Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kirletmezsek temizlemek zorunda kalmayız”
22 Eylül 2019 Pazar 16:39

“Kirletmezsek temizlemek zorunda kalmayız”

2008 yılında Estonya’da ortaya çıkan ve 50 bin kişinin 10 bin ton çöpü 5 saatte toplamasıyla dikkatleri üzerine çeken Let’s Do It Vakfı’nın tüm dünyada eş zamanlı gerçekleştirdiği Dünya Temizlik Günü etkinliğine Antalya’dan destek veren Muratpaşa Belediye

2008 yılında Estonya’da ortaya çıkan ve 50 bin kişinin 10 bin ton çöpü 5 saatte toplamasıyla dikkatleri üzerine çeken Let’s Do It Vakfı’nın tüm dünyada eş zamanlı gerçekleştirdiği Dünya Temizlik Günü etkinliğine Antalya’dan destek veren Muratpaşa Belediyesi öncülüğünde Kaleiçi temizlendi. Etkinliğe destek veren ve katılanlara teşekkür eden Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kirletmezsek temizlemek zorunda kalmayız” dedi.

 

Çevreci etkinliklerle ön plana çıkan Muratpaşa Belediyesi, 2008 yılında Estonya’da ortaya çıkan ve 50 bin kişinin 10 bin ton çöpü 5 saatte toplamasıyla dikkatleri üzerine çeken Let’s Do It Vakfı’nın tüm dünyada eş zamanlı gerçekleştirdiği Dünya Temizlik Günü etkinliğine Antalya’dan destek verdi. Geçen yıl 158 ülkede 17 milyon kişiyle gerçekleştiren etkinlik bu yıl Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, Let’s Do It Türkiye ve JCI Türkiye ile birlikte tarihi Kaleiçi’nde yapıldı. Etkinlik kapsamında Cumartesi günü Üç Kapılar’da buluşan temizlik gönüllüleri,  Yat Limanı’na kadar Antalya’nın kalbi olan Kaleiçi’ni temizledi.

y2.jpg

“AMAÇ, FARKINDALIK OLUŞTURARAK ÇÖP KÖRLÜĞÜNÜ YENMEK”

Temizlik öncesi bir konuşma gerçekleştirerek Dünya Temizlik Günü etkinliğinin insanlarda farkındalık oluşturarak çöp körlüğünü yenmeyi, çevre kirliliğini azaltmayı ve gençlerin sürdürebilir projeler üretmesini teşvik etmeyi amaçladığını belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, etkinliğin dünya çapında gerçekleştirildiğini hatırlattı. Etkinliğe katılanlara ve öncü olan bütün kuruluşlara teşekkür eden Uysal, “Öncü olan bütün kuruluşlara ve siz gönüllülere çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız. Dayanışma içerisinde iyi şeyler için mücadele ediyoruz” dedi.

 

“KİRLİLİĞE VE ÇEVRESEL TAHRİBATA DUR DEMELİYİZ”

Let’s Do It çalışmasının aynı zamanda küresel iklim grevi dönemine denk geldiğine dikkat çeken Uysal, “Konular birbiriyle bütünlük arz ediyor. Özetle söylemek gerekirse dünyayı kirletiyoruz. Hep beraber bunu yapıyoruz. İyi şeyleri teşvik edenler kötü şeylerin de maalesef müsebbibi oluyorlar. İkisi birbirinin parçası. Birincisi, küresel ölçekte kirliliğe dur dememiz gerekiyor. İkincisi, insani ve çevresel tahribata dur demeliyiz. Üçüncüsü, mevcut kirlilikleri temizlememiz gerekiyor. Buradan bu çabaların hepsini selamlıyoruz. Hepsine gönül ve ruh enerjimizi katıyoruz. Hem yerel ölçekte hem de evrensel ölçekte bütün çabaların içerisinde olduğumuzu, olacağımızı, hepsinin birbirinin parçası olduğunu ifade etmek istiyorum. Temizlerken Let’s Do It diyoruz ama kirletmeye gelince Let’s Dont It diyoruz. O kısmı da var. Zaten kirletmezsek temizlemek zorunda kalmayız değil mi? Bunu geliştirelim. Let’s Dont It diyelim sonra da temizleyelim Let’s Do It diyelim” şeklinde konuştu. Uysal’ın konuşmasının ardından temizlik gerçekleştirildi.

y3.jpg

ÇEVRE BİLİNCİNİN AŞILANMASI AMAÇLANIYOR

Dünya çapındaki insanlardan bir dizi yerel, ulusal ve bölgesel temizlik etkinliğine katılmalarını isteyen küresel sivil hareketi olan Let’s Do It (Haydi Yapalım şunu!); belirlenen bir günde tüm dünyada kayı atık haritaları içinde işaretlenmiş olan alanların temizliğinin yapılmasını ve gönüllülük temeliyle çevre bilincinin aşılanmasını amaçlıyor. Bugün 112 ülkede milyonlarca gönüllüye sahip olan bu çevre temizliği hareketinin her ülkede bir koordinatör kuruluşu bulunuyor. Sivil Yaşam Derneği (SİYAMDER) 2015 yılı itibariyle çevre temizliği hareketinin Türkiye temsilciğini aldı ve bu yıldan itibaren tüm dünya ile aynı anda temizlik hareketi planlanarak gerçekleştiriliyor.

 

52 ŞEHİRDE 48 BİN KİŞİ KATILDI
Let’s Do It! fikri 2008 yılında küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya’da filizlendi. 3 Mart tarihinde 50.000 kişi bir araya gelerek, ülkenin her yerindeki 10.000 ton çöpü 5 saat içinde temizledi. Eylemin görüntüleri bir anda yayıldı ve sonrasında da tek günde temizlik modeli 15 ülke tarafından şok edici sonuçlarla tekrar edildi. Toplam katılımcı sayısı 2,5 milyonu buldu. Bugüne kadar toplam 100’den fazla ülkede temizlik düzenlendi ve 9 milyon gönüllü bu etkinliklerde yer aldı.
Let’s Do It! modeli 2012 yılı boyunca Dünya Temizliği (World Cleanup) kampanyasıyla, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede uygulandı. 2012 yılında Türkiye’de 5 noktada yapılan temizliklere yaklaşık 1.300 kişi katıldı. Tamamen gönüllü bir ekip 11 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye temizliğine 17 şehirde, 62 farklı noktada, yaklaşık 8.000 kişi olarak devam etti. Böylece 30.4 ton atık ortadan kaldırılmış oldu. 15 Eylül 2018’de, projenin 10. yılında tüm dünya ile aynı anda temizlik yapıldı. Bu temizliğe 159 ülkeden yaklaşık 19 milyon insan katıldı. Ülkemizde ise 52 şehirde 48 bin kişi katıldı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2033 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim