Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya8 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mali müşavirler tedirgin
17 Mart 2020 Salı 17:06

Mali müşavirler tedirgin

Hem mükelleflerinden hem de resmi kurum ve kuruluşlardan her gün onlarca evrak alış verişi yapmak zorunda kalan mali müşavirler, Koronavirüs nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Ofislerin okullarda olduğu gibi tatil edilmesi gerektiğini belirten ASMO Başkanı Em

Hem mükelleflerinden hem de resmi kurum ve kuruluşlardan her gün onlarca evrak alış verişi yapmak zorunda kalan mali müşavirler, Koronavirüs nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Ofislerin okullarda olduğu gibi tatil edilmesi gerektiğini belirten ASMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Mart ve Nisan aylarında verilmesi gereken bütün beyanname ve bildirimlerin birleştirilerek Nisan ayı sonunda verilmesini istiyoruz” dedi.

 

Her gün onlarca sorunla boğuşmak zorunda kalan mali müşavirlere bir dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Devlet ile mükellefler arasında köprü olan mali müşavirler, iş ve işlemleri yetiştirebilmek için yeri geldiğinde başlarını kaşıyacak vakit bulamamaktan ve yaptıkları işin karşılığını alamamaktan dolayı yaşadıkları sıkıntılardan yakınıyor. Her ne kadar e-dönüşüm olsa da kayıtlara girecekleri evrakların yüzde 80’e yakınının kağıt ortamda olduğu için müşterilerini tek tek ziyaret etmek ve bazı evrakları da kurum ve kuruluşlara elden vermek zorunda kaldıklarını belirten müşavirler, şimdi de Koronavirüs tedirginliği yaşıyor. Serbest muhasebeci mali müşavir ofislerinin okullarda olduğu gibi tatil edilmesi gerektiğini söyleyen Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Mart ve Nisan aylarında verilmesi gereken bütün beyanname ve bildirimlerin birleştirilerek Nisan ayı sonunda verilmesini istediklerini kaydetti.

 

“TEDİRGİNLİK HAD SAFHADA”

Çin’de ortaya çıktıktan sonra dünya genelinde yayılan ve yayılmaya devam eden Koronavirüs’ün meslektaşları arasında tedirginliği had safhaya çıkardığını belirten ASMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Bize gelen belgelerden elbette ki tedirginlik duyuyoruz. Tedirginlik had safhada. İnsan sağlığı her şeyin önünde gelir. En azından her yerde uygulanan tedbirlerin bizde de uygulanmasını istiyoruz” dedi.

 

“BEYANNEME VE BİLDİRİMLER BİRLEŞTİRİLEREK NİSAN AYI SONUNDA VERİLSİN”

Mart ve Nisan aylarının Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verildiği aylar olduğuna dikkat çeken Çavdar, “Aynı okullarda olduğu gibi 15-20 gün ofislerimizin tatil edilip, beyanname ve bildirimlerin Nisan ayı sonunda birleştirilerek verilmesi ve ödenmesini talep ediyoruz. Mart ve Nisan ayında verilmesi gereken bütün beyannameler ile bildirimlerin birleştirilerek Nisan ayı sonunda verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“SADECE YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNİN UZATILMASI YETERLİ DEĞİL”

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan 2020 gün sonuna kadar uzatmasının yeterli olmadığını kaydeden Çavdar, “Sadece bu yeterli değil. Katma Değer Vergisi (KDV), Muhtasar, Ba-Bs, SGK’ya verdiğimiz Pirim Hizmet Bildirgeleri de dahil hepsinin uzatılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“TALEPLERİMİZ BİLDİRİLDİ”

Konuyla ilgili taleplerini üst birlik olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) ilettiklerini bildiren Çavdar, TÜRMOB yetkililerinin de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileriyle görüştüklerini söyledi.

 

“MÜCBİR SEBEP NEDENİ”

Koronavirüs’ün ekonomik etkilerine de dikkat çeken Çavdar, yaşanan olağanüstü durumun mücbir sebep nedeni olduğunu kaydetti. Çavdar, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu olay hem sosyal hem de ekonomik anlamda dünyayı etkiledi. Antalya’da özellikle turizm sektörü felç oldu. Oteller kapandı. Bu sadece otellerle de sınırlı değil. Bildiğiniz gibi otellere tedarik sağlayan binlerce firma, o firmaların çalışanları var. Ekonomik yönünün çok daha ağır olacağını düşünüyoruz. Bunun sonuçlarını da Nisan ve Mayıs aylarında hissetmeye başlayacağız. İşyerleri, işçilerini ücretsiz izne çıkarmak için işçileriyle görüşme halinde. Sadece firmalar değil çalışanlarda çok büyük oranda etkilenecek. Herkesin kendilerine göre ödemeleri, kredi borçları var. Ailesini geçindirebilmek için belli bir ücrete ihtiyacı var. Bu durum en alttaki işçiden en tepeye kadar herkesi az veya çok etkileyecek. İçinde bulunduğumuz durum, mücbir sebep halidir. Vergi Usul Kanunu’nun 31’nci maddesi buna cevaz verir. Kanun koyucu orada mücbir sebep hallerini saymıştır. Şuanda tüm dünya olağanüstü bir hal yaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ilgili maddenin işletilmesini talep ediyoruz.”

 

MÜCBİR SEBEP İLE İLGİLİ

Mücbir sebep; herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylar olarak tanımlanıyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2420 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim