Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milyon liralık harnup dalında kuruyor
12 Kasım 2019 Salı 17:22

Milyon liralık harnup dalında kuruyor

Antalya – Kemer arasında 1000 tondan fazla Harnup (Keçiboynuzu) bulunduğunu belirten ATB Meclis Üyesi ve Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Ergin Civan, yaklaşık 4-5 milyon lira değerindeki ürünün dalında kuruduğunu

Antalya – Kemer arasında 1000 tondan fazla Harnup (Keçiboynuzu) bulunduğunu belirten ATB Meclis Üyesi ve Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Ergin Civan, yaklaşık 4-5 milyon lira değerindeki ürünün dalında kuruduğunu söyledi.

 

Sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATB Meclis Üyesi ve Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Ergin Civan, yatırıma uygun olan sektörün dünyadan gelen talepten dolayı önünün açık olduğunu söyledi. Türkiye’de talebi karşılayacak kadar kekik üretimi olmadığına dikkat çeken Civan, ihraç edecek kekik bulamadıklarını kaydetti. Antalya – Kemer arasında 1000 tondan fazla Harnup (Keçiboynuzu) bulunduğunu belirterek 4-5 milyon lira değerindeki ürünün toplanmayı beklediğinin altını çizen Civan, kent merkezlerinde yaşamaya çalışan gençlere seslenerek kırsalda daha iyi bir hayatın mümkün olduğuna dikkat çekti.

 

“KURLAR STABİL GİDERSE DAHA RAHAT HAREKET EDERİZ”

Sektörde sezonun ortasına gelindiğini bildiren Civan, “Bizim işimiz ihracat. Kurların durumu önemli. Kurlar stabil giderse ihracatçı daha rahat hareket edebilecek. Faizlerin düşüşü genel piyasayı da hareketlendirdi. Otomotiv ve inşaat piyasasında bir hareketlenme var. Çok iyi değil belki ama piyasalar biraz nefes aldı gibi görünüyor” dedi.

sam_0906.jpg

“İHRAÇ EDECEK KEKİK BULAMIYORUZ”

Kekik fiyatlarında her yıl sağlıklı bir yükseliş olduğunu belirten Civan, “Ülkemizde kekik, adaçayı ve defne yaprağı gibi tıbbi aromatik bitkilerin üretim açığı var. Türkiye’de daha hâlâ yeterince kekik yetişmiyor. Talebi karşılayacak ürün yok. Biz Nisan ayı gibi alıp ihraç edecek ürün bulamıyoruz. Bu sene de aynı senaryoyla karşılaşabiliriz” diye konuştu.

 

“DÖNÜMÜNDEN 1500 LİRA GELİR ELDE EDİLEBİLİYOR”

Bakıma bağlı olarak 1 dönüm kekikten 200 ila 300 kilo arasında ürün alınabildiğini söyleyen Civan, “Susuz tarım yapıldığını ve girdisinin de çok az olduğunu düşünürsek çok iyi bir oran. Çünkü, masraf çok az. Hemen hemen yok gibi. Kekiğin bu seneki fiyatını ortalama 9 lira alırsak dönümünde 1500 lira gibi bir gelir elde edilebilir. Bölgemizde özellikle 800 ila 1200 metredeki kıraç araziler için iyi bir alternatif” açıklamasında bulundu.

 

1000 TONDAN FAZLA HARNUP TOPLANMAYI BEKLİYOR

Antalya – Kemer arasında 1000 tondan fazla Keçiboynuzu bulunduğunu belirterek, yaklaşık 4-5 milyon lira değerindeki ürünün toplanmayı beklediğini kaydeden Civan,  şunları dile getirdi:

“Keçiboynuzu, genelde orman arazilerinde yetişiyor ama özellikle ormandan kiralanan arazilerde kapalı bahçe yapılabilir. Keçiboynuzunun etli kısmı genellikle Türkiye’de pekmez ve hayvan yemi yapımında değerlendiriliyor. Çekirdeği, ya çekirdek olarak ya da işlendikten sonra değişik ülkelere ihraç ediliyor. Antalya – Kemer arasında 1000 tondan fazla Keçiboynuzu toplanmıyor. Çünkü, toplayacak insan yok. 4-5 milyon lira değerindeki ürün dalda kuruyup gidiyor. Yine Bodrum-Datça bölgesinde artık çok fazla ürün toplanmıyor. Çünkü, artık oralarda dağ köyü kalmadı.”

images.jpg

“KIRSALDA DAHA İYİ BİR HAYAT MÜMKÜN”

Son olarak dağlardaki ürünleri toplayarak şehir merkezindeki kazançtan daha fazla kazanç elde edilebileceğine dikkat çeken Civan, şunları söyledi:

“Türkiye’de yetişen Keçiboynuzu ağaçları hem dağınık hem de dağlık alanda. Dağ bölgelerinde, kırsal köylerde hep yaşlı nüfus var. Gençler, şehir merkezlerini tercih etmiş vaziyette. Bizim bölgemizde Keçiboynuzu gibi dağdaki ürünleri toplayarak, özellikle küçükbaş hayvancılık yaparak yaşasa gençler, gelir olarak şehirdeki hayat standartlarından çok daha iyi hayatlarını idame ettirebilirler ama şehir hayatını yaşamak istedikleri için asgari ücretle çalışıyorlar. Gençlerin hemen hemen tamamı şehirde yaşamayı tercih edip şehre göç ediyor. Bu Türkiye’nin bir problemi. Artık kırsaldan kente göçecek kimse kalmadı. İnsanları geri götürmek lazım. Belki eğitimle, özendirmeyle, bir takım desteklerle kırsaldaki sosyal hayatı geliştirerek, insanların okul, sağlık, elektrik, su gibi en azından temel ihtiyaçlarını kırsala getirmede merkezi ve yerel yönetimler, kalkınma ajansları projeler üretebilirse hem kırsal kesimdeki hayatın, hem de üretimin devamlılığını sağlarız.” Civan, Antalya kırsalında bulunan köylerdeki yaş ortalaması ve hane sayısı çıkarılsa durumun daha net anlaşılacağını da sözlerine ekledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2134 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim