“Kadının temsil gücü artmalı”
Abdullah Sevimçok Sivil Toplum Merkezi’ndeki dernek binasında gerçekleştirilen genel kurulda, üyelerin kararıyla 3’ncü defa başkanlığa seçilen Urunga; üyelere teşekkür etti, kadının temsil gücünün artması gerektiğine dikkat çekti.
GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ TOPLUM
Göreve geldiği günden bu yana kadının sosyal hayatına katkı sağlayan projeler geliştirdiklerini söyleyen Urunga, yeni dönemde de bu çalışmalara devam edeceklerinin altını çizdi. Türkiye’de kadının siyasal, sosyal yaşamdaki yerine dikkat çeken bir kuruluş olduklarını aktaan Urunga, “Üyelerimiz beni tekrar başkanlığa layık gördü. Tüm üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Ülkemizde kadının konumu, ülkemizde ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Biz dernek olarak kadının toplumdaki temsil gücünün ülkemizde artması gerektiğine inanıyoruz. Kadınların ülkemizde temsil oranı ne kadar artarsa, toplum olarak bilgi ve kültür düzeyimiz de o kadar artar. Bilgi ve kültür düzeyi artan bir toplum, cehalete karşı her zaman zafer elde eder. KASAİD Antalya Şubesi olarak kadın bilincinin toplumda yaygınlaşması için çaba göstereceğiz. Kadının toplum yaşamına sağladığı katkıları imkânlarımız ölçüsünde dile getireceğiz” diye konuştu.
ZORLUKLARLA BAŞA ÇIKMAK ZORUNDAYIZ
Toplumumuzda kadına karşı ciddi bir ön yargı olduğunu dile getiren KASAİD Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, “Ülkemizde kadın olmak çok zor. Televizyonlardan, gazetelerden sürekli okuyoruz. Kadınlarımız toplumda var olmak için sürekli bir çaba halinde. Tacizlerle, tecavüzlerle ve şiddetle başa çıkmak zorunda! Ülkemizde kadını koruyan, onun sosyal yaşamını güvence altına alan yasalarımız ne yazık ki yok. Bu nedenle, kadınlarımız sürekli tehdit ediliyor, ansızın öldürülüyor, tecavüze uğruyor, çocuk yaşta evlendirilmeye maruz bırakılıyorlar. Ülkemizde kadın sadece cinsel bir obje olarak görülüyor. Okumaması, evlenmesi, çocuk doğurması, kocasına bakması, kocasının sözünden çıkmaması isteniyor. Çok yanlış ve sağlıklı olmayan bir durum! Bu kötü döngünün ülkemizde sona ermesi gerekiyor. Kadınlarımızın bilinçlenmesi, toplumda hak ettiği gibi yaşaması gerekiyor. Biz dernek olarak bu bilincin toplumda yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bilinçli toplum, ancak bilinçli kadınların artmasıyla mümkün olabilir. Bugün gelişmiş toplumlarda kadının yeri her zaman en üst mevkidedir. Gelişmiş toplumlarda kadınlar, iş hayatında, aile hayatında söz sahibidirler” ifadelerini kullandı.
KADININ TEMSİL GÜCÜ ARTMALI
KASAİD Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, günümüzde kadının sadece günlük yaşamda değil, istihdam ve temsiliyet noktasında da ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti. Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği’nin 2015 yılında yaptırdığı araştırmadan örnekler veren Urunga, “ Türkiye’de kadının siyasal ve sosyal yaşamdaki yerini 2015 yılında araştırma ile derneğimiz ortaya koydu. İstanbul’da yapılan bu araştırma çok çarpıcı sonuçları göz önüne serdi. Türkiye’de kadın istihdamı konusunda yaşanan adaletsiz durum, siyasetteki kadın temsiliyeti konusunda da aynı oranda yaşanmaktadır. TÜİK'in ADNKS'ne göre Türkiye'de 76.667.864 kişi yaşamaktadır. Bunun 38.194.504'ü kadındır. Türkiye'nin kadın nüfusu oranı %50'dir. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde seçmen kütüklerinde toplam 52.695.832 seçmen kayıtlıdır. Bu seçmenlerin 26.704.757'si kadındır. Türkiye'nin kadın seçmen nüfusu %51'dir. Buna rağmen 12 Haziran 2011'de yapılan Genel Milletvekili seçimlerinde T.B.M.M'ye 79 kadın milletvekili girmiştir. Kadın milletvekillerinin bütün milletvekillerine oranı %14'tür. %51'lik bir nüfusu %14'lük bir kitle temsil etmektedir. Önümüzde yerel seçimler var. Bu yerel seçimlerde kadın adayların yine istenilen oranda olmadığını görüyoruz. 2019 Mart yerel seçimlerinde siyasi partilerin kadınlara daha fazla söz hakkı tanıması gerekiyor. Kadın eliyle yönetilen belediyelerde oldukça başarılı çalışmalara imza atılıyor. İl ve ilçelerin kadın belediye başkanlarına da ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
“KADIN OLMAK ÇOK ZOR”
“Derneğimizin 2015 yılında yaptırdığı araştırmaya göre, hafta içi, çalışan Kadınların, %41'i zamanını işte çalışmaya ayırırken, çalışan kadınların bir kısmı hafta sonu da çalışıyor. Hafta sonu vakitlerinin %19'unu işe ayıran kadınların zamanının büyük bir kısmını ev temizliği yapmak (%20), televizyon seyretmek (%19) ve yemek yapmak (%12) ile geçmektedir” diyen Urunga, şu sözlerle değerlendirmelerine devam etti: “Hafta içi normal bir günde, çalışan kadınlar, işe gidip çalışmak için 446 dakika vakit ayırmaktadır. Kadınlar hafta içi normal bir günde 131 dakikasını ev temizliği yapmaya ayırıyor. Hafta sonları işe ayrılan süre azalırken ev temizliğine ayrılan süre artmaktadır. Bu araştırma verile bile kadının işinin ne kadar zor olduğunun göstergesidir. Toplum olarak kadınlarımızın sosyal statülerin artırmak zorundayız. Onların yüklerini eşit oranda paylaştırma zorundayız. Bu da bilinçle, eğitimle olur”
KASAİD YÖNETİM KURULU LİSTESİ
Kamuran Gerdan, Emel Yüksel, Güler Kalay, Gülperi Şahintürk, Meral Kilit Yılmaz, Melek Malkoç
(HABER: EYÜP KOÇAK)
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Yayaya yol veren araca çarptı, sıkışan sürücüyü vatandaşlar çıkardı
- Çöken toprağın altında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti
- Alanya’da otelde çıkan yangında 1 personel dumandan etkilendi
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim