Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gübreciler sübvanseli krediyi geri istiyor
10 Mart 2020 Salı 16:56

Gübreciler sübvanseli krediyi geri istiyor

ATSO Meclisi, Tarım İlaçları, Gübre ve Kimyasallar Meslek Komitesi Üyesi ve GÜİD Üyesi Hakan Pakalın, kaldırılan organik gübre üretiminde sübvanseli kredinin tekrar verilmesini istedi. İyi tarım uygulamaları kapsamında verilen kredinin doğru bir destek ol

ATSO Meclisi, Tarım İlaçları, Gübre ve Kimyasallar Meslek Komitesi Üyesi ve GÜİD Üyesi Hakan Pakalın, kaldırılan organik gübre üretiminde sübvanseli kredinin tekrar verilmesini istedi. İyi tarım uygulamaları kapsamında verilen kredinin doğru bir destek olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin ise, niye kaldırıldığını anlayamadıklarını kaydetti.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi, Tarım İlaçları, Gübre ve Kimyasallar Meslek Komitesi Üyesi ve Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Üyesi Hakan Pakalın, sektörün yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Sektörün baskısıyla Temmuz ayına kadar ertelenen DNA barkod düzenlemesiyle çok büyük sıkıntıların ortaya çıkacağına işaret eden Pakalın, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dışında kimsenin çözemeyeceğine inandıklarını kaydetti. Organik gübre üreticilerine verilen sübvanseli kredinin kaldırıldığını da hatırlatan Pakalın, üreticilerin sıkıntıya düşeceğini kaydederek yeniden verilmesini istedi. ATSO Başkanı Davut Çetin ise, doğru olarak verilen desteğin neden kaldırıldığını anlayamadıklarını belirtti.

 

“SEBEBİNİ ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİZ”

ATSO Meclisi, Tarım İlaçları, Gübre ve Kimyasallar Meslek Komitesi Üyesi ve Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Üyesi Hakan Pakalın, “Bizim sektörümüze Ziraat Bankası tarafından verilen sübvanseli kredi vardı. Tohum ve fideye yüzde sıfır, organik gübre üreticilerine ise yüzde 50 sübvanseli kredi veriliyordu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bu sübvanseli kredi organik gübre üreten üreticilere artık verilmiyor. Bunun sebebini anlayabilmiş değiliz” dedi.

hakan-pakalin.jpg

“ÜRETİCİLER ZOR DURUMA DÜŞECEK”

Sübvanseli kredinin şirketlere veriliyor gibi görünse de piyasaların fonlandığını kaydeden Pakalın, “Gübre sektöründe 14-15-16 aya çıkan vadeler var. Aslında biz kullandığımız bu sübvanseli krediyle piyasaları fonluyorduk. Birçok arkadaşımız bundan dolayı zor duruma düşecek” diyerek GÜİD olarak konuyla ilgili milletvekilleri ve bakanlıklara yazı gönderdiklerini bildirdi. Konunun bütün tarım sektörünü ilgilendirdiğine dikkat çeken Pakalın, sübvanseli kredinin organik gübre üreticilerine yeniden verilmesini istedi.  

 

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN BAŞKASININ ÇÖZEBİLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM”

Gübre Takip Sistemi (GTS) konusunda da daha önce talepleri olduğunu kaydeden Pakalın, hiçbir sonuç elde edemediklerini belirterek GTS nedeniyle sektöre 600-700 milyon liralık yük bindiğine dikkat çekti. Sektörün baskısıyla Temmuz ayına kadar ertelenen DNA barkod, karekod uygulaması nedeniyle ortaya çıkabilecek sıkıntılara da işaret eden Pakalın, şimdiye kadar yaşananların, sektörün sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan başkasının çözemeyeceğini gösterdiğini dile getirerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın dışında kimsenin çözebileceğini zannetmiyorum. Çünkü, yaşadığımız olaylar bize bunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

 

“KALDIRILMASINI ANLAYAMADIK”

Desteğin iyi tarım uygulamalarına verildiğini kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin ise, “Bu önemli bir konu. Gübre sektörü için de iyi tarım uygulamalarında üretilen ürünleri yiyenler için de önemli. Dolayısıyla desteğin devam etmesi lazım. Doğru verilen desteklerden birisiydi. Kaldırılmasını anlayamadık. Konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

davut-cetin-atso-bsk.-ocak-2020-meclisi-1.jpg

“BAŞIMIZ DAHA ÇOK AĞRIR”

Gübrede DNA barkod uygulamasıyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Çetin, “Sektörde niçin bunun yapıldığını hepimiz biliyoruz. Büyük gübreciler de şikayetçi bundan. Sadece nitrat için çıkmış. İçine DNA kod konarak mı nitratlı gübre takip edilebilir? onu da tartışmak lazım. Baktılar bir kazanç var, bunu da bir firmaya verelim devam edelim dendi. Açıklaması bu. Bir erteleme sağlandı ama Temmuz’dan sonra ne olur bizde bilmiyoruz. Zaten yaş meyve sebzedeki kalıntıyla uğraşıyoruz. DNA’dan dolayı başka bir şey çıkarsa başımız daha çok ağrır. Dünyada hiç böyle bir sistem yok. Nitratlı gübreyi alan-satan belli. Onları denetlersin biter. Sektöre 500 milyon liranın üzerinde yük getirecek. Takip etmeye devam edeceğiz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1737 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim