çöp çıkardık ama daha geniş çaplı bir temizliğe ihtiyaç var. Daha temiz bir deniz için bizim yaptığımız gibi yüzlerce çalışma gerekiyor” dedi.

sam_7065.jpg

“EN KÖTÜ DAVRANIŞIMIŞ VAHŞİ ŞEKİLDE DOĞAYI KİRLETEREK TAHRİP ETMEK”

İnsanların çevre konusunda çok iyi ve çok kötü davranışlar sergilediğinin altını çizen Uysal, “İnsanların en kötü davranışlarından birisi diğer canlı ve cansızlarla ortak kullandığı doğayı vahşi bir şekilde kirleterek tahrip etmesi. Yaptığımız bütün işlerin teması kirletmeyelim. Çevremizi, doğamızı koruyalım. Sadece doğa, insan ilişkisi değil, insanların canlı ve cansız diğer varlıklarla kurduğu ilişki de doğayı etkiliyor. Antalya ve Türkiye olarak çok değerli bir doğaya sahibiz. Bunu hep birlikte korumalıyız” diye konuştu.

 

“EGO İNSANDAN EKO İNSANA”

 “Zannediyorum Çevre Festivali’ni Türkiye’de bir tek biz yapıyoruz” diyen Uysal, “Hep beraber ego insandan eko insana geçelim istiyoruz. Sadece her şeyi kendisinin zannedip egoist davranan insan yaklaşımından ekolojik davranan insana evrimleşelim diye 3 günümüzü dolu dolu geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“ORTAK ÇALIŞMALARA AÇIĞIZ”

Çevre konusunda yetkili kurumlarla koordinasyon içerisinde olunması gerektiğini kaydeden Uysal, “Biz bu konuda kendimizi öncü belediyelerden biri olarak görüyoruz ama ortak çalışmalara açığız. Önümüzdeki günlerde Akdeniz Foku’yla ilgili bir çalışmamız var. Çevreyolu altında sadece güneş enerjisiyle aydınlatılan ilk parkımız önümüzdeki günlerde devreye girecek. Çevreci Komşu Kart’ın akreditasyonunu yükseltmek istiyoruz. 25 bin aile akreditasyonunu 50 bine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.  

 

ETKİNLİKLER MURATPAŞA KENT MEYDANI’NDA

Deniz dibi temizliğinin ardından öğleden sonra Muratpaşa Kent Meydanı’nda stantların açılması ve atölye çalışmalarıyla devam eden Çevre Festivali kapsamında Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum Merkezi Çevre Platformu üyesi dernekler tarafından farklı atölyeler düzenleniyor. Atölye çalışmalarına katılanlara ekolojik hijyen malzemelerinden, yoğurt yapımına, elektrik üretimine varana kadar pek çok konuda bilgiler aktarılıyor.

 

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Festivalde, Kütahya İlinden Yetişenler Derneği seramik, Kırşehir Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ekolojik hijyen malzemeleri, Teke Yörük Türkmen Federasyonu ve Teke Yöresi Avşar Yörükleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ise sirke ve meyveli yoğurt yapım atölyeleri gerçekleştirecek. Tüm Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği’nin ‘Kendi Elektriğini Kendin Üret’ isimli atölye çalışmasıyla katılacağı festivalde, Eskişehir Gönüllüleri Derneği ‘Benim Balkonum Benim Bahçem’ atölyesiyle, JCI Antalya ise karbon ayak izi hesaplama atölyesiyle festivalde yer alacak. Buğday Derneği, cam üfleme sanatçısı Suat Topbaşı, Antalya Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri, Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi, Refikler Çiftliği de atölye çalışmaları da festivalde yer alacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim