Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya4 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gazeteciler tarihi ve doğal mirasla buluştu
22 Nisan 2019 Pazartesi 09:55

Gazeteciler tarihi ve doğal mirasla buluştu

Antalya Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde turizm sektörü kuruluşlarıyla ortak gerçekleştirilen proje kapsamında Manavgat ve Alanya’yı gezen gazeteciler, bu ilçelerdeki tarihi ve doğal mirasla buluştu.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin önderliğinde TÜRSAB, SAYD, ARO, ATİB ve STB gibi turizmle ilgili kuruluşlarla başlatılan “Antalyalı Gazeteciler Kültürel ve Doğal Miras ile Buluşuyor” projesinin dördüncü ayağı Side, Manavgat ve Alanya gezi turuyla Cumartesi günü gerçekleştirildi. Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini bol bol fotoğraflayan çok sayıda Antalyalı gazeteci, bugünlerde artmaya başlayan turizm hareketliliğine de birebir tanıklık etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) üyesi gazetecilere Manavgat Belediyesi Basın Danışmanı Nalan Yunusoğlu, Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü çalışanlarından Nilgün Akman ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gaye Coşkun rehberlik etti.

 

İLK DURAK MANAVGAT ŞELALESİ

Antalyalı gazetecilerin ilk durağı Manavgat Şelalesi oldu. Su seviyesi oldukça yüksek olarak çağlayan şelaleye fazla yaklaşan gazeteciler ıslanmaktan kurtulamadı. Doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Manavgat Şelalesi, gazeteciler tarafından bol bol fotoğraflanarak kayıt altına alındı.

6cd39d29-4454-4da6-8950-8e1d2c155836.jpg

SİDE ANTİK KENTİ GEZİLDİ

İkinci durak ise Side Antik Kenti oldu. Antik kentte bulunan Milattan Önceki (M.Ö.) Hitit ve Helenistik dönem ile Milattan Sonraki (M.S.) Roma döneminden kalan tarihi eserleri dikkatle inceleyen gazeteciler, buradaki Apollon Tapınağı’nı da ziyaret etti. Yeraltındaki tarihi eserlerin olduğu gibi korunarak ziyaretçilerin beğenisine sunulması için yapılan, altı tarihi eserle dolu camdan yürüyüş yolları ise en ilgi çeken düzenlemelerden oldu. 

46af15e4-6c8b-4a27-8504-c8d30aa25507.jpg

TARİHE CAMDAN BAKIŞ

Side Antik Kenti’nde, mülklerin altında kalan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yapıldığını belirten Manavgat Belediyesi Basın Danışmanı Nalan Yunusoğlu, mülk sahiplerinin rızasıyla yıkılan yapıların altından çıkan tarihi eserlerin, üzerinden yürünen camlarla korunarak ziyaretçilerin beğenisine sunulduğunu söyledi. Side genelinde Antalya Valiliği’yle ortaklaşa “Antik Side Kentsel Tasarım Projesi” çalışması da yapıldığını hatırlatan Yunusoğlu, bu çalışma kapsamında 4 meydan olarak planlanan Side’ye doğal taşlar döşendiğini, tabelaların yapıldığını, yangın hidratlarına varıncaya kadar yeniden bir düzenleme yapıldığını bildirdi. Side’nin güzelliğine güzellik katan Koruma Kurulu, Valilik ve Belediye işbirliğiyle yürütülen çalışmaların 2 yıldır devam ettiğini söyleyen Yunusoğlu, memnuniyetin üst seviyede olduğunu da sözlerine ekledi.

 

DAMLATAŞ MAĞARASI HAYRAN BIRAKTI

Manavgat gezisi Titreyen göl ziyaretiyle son bulurken, misafirperverliğinden dolayı Manavgat Belediyesi Basın Danışmanı Nalan Yunusoğlu’na teşekkür eden gazeteciler Alanya’ya doğru yola çıktı. Alanya’daki ilk durak Damlataş Mağarası oldu. Rastlantı sonucu bulunarak turizme açılan ilk mağara olan ve özellikle astım hastalarının sağlık açısından da sıkça geldiği Damlataş Mağarası, milyonlarca yılda oluşan sarkıtlarıyla herkesi kendine hayran bıraktı.

 

TELEFERİKLE ALANYA KALESİ’NE

Damlataş Mağarası’nın ardından teleferikle Alanya Kalesi’ne çıkan gazeteciler, doğal güzelliğiyle göz kamaştıran ilçenin, son zamanlarda hızlı yapılaşmayla yavaş yavaş beton yığınlarına teslim oluşunu üzülerek izledi. Turistlerin de büyük bir hayranlıkla gezdiği Alanya Kalesi’ndeki yerleşik hayat ise büyük ilgi uyandırdı. Otobüsle Kale’den aşağı inen gazetecilere, Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü çalışanlarından Nilgün Akman bilgi verdi.

53b6467e-1902-4d20-ad7e-318ba70b5013.jpg

KALEDE 500 KİŞİLİK YERLEŞİK HAYAT

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, yaklaşık 6 buçuk kilometre uzunluğundaki Alanya Kalesi’nde günümüzde yerleşik hayatın sürdüğünü bildiren Akman, yaklaşık 500 kişinin yaşadığını söyledi. Akman, Evliya Çelebi’nin anlatımlarına göre, kalede geçmişte 5 bine yakın kişinin yaşadığını hatırlattı. Eskiden 5 mahalleden oluşan kalenin bugün Hisariçi ve Tophane olarak 2 mahalleden oluştuğunu belirten Akman, Dizdar ve İç Kale olarak ikiye ayrıldığını kaydetti. İç kalenin restorasyon çalışmaları olduğu için ziyarete açık olmadığını ifade eden Akman, kale yapıları hakkında bilgi vererek tarih boyunca Alanya’nın ticarette etkin olduğunun altını çizdi.

 

CAMİ, KİLİSE VE ŞAPELLER VAR

Kalede Selçuklu kökenli 3 tane cami bulunduğunu bildiren Akman, ayrıca mescitler, kiliseler ve şapeller olduğunu da söyledi. Geçmişte farklı kimlik ve dinden insanların yaşadığı Kalede, çeşitli dini ibadethanelerin yan yana olduğuna dikkat çeken Akman, herkesin birbirinin dinine ve ibadetine saygı duyduğuna, birbirlerinin dini bayramlarına katılarak hep birlikte kutlama yaptıklarına işaret etti.

d80efed1-7bd3-481a-8f49-b9745682bc17.jpg

SON DURAK DİM ÇAYI

Antalyalı gazetecilerin kültürel ve doğal miras turunun son durağı ise Dim Çayı oldu. Dim Barajı’nı görerek Dim Çayı’nın doğal güzelliklerini seyreden gazeteciler, bol bol fotoğraf çekip hatıralar biriktirdikten sonra, kendilerine rehberlik eden Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü çalışanlarından Nilgün Akman ile Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gaye Coşkun’a teşekkür ederek Antalya’ya geri döndü. HABER: YUSUF KATRAĞ – AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 2976 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim