Görme engelliler Böcek’le görüşmek istiyor
Görme engellilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Cemalettin Çakar, Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Menderes Türel döneminde söz verilmesine rağmen üyeleri Mehmet Kalkan’ın hayatını kaybettiği Sütçüler Caddesi üzerine alt veya üst geçit yapılmadığını hatırlattı. Ulaşım konusunda ciddi sorunları olduğunu vurgulayan Çakar, otobüslerdeki ve trafik lambalarındaki ses sistemlerinde, kaldırımlardaki baston yollarında düzenleme yapılmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Konyaaltı’ndaki yanlış düzenleme ve eksiklikler nedeniyle görme engellilerin sahili kullanamadıklarını belirten Çakar, yerel yönetimlerin engelli STK’larıyla daha fazla işbirliği yapması gerektiğine işaret etti. Engelli birimlerindeki sorumluların engelli bireylerden seçilmesi halinde sorunların daha rahat ve hızlı çözülebileceğine, daha doğru uygulamalar yapılabileceğine dikkat çeken Çakar, “Sorumlular engelli olmasa bile en azından yardımcıları engelli olsun” önerisinde bulundu. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile görüşmek için randevu talep etmelerine rağmen görüşemediklerini bildiren Çakar, Böcek’i tebrik ederek sorunları aktarmak istediklerinin altını çizdi.
“BÖCEK İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile görüşüp tebrik ederek sorunlarını iletmek istediklerini kaydeden Çakar, “Görme engellilerin çok büyük sıkıntıları devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra çok daha güzel olacak dedik ama Büyükşehir Belediyesi’nden randevu talep etmemize rağmen şuana kadar Başkanımız Muhittin Böcek ile dernek olarak görüşme sağlayamadık. Yönetim Kurulu üyelerimizle beraber kendisini tebrik etmek, başarılar dilemek ve sorunlarımızı iletmek istiyoruz ama her aramamızda meşgul ve işi olduğu belirtiliyor. Herhalde işleri yoğun olduğu için görüşemiyoruz” dedi.
TÜREL DÖNEMİNDE VERİLEN SÖZ TUTULMADI
2017 yılı Nisan ayında üyeleri Mehmet Kalkan’nın Sütçüler Caddesi üzerinden karşıdan karşıya geçmek isterken otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Çakar, “Sütçüler Caddesi’nde bir şehit verdik. Orada ne bir trafik lambası, ne alt veya üst geçit var. O dönemdeki yönetim oraya bir üst geçit yapılacağını söylemişti. Ölçüler alınarak her şey yapıldı ama karşılıklı 2 tane durak olmasına rağmen oraya hiçbir şey yapılmadı. Oradan araçlar çok hızlı geçiyor. Orada karşıdan karşıya geçerken sadece görme engelliler değil sağlam insanlar bile zorluk çekiyor” diyerek eski başkan Menderes Türel döneminde orası için verilen sözün tutulmadığını hatırlattı.
“OTOBÜSLERDEKİ SES SİSTEMLERİ DÜZENLENMELİ”
Toplu ulaşım konusunda çok büyük sorun yaşadıklarını belirterek toplu taşıma araçlarındaki sesli sistemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Çakar, “2009 yılında Altı Nokta Körler Derneği olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sesli sistemle ilgili projeyi ilettik. O zamanki Ulaşım Daire Başkanlığı’na projeyi verdiğimizden bu yana neredeyse aynı noktadayız. Sadece bazı araçlara monte edilerek denendi. Fakat bizim istediğimiz sistem monte edilmediği için kullanılabilir olmadı. Biz tramvayda olduğu gibi basit ve kullanılabilir bir sistem istiyoruz. Otobüslerdeki sistemde çok fazla konuşma var. Hem şoförü hem de insanları rahatsız ediyor. Taleplerimizin dışında ilaveler vardı. Biz sistem ilk yapıldığında noksanları ve yanlışları bildirdik ama o dönem düzeltilmesi konusunda başarılı olamadık” diye konuştu.
“TRAFİK IŞIKLARINDAKİ SES SİSTEMLERİ ZAMAN AYARLI OLMALI”
Kavşaklardaki trafik ışıklarında bulunan ses sistemlerinde de sıkıntı olduğunu belirten Çakar, “Zamanında trafik ışıklarındaki ses sistemleriyle ilgili projemizi dikkat çeksin diye yaptık. Ancak, gelen seste zaman hesabı olmadığı için sıkıntı yaşanıyor. Dıt sesi yerine zaman ayarlı olması gerekiyor. Örneğin, saniyeyi 15-14-13… şeklinde geri geri saymalı. Bunu dile getirdik ama maalesef uygulamaya alınmadı. Çoğu arkadaşımız diğer ışığın ne zaman yanacağını bilemediği için yol ortasında kalıyor. Zaman ayarlı olması için başvuru yaptık ama olmadı” dedi. Dönerciler Çarşısı Kavşağı’nı örnek gösteren Çakar, “Orada 3 tane tramvay birde trafik yolu var. 4 tane trafik ışığı bulunuyor. 4 ışığın ses çıkardığını düşünün. Hangi ışığın size yandığını nasıl bileceksiniz?” diye sordu.
BASTON YOLLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Ulaşımda yaşadıkları sorunlar giderilmediği sürece görme engellilerin sıkıntılarının halledilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Çakar, belediye başkanları ve yerel yönetimlerden kendilerine yönelik düzenlemelere önem vermelerini istedi. Kaldırımlardaki baston yollarının elden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Çakar, “Biz hâlâ trafikle, kaldırımlarda sandalye, masayla uğraşıyoruz. Birde üstüne hakaretlere uğruyoruz. Bazı esnaflar görme engellileri yok sayıyor. Kaldırımlara çıkan araçlar malzeme indirip bindiriyor. Örneğin, Çarşamba pazarının orada pazarcıların malzemeleri görme engellilerin yolları üzerinde. Orada bir görme engelli derneği var. Görme engelliler mecburen kendileri için ayrılan ama işgal edilen yoldan geçmek zorunda. İş makinalarıyla da bizim yollarımız tahrip ediliyor. Kepçe ile baston yolları kırılıyor. Kepçeciye baston yolunu kırdın diyoruz ‘İşine bak’ diye cevap veriyor. Baston yollarını yapan belediye, kıran da belediyenin personeli” şeklinde konuştu.
“ENGELLİ BİRİMLERİNİN SORUMLULARI ENGELLİ OLSUN”
“Engellilerle ilgili sıkıntıları dört birlik bile aşamadık. Aşmak için de çaba sarf eden yok” diyen Çakar, şunları dile söyledi:
“Belediye başkanlarımız ellerinden geleni yapmaya çalışsalar bile belediye başkanlarımıza yardımcı olacak kadrolar yok. Biz seçim döneminde belediye başkan adaylarına, engelli birimlerinin sorumlularını engellilerden seçmeleri yönünde çağrı yaptık. Belediye meclislerine engelli alıyorlar ama atıl duruyorlar. Bizim içimizde okumuş, avukat olmuş engelliler var. Bu tür kişileri engellilerle ilgili birimlerde sorumlu yapsalar, sorun yaşandığında yaraya parmak basar, çözüm kolaylaşır. Engelliler sorumlu yapılmasa bile sorumluların yardımcıları engelli olmalı. Soruna çözümü birlikte aramalılar. Şuanda biz bir ihtiyacımızı anlatmaya vardığımızla karşıdaki kişi olaya vakıf değil. Olaya vakıf olmayan insanlar sorumlu. Engelli birimlerindekiler engelliden anlayan insanlar olmalı. Sorunu yaşayanlar birimlerde sorumlu olmalı. Çünkü, sorunun çözümünü en iyi sorunu yaşayanlar bilir. Mesela, biz baston yolunu anlattığımızda fotoğraf için baston yolu yapılıyor. Biz fotoğraf için değil kullanmak için baston yolu istiyoruz. Örneğin bir yere gitmek istediğimizde otobüsten indiğimizde gideceğimiz yeri bulmamız adeta mümkün değil. Gideceğimiz yeri nasıl bulacağımızı sorduğumuzda bütün yetkililer birbirlerine bakıyor. Otobüsten indiğimizde baston yollarını bulabilmemiz için arada mesafeler var. Görme engelli o mesafeyi nasıl geçip de baston yolunu bulacak? Biz otobüsten iner inmez baston yolu başlaması lazım. Bir görme engellinin 10 santimlik baston yolunu bulması için 100 metrelik alanı mı taraması lazım? Yani baston yolu yapılsa bile kullanılabilecek şekilde değil.”
KONYAALTI SAHİLİ’Nİ KULLANAMIYORUZ”
Bu yıl Konyaaltı Sahili’nden hiç yararlanamadıklarını da belirten Çakar, “Bu yıl görme engelliler olarak Konyaaltı’ndaki plajı hiç kullanamadık. Otobüs durağı ile plaj arasında yaklaşık 200 metre mesafe var. Engelli araçlarının otopark yeri uzak. Baston yolu hiç yok. Tuvaletleri bulmak ayrı bir sorun ve kapıları arka tarafta. Görme engelli hiç baston yolu olmayan yerde tuvaleti ve arkaya dolaşarak kapıyı bulacak. Buradaki eksiklikleri düzenleme yapıldı yapılalı söylüyoruz, rapor haline getiriyoruz, bildiriyoruz ama 2 yıldır bize dönük hiçbir düzenleme yapılmadı. Denize gidiyoruz ama tuvaleti kullanamıyoruz” dedi.
“NEREYE ŞİKAYET EDECEĞİZ?”
Yaşadıkları sorunları ilgili mercilere iletme konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çakar, “Biz sorunlarla veya sıkıntılı kişilerle karşılaştığımızda nerelere şikayet edeceğiz?” diye sordu. Şikayetlerini anında bildirerek çözüm alabilecekleri bir merci olmadığını belirten Çakar, “Daha önce zabıta ihbar telefonu vardı. Şuanda kaldırılmış. Trafikte sosyal medya üzerinden bulup bildireceksin. Bu görme engellinin işi mi? Bizim ulaşabileceğimiz direkt hat olmalı. Sosyal Hizmetler, zabıta, polis ve engelli derneklerinin olacağı bir whatsapp hattı kurulması konuşuldu ama henüz bir çivi çakılmadı” açıklamasında bulundu.
“YAYA ÖNCELİĞİ ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA”
Yaya öncelikli trafik yılı kapsamında ‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın’ sloganıyla uygulamaya konan trafikte yaya önceliği projesinin çok güzel bir uygulama olduğunu söyleyen Çakar, “Türkiye genelinde çok güzel bir uygulama oldu ama öncelikle insanları eğitmek gerekiyor. İnsanları eğitmedikten sonra ne yaparsanız yapın. Bazı sürücülerin yaya önceliği umurunda bile değil. Biz denemeler yaptık. Farkında olanlar da oldu ama olmayanlar daha çok oldu. Şoförlerin daha çok dikkatli olması lazım” ifadelerini kullandı.
“YEREL YÖNETİMLERLE ORTAK ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”
Son olarak sıkıntıların giderilmesi ve sorunların çözümü için yerel yönetimlerle daha fazla çalışmak istediklerini kaydeden Çakar, “Ne kadar beraber çalışırsak işlerimiz o kadar kolay olur ama 31 Mart seçimlerinden sonra pek fazla ortak çalışma alanımız olmadı. Yerel yönetimler engelli STK’larıyla biraz daha fazla biraraya gelmeli. Engellilerle ilgilenmelerini rica ediyorum” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- "Sorunlarımızın bir an önce çözülmesini bekliyoruz"
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim