“Mesleki eğitim göz ardı edildi”
ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Kaçaroğlu’nun kasapların çalıştıracak eleman bulamadığına yönelik sözleri, mesleki eğitim konusunu gündeme getirdi. ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, bütün sektörlerde yaşanan eleman sıkıntısının çözümü için Avrupa’daki eğitim sistemini örnek gösterirken, özeleştiri yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, şimdiye kadar mesleki eğitimin göz ardı edildiğini vurguladı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Kaçaroğlu, sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Et piyasasının ayaklar altında olduğunu belirterek fiyatların üreticileri memnun etmediğini vurgulayan Kaçaroğlu, Et ve Süt Kurumu’nun da kasaplarla rekabet halinde olduğunu ileri sürdü. Sektörde kalifiye elaman yetişmediğinden yakınarak çalıştıracak insan bulamadıklarını belirten Kaçaroğlu’nun “Mesleğimizde çalıştıracak eleman çok büyük bir problem haline geldi. Kalifiye usta yetişmiyor. Yetişenler meslekten bıkmış vaziyette. Heves eden yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” sözleri Türkiye’deki mesleki eğitimi gündeme getirdi. İyi bir kasap ustasının 5 bin lira civarında maaş aldığına dikkat çeken ATB Meclis Üyesi Ata Sönmez, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerken ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Avrupa’daki eğitim sistemini örnek gösterdi. Herkesin ‘Çocuğum doktor, mühendis olsun’ diyerek mesleki eğitimi göz ardı ettiğini vurgulayan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, özeleştiri yaptı. Her şeyi devletten beklememek gerektiğine işaret eden Çandır, Avrupa’da iş dünyasının cirolarından fedakarlık yaparak devletle işbirliği içinde mesleki eğitime katkıda bulunduğuna dikkat çekti.
“KARKAS FİYATI EN AZ 35 LİRA OLMALI”
Besicilerin zarar ettiğine dikkat çeken ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Kaçaroğlu, “Kurban Bayramı’ndan dolayı herkes dolapları etle doldurdu. Kasaplara pek fazla gelip giden yok. Haliyle kasapların işlerinde bir hayli düşüş var. Et fiyatları bu sıralarda 2 ileri 1 geri, dalgalı durumda. Şuandaki dana kesim fiyatları üreticiyi memnun etmiyor. Dana kesimi 32 lira. Bunun yanında 32 lira 50 kuruşa, 33 liraya kesenler var. Şuanda peşin olarak oturmuş piyasa 31 lira ile 32 lira aralığında. Üretici zamlı fiyat bekliyor. Hayvanını kesenler zarar eder durumda. Hayvan kesenler gelecekte danayı 35 liraya da satsa şuandaki fiyatlar tatmin edici değil. Zarar ediyorlar. Dananın şuandaki karkas fiyatının en az 34 lira ile 35 lira aralığında olması lazım ki zarar edilmesin. Kıyma fiyatı 50 lira. Hâla bu fiyata pahalı diyenler var. Kasabın sattığı 50 liranın kârı kaç para? 1 kilo etten 2 lira, 4 lira kazansan alım gücün, kazancın ne? KDV, Stopaj Vergisi, Peşin Vergi, Gelir Vergisi. Yani kasaplık masrafı ağır bir meslek ” dedi.
“ET PİYASASI AYAKLAR ALTINDA”
“Türkiye’de et piyasası ayaklar altında” diyen Kaçaroğlu, şunları dile getirdi:
“Bir yanda kasap esnafı diğer yanda Et ve Süt Kurumu var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara genelinde yaklaşık 400 büyük marketle anlaşıp Halk Gıda adı altında yeni bir girişimcilikte bulunuyor. Bu Halk Gıda’da et, süt, yumurta ve değişik gıda ürünleri yer alıyor. Bunları direkt üreticiden alıp tüketiciye sunmak istiyorlar. Ne kadar başarılı olup olamayacaklarını şuan için bilemeyiz. Yeni bir tanzim satış modeli. Bu daha da yaygınlaşacak. Diğer taraftan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, seçimlerden önce bunun gibi bir takım girişimlerde bulunacakları vaadinde bulunmuştu. Bunun yanında ne kadar değil dense de Et ve Süt Kurumu kasaplarla rekabet halinde. Bizlerde kasaplar olarak 5-10 yıl sonra nerelerde oluruz, köprü kenarlarında mı yoksa mahalle aralarında mı yaparız? Bilemiyoruz.”
“ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ”
Kasaplar olarak çalıştıracak eleman bulamadıklarının da altını çizen Kaçaroğlu, “Mesleğimizde çalıştıracak eleman çok büyük bir problem haline geldi. Kalifiye usta yetişmiyor. Yetişenler meslekten bıkmış vaziyette. Heves eden yok. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Eskiden ilkokulda iken Yaz tatilinde çocukları babaları terziye, berbere, tamirciye, kasaba, manava gönderirdi ki mesleği, esnaflığı öğrensin. Şimdi 30 yaşındakiler evde yatıp, anasından babasından harçlık alıyor” diye konuştu.
“KASAPLIK OKULU AÇILMALI”
Mesleklerinin eleman ihtiyacının karşılanması için kasaplık okulları açılması gerektiğini belirten Kaçaroğlu, “Kasaplık bir sanattır ama artık bu sanat kayboluyor. Meslek okulu adı altında kasaplık okulu açılsın. Herkes çocuğum okusun, üniversite bitirsin, iyi makamlarda olsun istiyor. O zaman terziliği, kasaplığı kim yapacak? Bunlar Türkiye’nin gelecekte problem yaşayacağı konular. Sanatkârlık Türkiye’de artık azalıyor. Heves eden yok. Belki 20 sene sonraya hiç kalmayacak” ifadelerini kullandı.
“İYİ BİR USTA 5 BİN LİRADAN AŞAĞI MAAŞ ALMIYOR”
Kasaplık yapan iyi bir ustanın 5 bin liradan aşağı maaş almadığını belirten ATB Meclisi ve Canlı Hayvan ve Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez ise, “Kasaplıkta, her meslekte ara eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Çakıldık. Bugün iyi bir kasap ustası 5 bin liradan aşağı çalışmıyor. Önemli olan etiket değil. Biz her mesleği eğitim haline getirmeliyiz” açıklamasında bulundu.
EKİNCİ, MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Avrupa ülkelerinde ortaokuldan sonra kasaplıkla ilgili bir okulda okuyan gencin, haftada 2 gün kasabın yanında çalıştığını ve mezun olduktan sonra da hemen iş bulabildiğini belirten ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ise, “Orda hem okuyup hem çalışan öğrenciler, okuduğu bölümden mezun olduktan sonra hemen iş bulabiliyor. Türkiye’de de eksik olan bu” dedi.
“MESLEKİ EĞİTİMİ GÖZ ARDI ETTİK”
Herkesin çocuklarını küçük yaştan beri doktor, mühendis yapmaya çalıştığına dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, özeleştiri yaptı. “Hepimiz esnaflık, bir iş yapıyoruz. Hangimiz çocuğumuzu mesleki konuda eğitim alsın diye okula gönderiyoruz?” diye soran Çandır, “Hepimiz çocuklarımızın başarıları oranında en iyi yere gelmesi için zaman, para harcıyoruz. Böyle bir hedefle mesleki eğitimi göz ardı ediyoruz. Mesleki eğitime önem vermemiz lazım. Şimdi bu yeni yeni denenmeye başlandı. Artık iş dünyası da bunun farkına vardı. Çocukların becerilerine göre orta öğretimde bölümlere dağıtılması lazım” diye konuştu.
“YENİ DÜZENE AYAK UYDURMALIYIZ”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde mesleki eğitimle ilgili bir çalışma yaptıklarını da bildiren Çandır, “Bizim bunu dillendirmenin ötesinde bu uğurda çaba da sarf etmemiz lazım. Mesela kasaplar biraraya gelerek ayda 100 lira verip bir mesleki eğitim yeri oluşturabilir. Bizler de sektör olarak hiçbir fedakarlıkta bulunmadan her şeyi bekliyoruz. Avrupa’daki örneklere baktığımızda eğitimi sağlayabilmek için insanlar cirolarından binde 1’lik paylarla okullar oluşturuyor, devletle işbirliği içinde eğitimler yapıyor. Bizim eski alışkanlıkları bırakıp yeni düzene ayak uyduracak çalışmaların içine girmemiz lazım” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Tipide kocasıyla birlikte kaybolan yaşlı kadın, 2 kuzusu ve tavuğuna sarılmış halde bulundu
- SANAYİ ÇARŞISI; İÇLER ACISI!
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Isparta’da 20 yaşındaki genç evinde ölü bulundu
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim