Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Küçük üretici daha fazla desteklenmeli”
25 Ağustos 2019 Pazar 16:42

“Küçük üretici daha fazla desteklenmeli”

Teşvik ve desteklerin yetersiz olduğunu vurgulayan Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, sektördeki tekelleşmenin önüne geçilmesi için küçük üreticinin daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Teşviklerin yeterli olmadığını belirten Ayhan, gelişmiş ülkelerde teşviklerin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Yeterli desteği alan üreticinin üretimden çekilmeyeceğine işaret eden Ayhan, köye dön projesinin mevcut üretici için uygulanmasının daha doğru olacağını belirtti. Küçük üreticinin daha fazla desteklenmesiyle sektördeki tekelleşmenin önüne geçilebileceğinin altını çizen Ayhan, “Bu durum işsizliğin de önüne geçer. Eğer köyde istikrar sağlanırsa insanlar devlete külfet olmaz. İnsanları köyünde mutlu etmek lazım” dedi. İnsanların köylerini terk etmemeleri için yatırım gerektiğine de işaret eden Ayhan, köyden mahalleye dönüşümle artan su fiyatlarının da üretici için düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Ayhan, 10 bin liralık bir dananın bin lirasının KDV ve Stopajla devlete gittiğine de dikkat çekti.

 

“TEŞVİKLER YETERLİ DEĞİL”

Teşvikler konusunda değerlendirme yapan Ayhan, “Yeterli teşviklerin verilmediğini düşünüyoruz. Belgelendirdiğimiz zaman yılda 1 defaya mahsus erkek danalara 250 TL destek veriliyordu. 2019 için daha hala muallakta. Ne olacağı belli değil. Bu teşvikin en az 500 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle olmazsa üretim yapmak pek mümkün görünmemekte. Gelişmiş olan ülkelere baktığımız zaman gerçek üreticilere verilen teşviklerin daha fazla olduğunu görüyoruz” dedi.

 

“MEVCUT ÜRETİCİ DESTEKLENİRSE ÜRETİMDEN ÇEKİLMEZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan köye dön projesinin üretimi artırmak için çok fazla yeterli olmadığına işaret eden Ayhan, “Köye dönüş için bazı imkanlar veriliyor ama destekler köydeki üreticilere verilerek köydeki nüfusun şehirlere gitmesinin önüne geçilebilir. Mevcuttaki üreticimiz desteklenirse üretimden çekilmez” diye konuştu.

 

“KÜÇÜK ÜRETİCİ DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ”

Maliyetlerin artması ve para kazanılmaması nedeniyle küçük üreticilerin kırmızı et üretiminden çekildiğine dikkat çeken Aylan, kırmızı et üretiminde tekelleşmenin önüne geçilmesi için küçük üreticinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Örneğin bin baş hayvan besleyene 250 lira teşvik veriliyorsa 50 başın altında hayvanı olan üreticiye 600 lira verilmeli” diyen Ayhan, “Sende büyü de 600 başa çık denmeli. 10 baş yapana daha fazla verilerek bu iş tabana yayılmalı. Bu durum işsizliğin de önüne geçer. Eğer köyde istikrar sağlanırsa insanlar devlete külfet olmaz. İnsanları köyünde mutlu etmek lazım” ifadelerini kullandı.

 

“KÖYLERE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI”

Köylere de daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Ayhan, “Her şey büyükşehirlerde yapılınca köylerde eksiklikler ortaya çıkıyor. Herkes biz çile çekiyoruz çocuğum şehre gitsin, altyapısı, sosyal tesisleri olan yerlerde yaşasın istiyor. Avrupa’da öyle değil. Kasabalarda, köylerde her şey var. Sağlık ocakları, hastaneler, restoranlar bulunuyor. Tabii ki şehirlere yatırım yapılacak ama köylere de önem vermeli, yatırımlar yapılmalı. Yaşanabilir yerler haline getirerek o insanları orada tutmalıyız” şeklinde konuştu.

 

“10 BİN LİRALIK DANANIN BİN LİRASI DEVLETE GİDİYOR”

Bütünşehir yasasıyla köylerin mahalleye dönüştürülmesi nedeniyle su ücretlerinin arttığını belirten Ayhan, “Işıklardaki bir mahallenin su fiyatıyla Döşemealtı’ndaki bir mahallenin su fiyatı aynı. Bu bir yanlıştır. Hayvancılık yapanların işletme belgesi var. İşletme belgesi olan herkesin abonelikleri farklı olmalı ve su fiyatları ayrılmalı. İçme suyundan daha düşük olmalı. Çünkü, bu insanlar ülkeye katma değer üretiyor. Yetiştirdiği hayvandan sakatat, deri üretiyor. 10 bin liralık bir danadan üretici, devlete bin liralık KDV ve Stopaj veriyor. Yüzde 8’i KDV, yüzde 2’si stopaj. Biz eti dışarıdan ithal ettiğimizde ülkede deri, sakatat sıkıntılı oluyor” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim