MEYMEK raporu açıklandı
Türkiye’de ilk defa 4-5 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Meyve Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Çalıştayı (MEYMEK 2019) sonuç raporu yayınlandı. Kimyasal ilaç kullanımını azaltan teknolojilerin yaygınlaştırılması gerektiği belirtilen raporda, yardımcı hasad sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğu kaydedildi.
2018 yılı Tarımsal Mekanizasyon Kurulu’nda, meyve yetiştiriciliğinde mekanizasyon uygulamaları konusunda üniversiteler, araştırma enstitüleri, makina imalatçıları ve üreticiler başta olmak üzere ilgili resmi, sivil toplum ve özel kuruluşların katılabileceği bir çalıştay organize edilmesi kararı alındı. Bu karar uyarınca Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü tarafından 4-5 Kasım 2019 tarihlerinde Meyve Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Çalıştayı (MEYMEK-2019) düzenlendi. Çalıştayın sonuç raporu geçtiğimiz hafta yayınlandı.
OTURUM, PANEL VE GEZİLER DÜZENLENDİ
Antalya’da ilk defa düzenlenen çalıştaya farklı üniversitelerden akademisyenler, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki araştırma enstitülerinden araştırmacılar, il ve ilçe müdürlüklerinden mühendisler, tarım makinaları imalatçıları ve bayileri, modern ve geleneksel meyve yetiştiriciliği yapan üreticiler, tarım danışmanları ile TARSİM personeli olmak üzere 100’ün üzerinde kişi katıldı. İki gün süren çalıştayda, birinci gün açılış sunumu ve üç farklı oturumda toplam 13 adet sunulu bildiri yer aldı. Günün sonunda dört katılımcının yer aldığı bir panel düzenlendi. Ayrıca üç traktör ve iki tarım makinası üreticisinin açık alanda ürünlerini teşhir ettikleri bir sergi alanı oluşturuldu. İlk gün değerlendirme toplantısıyla tamamlandı. İkinci gün ise Korkuteli’ne teknik gezi, Elmalı’ya ise kültür gezisi düzenlendi.
“MEYVE ÜRETİM ALANLARI ARTIYOR”
Çalıştayın yayınlanan sonuç raporunda “Ekolojik, fiziksel, iklimsel gibi benzeri özelliklerinin uygun olması, ülkemize meyve yetiştiriciliği için önemli fırsatlar sunmakta. Birim alandan daha fazla gelir getirmesi nedeniyle son yıllarda meyve üretim alanları artmaktadır. Sektör ile ilgili gelişmelerin paydaşlar tarafından değerlendirilmesi, tartışılması ve tecrübe paylaşılmasına imkan sağlayan ortamların sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.
“SIFIR TOPRAK İŞLEME YÖNTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI”
Meyve yetiştiriciliğinde kullanılan traktör başta olmak üzere güç kaynakları ve mekanizasyon araçlarının arazi, bahçe, ürün özellikleri dikkate alınarak seçilmesi, planlanması ve kullanımı konularına daha çok önem verilmesi gerektiği kaydedilen raporda, “Meyve yetiştiriciliğinde gereksiz ve maliyeti artıcı bir şekilde aşırı toprak işleme uygulamaları yapılmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda toprak işleme uygulamalarından vazgeçilerek sıfır toprak işleme ile yabancı otların örtü bitkileri ile kontrol altına alınabileceği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu yöntemin yaygınlaşması sağlanabilir. Sıfır toprak işlemenin mümkün olmadığı durumlarda ise daha azaltılmış toprak işleme yapılması sürdürülebilir bir meyve tarımı için gereklidir” ifadelerine yer verildi.
“KİMYASAL İLAÇ KULLANIMINI AZALTAN UYGULAMALAR YAYGINLAŞTIRILMALI”
Kimyasal ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekilerek kimyasal ilaç kullanımını azaltan teknolojilerin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanan raporda şöyle denildi:
“Günümüzde kimyasalların insan sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkileri sürdürülebilir bir yaşam, çevre ve tarımsal üretim açısından sürekli vurgulanmaktadır. Bu kapsamda bitki koruma uygulamalarında kimyasal ilaç kullanımını azaltan, insan ve çevre sağlığına duyarlı makine ve teknolojilerin kullanımı ve yaygınlaşması konusundaki çalışmalara yoğunlaşılmalıdır.”
“YARDIMCI HASAD SİSTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE İHTİYAÇ BULUNUYOR”
Akıllı tarım ve bilişim teknolojilerinin meyve yetiştiriciliğinde uygulanmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer aldı:
“Hasad işlemi, meyve yetiştiriciliğinde en fazla işgücü gerektiren işlemler arasında yer almaktadır. Ülkemizde zeytin, ceviz gibi bazı ürünlerin hasadı mekanizasyon araçları ile gerçekleştirilmektedir. Mevcut kullanılabilir işgücü, ücretler ve hasad için uygun zaman periyodunun kısıtlı olduğu gibi faktörler dikkate alındığında el ile hasad edilen meyveler için hasad makinaları ya da iş verimini artıracak yardımcı hasad sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Hasad edilen meyvelerin pazar değerini artıracak ve uzun süre korunmasını sağlayacak hasad sonrası işlemler, depolama ve muhafaza gibi konuların da çalıştay gibi ortak tartışma platformlarında tartışılması sağlanmalıdır. Büyük potansiyele sahip Çin gibi ülke pazarlarının potansiyeli dikkate alınarak, ihracata yönelik başta uygun çeşit ve bitki besleme çalışmaları ile özellikle uzun yola dayanıklı meyve üretimi ve mekanizasyonu konusu gündemde tutulmalıdır.”
“İKİNCİSİNİN DÜZENLENMESİ KATKI SAĞLAYACAK”
Farklı kesimlerden görüş bildiren katılımcıların ilk kez düzenlenen çalıştayın kendileri için yararlı olduğunu belirttikleri kaydedilen raporun sonunda, gelişen meyve yetiştiriciliği ve teknoloji kullanımı, sektördeki paydaşların iletişimi dikkate alındığında çalıştayın önümüzdeki yıl ikincisinin düzenlenmesinin sektöre katkı sağlayacağına dikkat çekildi. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
- Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
- Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
- ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Antalya’da iniş sırasında motoru yanan yolcu uçağına rekor sürede müdahale
- Bisikletiyle yaptığı mitinglerle tanınan bağımsız adayın ağır yaralandığı feci kaza kamerada
- Yanan uçaktan tahliye anları film sahnelerini aratmadı
- "Sorunlarımızın bir an önce çözülmesini bekliyoruz"
- Afacanların düzenekli plakayla motosiklet turu polise takıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim