“Dönüşümün dışında kalma lüksümüz yok”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Antalya 4.0 Yılı kapsamında Antalya vizyonuna katkı sağlamak amacıyla Avrupa Birliği işbirliğinde düzenlenen ‘E-Ticarete İlk Adım’ programının ikinci etkinliği olan ‘E-Ticaret ile Yerelden Globale’ toplantısı dün Akra Otel'de gerçekleştirildi. E-ticaret Çağı Dergisi Yayın Yönetmeni Ümit Öncel yönetiminde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını ATSO Başkanı Davut Çetin yaparken Global Dönüşüm Kurucusu Başar Ceylan E-ihracat destekleri, Trade 5 CEO'su Orkan Aytulun ise Türkiye E-ihracat potansiyeli konularında bilgilendirme yaptı. Yerelden globale e-ticaretin konuşulduğu toplantıda dünyanın en büyük e-ticaret markalarından AliBaba'nın Türkiye CEO'su Cüneyt Erpolat ise, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
“ÖNEMLİ ÜLKELER CİDDİ MESAFELER ALDI”
ATSO olarak her yıla ilişkin bir tema belirleyerek çalışmalarını bu tema odağında sürdürdüklerini hatırlatan Başkan Davut Çetin, “2017 yılı temamız inovasyon yılıydı. Bu kapsamda endüstri 4.0 çalışmalarını, inovasyon ödülleri programlarını başlatmıştık. Üyelerimizi dijitalleşmeye yönlendirmek amacı ile bir dizi etkinlik düzenlemiştik. 2018 yılı temasını ise Antalya 4.0 olarak belirledik. Turizm, sanayi, tarım, ticaret ve kent ana başlıklarında dünyanın nereye gittiğini, bizim de Antalya olarak sergilenen müthiş değişime nasıl ayak uyduracağımızı masaya yatıracak bir çalışmaya giriştik. Akdeniz Üniversitesi’nden hocalarla yürüttüğümüz çalışmalarımızı derinleştirdikçe dünyanın önemli ülkelerinin bu konularda ciddi mesafeler aldıklarını gördük” dedi.
“DÖNÜŞÜMÜN DIŞINDA KALMA LÜKSÜMÜZ YOK”
“Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor ve bizim bu değişime ayak uydurmamız artık keyfi olmaktan çıkmış, bir zorunluluk haline gelmiş durumda” diyen Çetin şunları dile getirdi:
“Dünya’nın önde gelen ülkeleri, ekonomilerini veriye dayalı olarak yönetirken bizim babadan kalma yöntemlerle ilerleme imkanımız bulunmamakta. Turizmde, tarımda, sanayide, ticarette, kent yönetiminde dijitalleşme sürecini tamamlamak, ortaya çıkan büyük veriyi işlemek zorundayız. Turiste daha Antalya’ya gelmeden, kendi kullandığı cep telefonuyla ulaşmak zorundayız. Takip ettiği internet sitelerine göre ilgisini çekebilecek ürünler sunma imkanına kavuştuğumuz bir dönemde yaşıyoruz. Karanlık fabrikalar, 3 boyutlu yazıcılar üretim sistemlerini kökünden değiştirirken bu dönüşümün dışında kalma lüksümüz bulunmuyor. Dünyada kentler markalaşırken, bizim 13 milyonun üzerinde turist ağırlayan bir destinasyon olarak akıllı kent yönetiminden uzak kalmamız söz konusu olmamalı. İletişim kanalları, tanıtım yöntemleri dijitalleşirken, sosyal medya farklı bir noktaya giderken turisti kolundan tutup dükkana çekme döneminin geride kaldığını artık kabul etmeliyiz. Antalya 4.0 projesi tüm bu vizyonu masaya yatıran bir çalışmadır. Proje çıktıları olarak Antalya’da ‘Büyük Veri ve Yapay Zeka Merkezi’ kurulması gibi hedefleri gündeme taşıyacağız. 2019'da dijital cadde ve dijital işletme konularını konuşacağız.”
“FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Dijitalleşmenin ticaretin yapısını kökten değiştirmekte olduğuna dikkat çeken Çetin, “Eskiden bir işletme müşteri portföyü olarak ilk olarak mahallesine, çevresine bakardı. Artık her bir işletmenin dünyanın farklı bir köşesine ürün satma imkanı var. Artık bu büyümenin artarak devam edeceğine, hatta nesnelerin interneti ile boyut değiştireceğine dair kimsenin şüphesi bulunmuyor. Ticaretin, ihracatın herşeyle birlikte şekil değiştirdiği gerçeği ile karşı karşıyayız. E-ticaret, e-ihracat işte bu değişimin önemli bir parçası. Biz, ülke olarak maalesef özellikle sanayi devrimlerini hep geriden takip ettik. Bunun bedelini de halihazırdaki düşük katma değerli üretim yapımızla ödüyoruz. Yaşanan dijital dönüşümü eğer doğru kullanabilirsek bize müthiş fırsatlar sunuyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu.
“EFSANE CUMA’DA 1 MİLYAR LİRA HARCANDI”
Efsane Cuma olarak adlandırılan 23 Kasım’daki kredi kartlı alışveriş oranlarının Bankalararası Kart Merkezi tarafından yapılan araştırma verilerini paylaşan E-ticaret Çağı Dergisi Yayın Yönetmeni Ümit Öncel ise şunları söyledi:
“E-ihracat, E-ticaretin uluslararası yapılan hali. 23 Kasım’da 2 milyon kart ile online ödeme gerçekleştirilmiş. 2017’de bu rakam 1 milyon 200 bin. Online alışverişe yönelik neredeyse 2 katına yakın bir artış var. 2 milyon kart arasında 110 bin kart ilk defa internet üzerinden alışverişte kullanılmış. Bir günde harcanan toplam rakam 1 milyar Türk Lirası. 2017 yılında bu rakam 580 milyon lira. Harcamada da toplam 2 kata yakın bir artış var. O gün gerçekleşen tüm kartlı ödemelerin 3’te 1’i internet üzerinden yapılmış. Harcanan 1 milyar liranın yüzde 37’si elektronik eşya alışverişinde kullanılmış. Yüzde 17’si giyim ve aksesuar, yüzde 8’i de havayolları alışverişlerinde kullanılmış. O gün gerçekleşen tüm kartlı işlemler arasında online oranı en yüksek ilk 3 il, yüzde 40 ile Iğdır, yüzde 34 ile Kırklareli, yüzde 33 ile Çanakkale olmuş. Buda insanların yakın çevrelerinde bulamadıkları ürünleri internet üzerinden çok kolay bulabildiklerini gösteriyor.”
“KOBİLER İÇİN FIRSATLAR VAR”
Dünyada ticaretin çok hızlı büyüyerek değiştiğini vurgulayan Global Dönüşüm Kurucusu Başar Ceylan da, “Özellikle dijitalleşme alanında çok hızlı ilerleniyor. Dünyada ticaret çok hızlı büyüyor, değişiyor ve gelişiyor. Türkiye bu konuda çok önemli bir noktada. Hem jeopolitik hem de potansiyel anlamında çok iyi bir konumdayız. Bunu ciddi olarak harekete geçirmeliyiz. Özellikle E-ticaret ve E-ihracat alanında kendimizi hızla geliştirmeli, adapte etmek zorundayız. Küresel rekabet raporuna göre 140 ülkede 61’nci sıradayız. Kişi başı 10 bin dolar civarında gelir ile dünyadaki payımız yüzde 1.7 seviyesinde. Perakende ticaretin E-ticarete oranı yüzde 4.1 civarında. Dünyada farklı ülkelerden 10-15-20 gibi rakamlar var. Bizim payımız önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek seviyelere ulaşacak. Bu da KOBİ’lerimiz için önemli bir fırsat. 2017 yılında ihracatta 150 milyar dolar bir hacmimiz varken bunun E-ihracattaki payı yüzde 0.3 gibi küçük bir rakamda. Böyle bir dönemde bizim çok hızlı adım atmamız gerekiyor. Şuanda Türkiye çok önemli bir noktada. Pek çok ülkeye pek çok ürünümüzü rekabetçi fiyatlarla gönderme imkanına sahibiz. Özellikle bölge ülkelere ve hedef pazarlara kolay bir şekilde E-ihracat yapmak mümkün” ifadelerini kullandı.
“CİDDİ DESTEKLER VAR”
E-ihracat konusunda devletin çok ciddi destekleri olduğunu da belirten Ceylan, küresel tedarik zincirine katılım, yurtdışı marka tescili, yurtdışı marka ve tanıtım, Ur-Ge, Ticaret Merkezleri, tasarım-ürün geliştirme desteklerine dikkat çekti. E-ticarette de desteklerin olduğunu ifade eden Ceylan, hedef ülkelere yapılan e-ihracatta destek oranlarının daha da yükseldiğini belirtti. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Yayaya yol veren araca çarptı, sıkışan sürücüyü vatandaşlar çıkardı
- Çöken toprağın altında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti
- Alanya’da otelde çıkan yangında 1 personel dumandan etkilendi
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim