Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kuyruk yağı ve ciğer etten pahalı”
03 Kasım 2019 Pazar 16:39

“Kuyruk yağı ve ciğer etten pahalı”

Türkiye’de kuyruklu kuzu ve dana kesiminde azalma olduğu için kuyruk yağı ve sakatat sıkıntısı yaşandığını belirten ATB Meclis Üyesi Ata Sönmez, kuyruk yağı ve ciğerin etten pahalı olduğunu söyledi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis üyelerinden Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez ile Süleyman Kaçaroğlu, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kaçaroğlu, kuzu kesiminde azalma olduğuna dikkat çekerken, Sönmez ise, artık kuyruklu kuzu yetiştirilmediğini söyledi. Zarar edildiği için dana yetiştiriciliğinde de azalma yaşandığını belirten Sönmez, yaşanan sıkıntıdan dolayı kuyruk yağı ve ciğerin et fiyatını solladığına işaret etti. Sönmez, “Dana ve kuzu kesimleri az olduğu için sakatat çıkmıyor. Sakatat bugün etten pahalı. Ciğer etten pahalı olur mu? Oluyor. Artık eski kuyruklu kuzu yetiştirilmiyor ve kesilmiyor. Kebap ve dönerde yarı yarıya yakın, yüzde 40 kuyruk yağı olmadığı sürece lezzet alamazsınız. Kuyruk yağı yerine ucuz diye kavram yağını kullanıyorlar. Kuyruk yağının fiyatı olmuş 45-50 lira. Etten pahalı. Kavram yağının kilosu 15-16 lira olduğu için o kullanılıyor” şeklinde konuştu.

ata-sonmez.jpg

“İTHALATI KESMEYE GEREK YOKTU”

Besilik hayvan ithalatının geçici olarak durdurulduğunu hatırlatan Sönmez, “Birden bire ithalatın kapatılması bence yanlış. Şimdi et fazlası var. Sonra et açığı olacak. Yine ithalat yapılacak. İhtiyaç kadar ithalat yapın, fazla getirmeyin, iç üretimi bitirmeyin. Söylediğimiz şey bu. Karkas veya büyük kesimlik dana ithal etmiyoruz. Zaten ufak dana ithal ediliyor. Bunun 10-12 ay besi süresi var. İthalatı kesmenin bir anlamı yok. Şuanda ithalatı kesmeye gerek yoktu. Gördüğüm kadarıyla zaten ithale talep de yok” dedi.

 

“DANA ZARAR ETTİRİYOR”

Kurbanda küçükbaş hayvanların besicilerin elinde kalmasına rağmen kuzunun para ettiğini belirten Sönmez, “Kurban Bayramı’nda küçükbaş hayvan üreticinin elinde kaldı ama kuzu yine para ediyor. Kuzu bugün 40-41 lira. Dana çok kötü. Dana şuan 29 lira. Bu fiyatlara besiciyi kurtarma şansı yok. 32-33 lira maliyeti var. Besici zarar ediyor. Zarar ettiği için bırakıyor. Her Kurban Bayramı’ndan sonra kesinlikle ufak takı danası fiyatında artış olurdu. Bu sene artış yok” diye konuştu.

 

“İNSANLARIN CEBİNDE PARA YOK”

Kırmızı et tüketiminde yüzde 40 daralma olduğuna da dikkat çeken Sönmez, “Bu büyük bir rakam. Günde 100 ton et kullanılıyorsa 60 tona düşmüş. Fiyatların yürümemesindeki en büyük etken de bu. Tüketebilsek bu fiyatlarda kalmaz. Üretim de zarar etmez. İnsanların cebinde para yok. Et yemekten mi vazgeçtiler? Hayır. Para yok. Mesele orada” ifadelerini kullandı.

 

“KUYRUK YAĞI ETTEN PAHALI”

Kuyruk yağı sıkıntısı yaşandığına da dikkat çeken Sönmez, şunları dile getirdi:

“Artık eski kuyruklu kuzu yetiştirilmiyor ve kesilmiyor. Bugün yenilen kebap ve dönerde yarı yarıya yakın, yüzde 40 kuyruk yağı olmadığı sürece lezzet alamazsınız. Çok güzel kebap ve dönerin içine kuyruk girmezse damak tadı olmaz. Kuyruk yağı yerine ucuz diye kavram yağını kullanıyorlar. Kuyruk yağının fiyatı olmuş 45-50 lira. Etten pahalı. Kavram yağının kilosu 15-16 lira olduğu için o kullanılıyor ama aynı lezzeti vermez. İllaki kuyruk yağının girmesi lazım. Biz kuyruklu kuzu yetiştirmeyi bıraktık, kuyruksuz kuzuya geçtik. Ondan dolayı da kuyruk ihtiyacı var.”

orta-anadolu-merinosu-728x410.jpg

“CİĞER ETTEN PAHALI”

Sakatatta da sıkıntı yaşandığına işaret eden Sönmez, “Dana ve kuzu kesimleri az olduğu için sakatat çıkmıyor. Sakatat bugün etten pahalı. Niye? Çünkü, kesim yok, iş yok. Ciğer etten pahalı olur mu? Oluyor. Aynı kuyruk yağının kuzudan pahalı olduğu gibi oluyor. Bu bir denge meselesi. Üretim ve tüketim dengelenmeli. İnsanların cebinde para olmadığı için tüketemiyor. Ondan dolayı fiyat düşüyor. Halbuki tüketim artsa üretici de zarar etmeyecek” dedi.

suleyman-kacaroglu.jpg

“KESİM DÜŞTÜ”

Kuzu kesim miktarının eskiye göre düşüşte olduğuna dikkat çeken ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Kaçaroğlu ise, “Eskiden 1000 tane kuzu kesilirken bugün 600 taneye düştü. Bunların içinde kuyruklu, kuyruksuzu var. Kesilmeyince kuyruk da olmuyor. Doğal olarak fiyat yükseliyor” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim