Bugün 22 Kasım 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2952.122
    %0.74
  • Dolar
    34.4839
    %0.07
  • Euro
    36.1941
    %-0.24
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Sağlık turizmi politikasını belirlemeliyiz"
02 Ocak 2024 Salı 17:08

"Sağlık turizmi politikasını belirlemeliyiz"

Antalya'nın sağlık turizmi politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen ATSO Meclis Üyesi Binnur Yiğitbaşı, kentin Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi ilan edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Antalya'yı sağlık turizminin başkenti yapmak istediklerini

Antalya'nın sağlık turizmi politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen ATSO Meclis Üyesi Binnur Yiğitbaşı, kentin Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi ilan edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Antalya'yı sağlık turizminin başkenti yapmak istediklerini belirten ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz ise, bunun için çalışmalara başladıklarını ve ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO Yönetim Kurulu ve Kozmetik ve Kişisel Bakım Meslek Komitesi Üyesi Hatice Öz, Antalya'yı sağlık turizminin başkenti yapmak için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bu konuda yaptıkları çalışmaları özetleyen Öz, sektörün eleman ihtiyacı için sağlık eğitimi alanlara yönelik kurslar düzenlenlemek ve tamamen baştan insan yetiştirme çalışmaları için ilk adımları attıklarını açıkladı. Sağlık turizminde yaşanan sorunlara ve eksikliklere dikkat çeken ATSO Meclisi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Binnur Yiğitbaşı ise, kontrolsüz bir artışın yaşandığı sağlık turizminde politikanın oluşturulması gerektiğine işaret etti. Yiğitbaşı, konu ile ilgili eleman sıkıntısından fiyat standardizasyonuna kadar pek çok konuya dikkat çekti. 

"SAĞLIK TURİZMİNDE KONTROLSÜZ BİR ARTIŞ YAŞANIYOR"
Son yıllarda sağlık turizminde kontrolsüz bir artışın yaşanmakta olduğunu söyleyen Yiğitbaşı, "Bu hizmetlerin arka planında yaşanan birçok sorun var. Birçok ülkede sağlık turizmi politikası var. Örneğin Malezya'da Malaysia Healthcare Travel Council diye bir kamu birimi var. Bu birim Ticaret, Turizm ve Sağlık Bakanlığı'nın da üstünde yer alan ve sadece sağlık turizmi ile ilgilenen kamu kuruluşu. Ülkemizde de böyle bir sağlık turizmi politikasının olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ANTALYA SAĞLIK TURİZMİ SERBEST BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"
Antalya'da da şehrin sağlık turizmi politikasının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yiğitbaşı, "Antalya'nın sağlık turizmi politikasının belirlenmesi ve Sağlık Turizmi Serbest Bölgesi ilan edilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

binnur-yigitbasi-1.JPG

"YETKİ BELGESİ'NİN İŞLERLİĞİ OLMALI"
Akreditasyonların artması gerektiği düşüncesinde olduğunu da belirten Yiğitbaşı, "Şuanda mevcutta Sağlık Turizmi Yetki Belgesi var. Birkaç yıldır uygulanıyor ama birçok insan alabiliyor. Bu belgenin işlerliğinin olmasını ümit ediyorum. Çünkü, belgeyi almayanlar da yapabiliyor ya da parayı basan belgeyi alabiliyor. Sadece belgeniz var mı? Var pozisyonunda. Bunun gerçek anlamda işlerliğinin olmasını temenni ediyorum" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"YURT DIŞINDAKİ SİGORTA FİRMALARIYLA DAHA İYİ ANLAŞMALAR YAPABİLİRİZ"
Türkiye'nin sağlık turizmi politikası düzenlenebilir ve akreditasyonlar ayarlanabilirse özellikle yurt dışındaki sigorta firmalarıyla çok daha iyi anlaşmalar yapılabileceğini söyleyen Yiğitbaşı, "Çünkü, sağlıkta hiçbir zaman yüzde 100 başarı diye birşey yok veya planlanmayan başka şeyler olduğunda sigorta firmalarının devreye girmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.      

"FİYAT STANDARDİZASYONU UYGULANMALI"
Teşvik ve desteklemelerin artırılması gerektiğini de ifade eden Yiğitbaşı, şöyle konuştu:
"Son yıllarda sağlık turizminin artmasıyla fiyat politikasında olmusuz yönde bir hareketlenme var. Türkiye'de asgari ücretin biraz üzerinde maaş alan insanlara verdiğimiz fiyatların, yurt dışından gelenlere de aynı şekilde verilmemesi gerektiğine inanıyorum. Sonuçta bununla ilgili firmalar çok ciddi yatırım yapıyorlar ve reklam giderleri de var. Asgari ücret fiyat uygulanmasının geçerliliği olmalı. Diş Hekimleri Odası için konuşuyorum, şuanda asgari fiyat uygulamamız bile yok. Kim ne kadar inebilirse. Eskiden kim ne kadara tutturabilirseydi. Şuanda fiyatlar giderek aşağı iniyor. O nedenle fiyat standardizasyonu uygulanmalı." 

"MESLEK ETİĞİ BELGESİ OLMALI"
ATSO'nun "Etik Belgesi"nin "Meslek Etiği Belgesi"ne dönüştürülmesi gerektiğini de dile getiren Yiğitbaşı, "Bu belgeyi alan insanların yurt dışındaki tanıtımlarında da faydalı olacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"BİR TIKLANMAYA 28 EURO VERİYORUZ, KENDİ WEB SAYFAMIZI OLUŞTURMALIYIZ"
Şehir bazında ulusal bir web sayfası hazırlanması gerektiğini de kaydeden Yiğitbaşı, şunları dile getirdi:
"Bu yaşayan bir web sayfası olmalı. Sağlık turizmi yapanlar bilirler. Yurt dışında belirli bir kaç firma var. Bütün firmalar buralara reklam veriyor. 1 buçuk yıl önce reklam verirken bir tıklanmaya 15 Euro ödüyorduk. Şuanda 15 Euro verdiğimiz şeyin fiyatı birinci sayfada görünmek için 28 Euro'ya çıktı. Biz sadece bir tıklanmaya 28 Euro veriyoruz. Antalya'da klinik arayan birisi 5-6 ayrı kliniğe tıklıyor ve hepimizin cebinden 28 Euro gidiyor. Ondan sonra kim niye ikna edebilirse. Biz niye kendi web sayfamızı oluşturamıyoruz? Uzun vadede kazandıran bir web sayfası oluşturulabilir."

DİL TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ, "İNGİLİZCE BİLEN SEKRETER ARIYORUZ AMA BULAMIYORUZ"
Direkt uçuşların artırılması gerektiğini belirterek otellerin kışın neredeyse yüzde 30 kapasite ile çalıştıklarına dikkat çeken Yiğitbaşı, dil turizmi yapılan Malta'yı örnek göstererek, "İnsanlar buraya yaz-kış dil turizmi için de gelebilirler. Bu hem otellerin boş olmasını engelleyecek hem de esnafımıza faydası olacaktır. Dil turizmi olursa, mesela biz İngilizce bilen bir sekreter arıyoruz ama bulamıyoruz. Bizlere de dolaylı olarak faydası olacaktır" ifadelerini kullandı.  

"TEKNİSYENE İHTİYAÇ VAR"
Son olarak ihtiyaçtan fazla sayıda klinik açıldığına da değinen Yiğitbaşı, "Bu teknisyen yetersizliğine sebep olmakta. Bizlerin yüzünü gülderen teknisyenlerimizdir. Şuanda teknisyen sayısı çok az. Teknisyenler genelde usta-çırak şeklinde yetişir. Eğer biraz yatkınlık varsa öğrenci 2 yıllık yüksek okul okur ve piyasaya gelir. Fakat 2 yıllık okuldan mezun olanlar çok fazla revaçta olmaz. Onun için meslek lisesinde alt eğitimini alanlar dikey geçişle yüksek okul okusa bunun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ciddi bir ihtiyaç var ve çocuklar için direkt meslek" diye konuştu.

"ANTALYA'YI SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ" 
Yönetim Kurulu olarak Antalya'yı sağlık turizminin başkenti haline getirmek için eylem planı oluşturduklarını bildiren ATSO Yönetim Kurulu ve Kozmetik ve Kişisel Bakım Meslek Komitesi Üyesi Hatice Öz ise, "Bu konuda çalışmalarımız başladı. Eğitimler vermeye başladık. Konuyu hem acentalar hem de sağlık kuruluşları gibi birçok tarafıyla görmeye çalışıyoruz. Marka haline getirmek için çok yönlü düşünmek gerekiyor ve çok yönlü basamakları var" dedi.

hatice-oz.JPG

YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI ÖZETLEDİ
Bu konuda yaptıkları çalışmaları özetleyen Öz, yetişmiş elemanın sektörün en önemli sorunlarından olduğunu belirterek üniversitelerle işbirliği yaptıklarını söyledi. Özellikle sağlık eğitimi alanlara sağlık turizmine yönelik kurslar düzenleyeceklerini açıklayan Öz, sağlık turizmine tamamen baştan insan yetiştirmek üzerine çalışmalar yapacaklarını da kaydetti. Bunlar için ilk adımları attıklarını dile getiren Öz, sağlık kuruluşları ve acentalarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Sağlık turizminde diş hekimlerinin ön plana çıktığına işaret eden ve Antalya'da sağlık turizmi yapan 488 diş hekimi bulunduğunu belirten Öz, "Antalya'yı sağlık turizminin başkenti haline getirmek için önce Türkiye'de, daha sonra tüm dünyada elimizden geleni yapacağız" açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1189 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim