Bugün 21 Şubat 2025 Cuma
  • Antalya4 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3430.912
    %0.14
  • Dolar
    36.2827
    %0.02
  • Euro
    38.1644
    %0.08
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hukuk fakültelerine giriş zorlaşacak
18 Şubat 2025 Salı 17:09

Hukuk fakültelerine giriş zorlaşacak

Antalya Barosu Staj Akademisi’nin 2025 yılı staj eğitiminin ilk dersini Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan verdi. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın önemine vurgu yapan Sağkan, hukuk fakültelerine girişlerin çok kolay olduğuna işaret etti.

Antalya Barosu Staj Akademisi’nin 2025 yılı staj eğitiminin ilk dersini Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan verdi. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın önemine vurgu yapan Sağkan, hukuk fakültelerine girişlerin çok kolay olduğuna işaret etti. Hukuk fakültelerine girişte 125 bin olan başarı puanı sıralamasının 100 bine yükseltildiğine dikkat çeken Sağkan, “Bu yıldan itibaren daha zor bir hukuk fakültesine giriş sınavı sürecini yaşamaya başlıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıl 75 bine yükseltmek, daha sonraki yıl da 50 bine yükselterek tıp fakülteleri ile eşitlemek” dedi.

 

Antalya Barosu Staj Akademisi 2025 yılı staj eğitim dönemi törenle açıldı. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışa, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Ali Çağdaş Bozaner ve yönetimi, Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulu Başkanı Av. Alper Köleoğlu, Antalya Barosu Stajyer Avukat Temsilcisi Ramazan Gündoğdu ve çok sayıda stajyer avukat katıldı. Stajyer avukatlara ilk dersi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan verdi.

img-7153.jpg

HMGS’NIN NEDENİNİ ANLATTI

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndaki (HMGS) başarıyla staj sürecinin başladığına işaret eden TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, birçok kişinin bu sınavı eleştirdiğine dikkat çekti. “Belki başarılı olmanıza rağmen bu sınavı yanlış buluyor olabilirsiniz” diyen Sağkan, şöyle konuştu:

“Eleştirilerin muhakkak haklılık boyutu var ancak, verilere bakarak ve Türkiye’deki hukuk sisteminin gerçeklerini görerek değerlendirme yapmak gerekiyor. TBB gibi bir hukuk kurumu, Hukuk Fakültesi’ni bitiren herhangi bir kişinin hayalindeki, hedefindeki mesleğine ulaşmasını engellemek için özel bir çaba sarf etmeyeceği gibi bundan mutluluk da duymaz. Ancak, son yıllarda şunu görüyoruz ki; eskiden ruhsatname verirken gözlerinin içi parlayan meslektaşlarımız, artık aynı heyecanı duymadan bu mesleğe başlıyor. Eskiden, bir meslektaşımıza yemininden sonra ruhsatını takdim ederken bizim duyduğumuz heyecan, yerini ciddi bir kaygıya bıraktı. Bunun sebepleri çok açık. 92 tane hukuk fakültesi, hukuk fakültesini kazanmanın çok kolay, mezun olmanın daha da kolay olduğu bir süreçte, yılda yaklaşık 20 bin kişinin mezun olup sisteme dahil olduğu noktada atabileceğiniz hiçbir adımın, mesleğin ekonomik koşullarını düzeltmek ve niteliğini artırmak noktasında yeterli olma şansı bulunmuyor. O nedenle çeşmeyi baştan kapatmak gerekiyordu. HMGS bu nedenle atılmış bir adımdır.”

erinc-sagkan.jpg

“HEDEF, AVUKATLIK SINAVININ HAYATA GEÇİRİLMESİ”

Dünyada 1 ülke dışında sınavsız olarak avukatlığa kabul edilen başka bir ülke bulunmadığını belirten Sağkan, temel hedefin sınavın etkin şekilde uygulanmasının yanında staj sonrasında da avukatlık sınavının hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

TEMEL HEDEF, ARTIK BU KADAR KOLAY FAKÜLTE AÇILMAMASI”

HMGS’de yüzde 42’lik başarının söz konusu olduğuna işaret eden Sağkan, “Buradaki temel hedef yüzde 42’nin dışındaki meslektaşlarımızın staja başlamaması değil. Temel hedef, artık bu kadar kolay fakülte açılmaması. ‘Hiçbir şey olamazsam bir hukuk fakültesine gireyim, ne de olsa avukat olurum’ diye bakılarak bu mesleğe adım atılmasını engellemekti. Bunda da ciddi oranda başarıya ulaştığımızı ifade edebilirim. Geçtiğimiz yıl HMGS’nin uygulamaya gireceğinin netleşmesi hukuk fakültelerinde 900 kontenjanın boş kalmasını sağladı, çok uzun yıllar sonra. Sınavın etkin şekilde uygulanacağının görülmesi de bu yılki kontenjanlara çok ciddi etki edecek” dedi.

 

“HEDEFİMİZ, BAŞARI PUANINI TIP FAKÜLTELERİ İLE EŞİTLEMEK”

125 bin olan başarı puanı sıralamasının da 100 bine yükseltildiğine işaret eden Sağkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yıldan itibaren daha zor bir hukuk fakültesine giriş sınavı sürecini yaşamaya başlıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıl 75 bine yükseltmek, daha sonraki yıl da 50 bine yükselterek tıp fakülteleri ile eşitlemek. Hem stajyer meslektaşlarımızın hem avukatların yaşadığı ekonomik sorunların temelinde hukuk fakültesi sorununa çözüm bulmadığımız müddetçe atacağımız adımların hiçbirinin etkili olmayacağı gerçeği var. Sadece HGMS’nin uygulamaya geçmesi veya başarı puanı sıralamasının yükseltilmesi değil, aynı zamanda hukuk fakültelerinde akreditasyon zorunluluğunun getirilmesi, standartları taşımayan hukuk fakültelerinin öğrenci alamaması, bu standartların belirlenmesi ve değerlendirilmesinde TBB’nin YÖK nezdinde akredite olmuş lisanslı bir kuruluş olması için de çalışmalarımız devam ediyor.”

img-7172.jpg

“TEMEL SORUNLARINIZI BİLİYORUZ”

Stajyer avukatlarla ilgili yaptıkları çalışmaları da anlatan Sağkan, stajyer avukatların genel sağlık sigortasının tamamının TBB tarafından yaptırıldığını hatırlattı. Avukatların da yararlandığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun yatarak tedavideki karşılama limitini 30 bin liradan 160 bin liraya çıkardıklarını bildiren Sağkan, stajyer avukatların temel sorunlarını da iyi bildiklerini aktardı. Sağkan, sorunları ekonomik ve eğitim sorunları olarak iki ana başlıkta anlattı.

 

“ÇOK ZOR VE ONURLU BİR MESLEĞE İLK ADIMINIZI ATIYORSUNUZ”

Avukatlığın önemli bir iş olduğunun altını çizerek hata yapılması durumunda insanların hayatlarını etkileyen ağır sonuçların ortaya çıkabileceğine işaret eden Sağkan, “Yaptığınız hatanın vatandaş üzerinde yaratacağı sonuçlar sizlerde vicdan azabı yaratabilir. Bu o kadar ciddi bir yük ki, gece yastığa başınızı koyduğunuzda yıllarca uyutmaz. Çok zor ve onurlu bir mesleğe ilk adımınızı atarken belirli sınırlar içerisinde hata yapabileceğiniz son yılınızı geçirmektesiniz” şeklinde konuştu.

 

“YAPTIĞINIZ İŞİ HAKKIYLA YAPTIĞINIZ NOKTASINDA TATMİN OLUN”

Katıldığı duruşmalardan örnekler veren Sağkan, hukuk felsefesinin de önemine işaret etti. “Bir haksızlık varsa onun giderilmesinin sizin çabanızla olması çok büyük bir manevi tatmin ama öncelikle sizin yaptığınız işi hakkıyla yaptığınız noktasında tatmin olmanız gerekiyor” diyen Sağkan, “O tatmini yaşamadan diğeri eksik kalır” açıklamasında bulundu. Avukat olduktan sonra ilk duruşmasına dosya hakkında hiçbir bilgisi olmadan girmek zorunda kaldığını ve zor anlar yaşadığını anlatan Sağkan, stajyer avukatlara çeşitli tavsiyelerde bulundu.

ali-cagdas-bozaner.jpg

CUMHURİYETİN KURUCU KADROLARINA TEŞEKKÜR

Antalya Barosu Başkanı Av. Ali Çağdaş Bozaner ise, mezunu olduğu Akdeniz Üniversitesi’nde 13 yıl sonra Başkan olarak yer almasının emek veren, zor zamanlardan geçen, yer yer karamsarlığa veya umutsuzluğa düşen tüm gençlere cesaret ve örnek teşkil etmesini istedi. Cumhuriyetin yokluk içerisinde büyük fedakarlıklarla kurulduğuna işaret eden Bozaner, bir hukuk devrimi olan Türk Medeni Kanunu’nun 99’uncu yılı olduğunu hatırlatarak, zor şartlar altında çağdaş bir ülkenin temellerini atan, kadın-erkek eşitliğine dayanan bir sistemi oluşturmaya çalışan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetin kurucu kadrolarına teşekkür etti.

 

“MESLEĞİN DAHA GÜZEL GÜNLERDE İCRA EDİLECEĞİ ZAMANLARI HEP BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ”

Kamuoyunda avukatlık mesleği ile ilgili zaman zaman mesleğin eski değerinde olmadığına yönelik açıklamalar olabildiğini belirten Bozaner, “Ne kadar zor dönemlerden geçersek geçelim avukatlık, hem tarihsel anlamda hem de bugünkü tablo itibariyle en önemli, halkın yanında olabilen, yargının 3 kurucu unsurundan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden bir meslektir. Ne kadar zorluk yaşarsanız yaşayın, mesleğimize yönelik ön yargınız, mesleğimizin içinde bulunduğu durumdan kaynaklı tereddütleriniz oluşmasın. Mutlaka, mesleğin daha güzel günlerde icra edileceği zamanları hep birlikte yaşayacağız” dedi.

img-7170.jpg

“STAJYER AVUKATLARA MUTLAKA EKONOMİK KATKI SAĞLANMALI”

Stajyer avukatlığın önemli bir süreç olduğunu dile getiren Bozaner, “Gömleğin yanlış iliklenmesi gibi eğer yanlış iliklenirse ondan sonraki sürecin ne kadar doğru gittiğinin çok önemi kalmıyor. Bizler, sizlerin verimli, sağlıklı, gerçekten özlük haklarınıza kavuşabileceğiniz bir staj dönemi geçirmenizi her zaman temenni ediyoruz” diyerek stajyer avukatlarla ilgili yaptıkları çalışmalara dikkat çekti. Stajyer avukatlığın öğrenci statüsünden çıkılarak avukat da olunmayan araf olarak tabir edilebilecek bir süreç olduğunu belirten Bozaner, “Stajyer avukat meslektaşlarımızın beslenme ve barınma olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği ekonomik bir katkıyı devletin yetkililerinin mutla gerçekleştirmesi gerekir” diye konuştu. Bozaner, hem ilk 6 ayında hem de ikinci 6 ayında olan stajyer avukatların özlük haklarını koruyacak, temel ihtiyaçlarını giderecek harcamalarda gerekli desteğin hakim ve savcı stajyerlerinde olduğu gibi sağlanması gerektiğine işaret etti.

İLÇELERDEN CANLI BAĞLANTILI DERS DÖNEMİ BAŞLADI

Avukatlık unvanını gururla taşıdığını söyleyen Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulu Başkanı Av. Alper Köleoğlu ise, stajyer avukatlara aynı gururu yaşayacakları güzel bir meslek hayatı diledi. 3 yıl önce göreve başladıklarından bu yanadır yaptıkları çalışmaları anlatan Köleoğlu, teorik eğitimleri büyük oranda azaltarak mesleki anlamda katkı sağlayacak pratik eğitimlere ağırlık verdiklerini bildirdi. Ekonomik şartların ağır, ulaşımın masraflı olduğunu belirterek zaman anlamında sıkıntılar yaşandığını kaydeden Köleoğlu, bundan dolayı ilçelerdeki öğrenciler için online eğitime geçildiğini açıkladı.  Alanya ve Manavgat hariç bütün ilçelerde stajyerlerin derslere canlı bağlantı ile katılabileceğini belirten Köleoğlu, hedeflerinin stajyerlerin ekonomik yüklerini azaltmak olduğunu söyledi. Stajyer avukatların belediyeye bağlı iştiraklerde ve ulaşımda öğrenci statüsünde sayılarak indirimlerden faydalanmalarına yönelik Antalya Büyükşehir Belediyesi ile görüşme halinde olduklarını bildiren Köleoğlu, bu konuda yakın zamanda sonuç alacaklarına inandıklarını ifade etti.

alper-koleoglu.jpg

STAJYERLERE ÖDEMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Barolar Birliği’nin yoğun çalışmaları neticesinde Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı strateji metninde, stajyer avukatlara ilk 6 ay içerisinde ödeme yapılması gerektiğinin yer aldığını belirten Köleoğlu, bunun için teşekkür etti. İkinci 6 ay için yanında stajyer bulunduran avukatlara vergi kolaylığı sağlanabileceğini veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yönelik düzenleme yapılabileceğini belirten Köleoğlu, böylece ödeme noktasında avukatlara bir kolaylık sağlanmış olacağını kaydetti. Stajyer avukatlara yönelik sosyal güvencenin ihtiyacı tam anlamıyla karşılamadığına yönelik eleştiriler olduğunu dile getiren Köleoğlu, bu konuda da çalışma yapılmasını istedi.

ramazan-gundogdu.jpg

“SORUNUN ÇÖZÜLMESİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Antalya Barosu Stajyer Avukat Temsilcisi Ramazan Gündoğdu ise, şehir merkezlerinde yüz yüze yapılan staj derslerinin, Manavgat ve Alanya ilçeleri dışındaki ilçelerdeki stajyerler için uzaktan yapılacak olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti ve bu önemli sorunun çözülmesinden dolayı Staj Yürütme Kurulu’na teşekkür etti.

img-7183.jpg

FORMA HEDİYE EDİLDİ

Ders sonunda TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’a, Antalya Barosu Başkanı Av. Ali Çağdaş Bozaner ve Antalya Barosu Staj Yürütme Kurulu Başkanı Av. Alper Köleoğlu tarafından günün anısına Antalyaspor forması hediye edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 325 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim