“Komisyonculuk kalkarsa ürünler nasıl pazarlanacak?”
Komisyoncuların fiyatların oluşmasında ve maddi imkanların paylaşılmasında üreticilere yardımcı olduğuna dikkat çeken TÜRKHAL Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan, “Komisyonculuk kalkarsa ürünler nasıl pazarlanacak? Hal bir borsa ve halde görev gören en önemli etkin grup komisyoncular. Hal komisyoncuları bu işi hak ettikleri için yürütüyor” dedi.
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen hal komisyoncuları Antalya’da buluştu. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nda yer alan Hal Yasası’yla ilgili madde ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Artık komisyonculuk tarihe karışacak” şeklindeki sözlerini masaya yatıran komisyoncular, komisyonculuğun hal sisteminin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti. Komisyoncuların yaptığı işin birileri tarafından mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan, Avrupa’daki üretici birliklerinin bile yüzde 10 komisyon aldıklarını söyledi.
“NASIL BİR SİSTEM GELECEĞİNİ BİLMİYORUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın söylemlerinin gündeme oturduğunu ifade ederek nasıl bir sistemin getirileceğiyle ilgili net bilgilerinin olmadığını belirten TÜRKHAL Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan, “Sayın Bakan’ın açıklamalarından anladığımız kadarıyla bunun bir altyapısı ve detayları gelecek diye düşünüyoruz. Belki de daha iyi bir şey gelecek ama komisyonculuğun kaldırılacak olması üyelerimizin tepkisine neden oluyor. Adı değişip yine arkadaşlarımız olacak mı? Avrupa’da komisyonun bir adı olan konsinye var. Bir gelirle bu işi mutlaka birileri yapacak. Yoksa ürünler nerede satılacak? Gelecek olan sistemi bir görelim. Doğru, mantığın aldığı, faydalı bir şeyse hepimiz yanındayız. Hazırlanan bir taslak varsa veya hazırlanacaksa bizde bir köşesinde olarak fikirlerimizi anlatacağız, üyelerimizin haklarını doğru bir şekilde savunmaya çalışacağız” dedi.
“FİYATIN BULUNMASINDA VE MADDİ İMKANLARIN PAYLAŞILMASINDA ÜRETİCİYE YARDIMCI OLUYORUZ”
“Hal komisyonculuğunun gerçekten fayda ürettiğine, hizmet ettiğine inanıyoruz” diyen Tavşan, şunları dile getirdi:
“Özellikle fiyatların bulunmasında, maddi imkanların paylaşılmasında üreticiye yardım oluyoruz. Çiftçiye çok ciddi desteklerimiz oluyor. Avans veriyoruz. Sebze ve meyve diğer ürünler gibi değil. Sebze ve meyvenin satılması için bir fiyatın bulunması gerekiyor. Fiyatın bulunması için de çok sayıda alıcı ve satıcının birarada olması lazım. Bunun adı hal, içindeki görevli de komisyoncu. Bu olmadan fiyat bulmak mümkün değil. Dolayısıyla Hal de içinde bir görevli de gerekli.”
“KOMİSYONCULAR BU İŞİ EN İYİ VE DOĞRU ŞEKİLDE YAPIYOR”
Komisyonculuğu hakkıyla yürüttüklerine işaret eden Tavşan, “Milyonlarca üretici var. Bizim üreticimiz küçük ölçekli üretici. Çok çeşitli ürünler bulunuyor ve günlük hasat edilerek piyasaya sürülenleri var. Komisyonculuk kalkarsa bu ürünler nasıl pazarlanacak? Hal bir borsa ve halde görev gören en önemli etkin grup komisyoncular. Kimse komisyoncuların kara kaşı için görev veriyor değil, bu işi en iyi şekilde yaptıkları, üreticinin malını doğru şekilde pazarlayarak onları tatmin ettikleri için görevini sürdürüyorlar. Bugünkü kanunda üretici birliği de üretici satışı da var. Tarım ağır bir sektör. Tarlada, serada, bahçede uğraşacaksın birde o ürünü kendin satacaksın çok kolay bir iş değil. Zaten hiçbirimiz satana da karşı değil. Komisyoncuların çoğu ciddi üretici. Milyonlarca üreticimize faydalı, malın para etmesi için çok daha iyi bir model buldular, halkın üreticinin işine yarıyor, bizde beraberiz. Bizde bu memleketin içinde değil miyiz? Benim gördüğüm kadarıyla hal komisyoncuları bu işi hak ettikleri için yürütüyorlar” diye konuştu.
“ALTINDAN KALKMAK VE TELAFİ ETMEK ÇOK ZOR OLUR”
Gıda enflasyonuyla ilgili spekülatif konuşmaların, fiyatların yükselmesindeki ana unsurun hal komisyoncularıymış gibi gösterdiğini belirten Tavşan, kamuoyuna kendilerini doğru şekilde anlatmaya çalıştıklarını söyledi. “Biz emeğimizle, alnımızın teriyle, sermayemizle, gece gündüz demeden bu işi yapan bir grubuz” diyen Tavşan, “Nasıl 2012’de devreye giren Hal Yasası fiyatları ucuzlatmadıysa, yapacakları bu işlem eğer dönüşü olmayan bir şekilde gelecek olursa bunun altından kalkmak da, telafi etmek de çok zor olur” ifadelerini kullandı. Tavşan, savunduklarının komisyonculuk değil, sistem olduğunu da sözlerine ekledi.
“YAPMAMIZ GEREKEN FAHİŞ FİYATLA CEBİNE BİRŞEYLER İNDİRENİN PEŞİNDE OLMAK”
‘Tarlada 1 lira, pazarda 5 lira’ şeklindeki söylemlere de açıklık getiren Tavşan, “Bunu tespit edebilmek için aynı ürünün takip edilmesi gerekiyor. Hale, perakendeye gidince kaça satılıyor bakmak lazım. Bana göre bir kısmı şehir efsanesi. ‘Üretimde 1 lira, tüketimde 6 lira’ yok böyle bir şey. Hava şartları gibi durumlarda maliyetler yüksek olabiliyor. Bazı zamanlarda yüksek olduğu olabilir ama 1 liralık ürünü 1.50 kuruş veya 2 liraya satacaksın diye bir şey de yok. 1 liralık ürün 2.50 – 3 liradan aşağı perakendeye gitmez. Başka türlü kurtarmıyor. Gıda enflasyonuyla mücadele de dahil yapmamız gereken birisi fahiş fiyatla cebine bir şey indiriyorsa onun peşinde olmak. Makul artışlar mecburen olmak zorunda” ifadesini kullandı.
“SİSTEMİ KÖKTEN DEĞİŞTİRMEYİ TARTIŞMAMIZ LAZIM”
Marka değeri yaratılması gerektiğini de vurgulayan Tavşan, “Bu markalı ürünler belli standartlarda olmalı. Bu standartlardaki ürün daha kolay takip edilebilir. Antalya’nın domatesi, Alanya, Gazipaşa, Anamur’un muzu diğerleriyle birbirine karışmamalı. Onun için bazı yenilenmelere ihtiyaç var ama topyekün sistemi kökten değiştirecek bir şeyi biraz tartışmamız lazım” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- Çöken toprağın altında kalan inşaat işçisi hayatını kaybetti
- Yayaya yol veren araca çarptı, sıkışan sürücüyü vatandaşlar çıkardı
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Kaza yapan minibüs sürücüsüne Alman yolcudan KDV’li ’kova’ cezası
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim