İmar barışı bitti
Ülkemizde bulunan yüzde 50’nin üzerinde imarsız yapı için, Bakanlar Kurulu’nun 2018’de karar aldığı imar barışı için son başvurular bugün bitiyor. Daha önce iki kez süresi uzatılan imar barışının süresinin uzatılıp uzatılmayacağı hakkında sorulan sorulara cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nda sürenin uzamasının söz konusu olmadığını söyledi.
Nisan 2018’de açıklanan Bakanlar Kurulu’nun İmar barışı kararında imarsız yapıların kayıt altına alınacağı belirtilerek 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar için imar barışına başvuru yapılabileceği duyurulmuştu. İmar barışı ile yapı kayıt belgesi alacak olan malikler kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler.
“İMAR BARIŞI NEDİR?”
Ülkemizde yüzde 50’nin üzerinde bulunan imarsız yapının kayıt altına alınması için Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı imar barışının amacı mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçmek. 31 Aralık 2017 yılından önce yapılmış tüm binaları kapsayan imar barışı imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunları çözülecek.
"19 MİLYAR 300 MİLYON LİRA GELİR ELDE EDİLDİ"
Bakan Kurum, 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan ve bugün son bulacak olan imar barışından 19 milyar 300 milyon lira gelir elde edildiğini ifade ederek yapı bedellerinin 30 Haziran’a kadar ödeneceğini kaydetti.
“2 BİNİN ÜZERİNDE KAÇAK YAPI”
İmar barışı sürecinde kaçak yapılara da geçit verilmeyeceğini belirten Kurum, en son Rize Fırtına Vadisi'nde 21 binanın tespitinin yapılarak binaların yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Kurum; “Tüm Türkiye genelinde değişik illerde 2 binin üzerinde kaçak yapı tespit ettik. Bu kaçak yapıların tespiti tamamlandı, tebligatları yapılıyor. Fırtına Vadisi yine Ordu, Rize ve Trabzon yaylalarındaki yıkımlar gibi bizim doğamızı tarihimizi bozacak ve 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış yapılara ilişkin de bu kararlı duruşumu tüm illerimizde sergileyeceğiz" şeklinde konuştu.
“İMAR BARIŞI İLE KAT MÜLKİYETİ”
Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, maliklerin yarısının rızasının olması durumunda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek ve ardından söz konusu ev krediye uygun olacak.
“İMAR BARIŞININ FAYDALARI”
İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Fakat doğal afet açısından açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malik alacak. İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek. Son olarak Yapı kayıt belgesi sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler.
“İLK BAŞVURU 8 HAZİRAN 2018’DE BAŞLAMIŞTI”
İlk olarak 8 Haziran 2018’de e-devlet sitesi üzerinden başvuruların alındığı imar barışı için son gün 15 Haziran (bugün). Konu ile ilgili son günlerde açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha önce iki kez uzatılan imar barışı süresinin bu kez uzatılmayacağını söyledi. AYSEL ÖNER’İN HABERİ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim