“Kadını ikinci plana iten ilerleyemez”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) eğitim araştırması sonuçlarına dikkat çeken ATSO Meclis Üyesi ve AOSB Başkanı Ali Bahar, üniversite mezunu annelerin çocuklarının puanlarının yüksek olduğuna işaret ederek, “Kadını ikinci plana iten hiçbir zihniyetin eğitim alanında ilerlemesi, inova olması ve dünyada söz sahibi olması mümkün değil” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ATSO Meclis toplantısında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) eğitim araştırmasına dikkat çekti. ABİDE’nin eğitim sisteminin performansını ölçen PISA testinin bir benzeri olduğunu belirten Bahar, sonuçların iç açıcı olmadığına işaret etti. ABİDE testine göre annesi üniversite mezunu olan çocukların daha yüksek puan aldıklarına dikkat çeken Bahar, kadını ikinci plana iten hiçbir zihniyetin eğitimde ilerlemesinin ve dünyada söz sahibi olmasının mümkün olmadığını söyledi.
“100 ÖĞRENCİDEN 16’SI 4 İŞLEM YAPAMIYOR”
Eğitim sisteminin performansını ölçen PISA testi sonuçlarına göre bir miktar yükselme olmasına rağmen hâlâ OECD ülkelerinin çok gerisinde olduğumuzu belirten Bahar, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmada çok dikkat çekici veriler var. Milli Eğitim Bakanlığı, ABİDE adlı Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi’yle ilgili bir uygulama düzenledi. Tıpkı PISA’nın Türk versiyonu. 75 bin 8’nci sınıf öğrencisi bu sınava girdi. Sonuçlara göre 100 öğrenciden 16’sı 4 işlem yapamıyor konumda. 36’sı sadece 4 işlemi yapabiliyor. 100 çocuğumuzdan 66’sı Ata sözü ve hicivleri anlamıyor durumda. Yani, neden sonuç ilişkisi kuramıyor ve ana dilde anlaşamıyor konumundayız” dedi.
ANNE ÜNİVERSİTE MEZUNUYSA ÇOCUĞUN PUANI ARTIYOR
ABİDE testine göre anne hiç okula gitmediyse çocuğun ortalama Türkçe puanının 487 olarak geliştiğini belirten Bahar, “Eğer anne üniversite mezunu ise bu puan 650’ye yükseliyor. Anne hiç okula gitmediyse çocuğun ortalama matematik puanı 562, anne üniversite mezunuysa çocuğun ortalama matematik puanı 675’e yükseliyor. Fen konusunda da anne okula gitmediyse puanı 468, anne üniversite mezunuysa rakam 606’ya yükseliyor. Bu artık çok net bir şekilde belirlendi. MEB’in yapmış olduğu bu uygulamadaki rakamlar da çok açık gösteriyor. Kadını ikinci plana iten hiçbir zihniyetin eğitim alanında ilerlemesi, inova olması ve dünyada söz sahibi olması mümkün değil” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- "Sorunlarımızın bir an önce çözülmesini bekliyoruz"
- Afacanların düzenekli plakayla motosiklet turu polise takıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim