Bugün 25 Kasım 2024 Pazartesi
  • Antalya7 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şelalenin can damarı kurudu
04 Ağustos 2020 Salı 15:37

Şelalenin can damarı kurudu

Yerli ve yabancı her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan dünyaca ünlü Kurşunlu Şelalesi’nin can damarı olan Gelin Düşen su kaynağı kurudu.

Yerli ve yabancı her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan dünyaca ünlü Kurşunlu Şelalesi’nin can damarı olan Gelin Düşen su kaynağı kurudu. Asırlardır yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki şelalenin su ihtiyacını karşılayan kaynağın kuruması nedeniyle şelale ile kaynak arasındaki derede bulunan bitki örtüsü ve canlılar yaşam savaşı veriyor.

 

Antalya kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nı her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Suyun 18 metre yüksekten döküldüğü şelale ve doğal ortam herkesi kendine hayran bırakırken son zamanlarda yaşanmaya başlanan su sorunu dikkat çekiyor. Şelalenin yüzyıllardır su ihtiyacını karşılayan yaklaşık 2 kilometre kuzeyindeki Gelin Düşen su kaynağı tamamen kurudu. Kuruma nedeniyle şelale ile kaynak arasındaki dere adeta göle dönerken, üzerindeki bitki örtüsü ve su canlıları yaşam savaşı vermeye başladı. Dere üzerindeki yöre halkı tarafından Kalabak olarak adlandırılan ve korunması gereken bitkiler arasında yer alan Nilüfer çiçekleri de yok olmayla karşı karşıya kalırken, suyun çekilmesi nedeniyle dere kenarındaki asırlık çınar ağaçlarının da saçakları görünmeye başlandı. Balıklar, su kaplumbağaları ve kurbağa gibi canlılar ise çöplüğe dönen derede yaşam savaşı veriyor.

img_20200731_125654.jpg

TAMAMEN KURUDU, YERALTI SUYUNUN ÇIKTIĞI GÖZLER MAĞARAYI ANDIRIYOR

Aksu ilçesi sınırında bulunan Antalya-Isparta karayolu üzerindeki Kurşunlu Şelalesi’nin yaklaşık 2 kilometre Kuzeyinde Topallı Mahallesi’nden çıkan Gelin Düşen su kaynağı, yüzyıllardır şelalenin su ihtiyacını karşılayan en önemli su kaynaklarından birisi. Kış aylarında yukarıdan gelen suların da birleşmesiyle çağlayarak şelaleye su taşıyan kaynağın özellikle son yıllarda Yaz aylarında su seviyesi azalarak düştü. İçinde bulunduğumuz sıcak günlerde ise tamamen kuruyarak şelaleye su taşıyamaz hale geldi. Yeraltı suyunun çıktığı gözler ise adeta içi boş bir mağaraya döndü.

untitled-1-copy-006.jpg

ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Bir zamanlar Topallı Mahallesi (Köyü) ve çevre mahallelerdeki gençlerin sıcaklığın arttığı saatlerde serinlemek için yüzmeye geldiği ve cıvıl cıvıl olan kaynak şimdilerde sessizliğe büründü. Geçmişte gençlerin kendi aralarında oyunlar oynayarak yüzdüğü, eğlendiği kaynak şuanda ara ara gelenlerin sorumsuz davranışları nedeniyle de adeta çöplüğe dönmüş vaziyette. Artık insanlar değil çöpler yüzüyor.

img_20200731_131132-copy.jpg

ASIRLIK ÇINARLARIN SAÇAKLARI ORTAYA ÇIKTI

Yeraltı kaynağından su çıkmaması dolayısıyla şelale ile kaynak arasındaki derenin sadece derin bölgelerinde su birikintileri kaldı. Birikintiler su seviyesinin yaklaşık 3-4 metre kadar düştüğünü gözler önüne seriyor. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle yöre halkının Kavak olarak adlandırdığı asırlık Çınar ağaçlarının da saçakları görünmeye başlandı.

untitled-22-copy.jpg

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE CANLILARIN YAŞAM MÜCADELESİ

Şimdiye kadar kaynaktan çıkan suyun yarattığı yemyeşil bitki örtüsü ve canlı hayat ise, hayatta kalmak için mücadele veriyor. Balık, yengeç, su kaplumbağası ve kurbağa gibi canlılar varlıklarını devam ettirebilmek için su birikintilerinde toplanıyor.

untitled-33.jpg

KORUNMASI GEREKEN NİLÜFERLER YOK OLMAYLA KARŞI KARŞIYA

Geçmişte dere üzerinde çiçek açan ve yöre halkı tarafından Kalabak olarak adlandırılan Nilüferler ise yok olmaya yüz tutmuş vaziyette. Geleceği tehdit altında olduğu için bazı bölgelerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre koparanlar ile ticaretini yapanlara 73 bin lira, çiçeğin koparıldığı alan koruma altındaysa 146 bin liraya kadar para cezasının verildiği Nilüferler, dere üzerinde yok olmayla karşı karşıya kalmış durumda.

untitled44.jpg

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Yöre halkı ise, Gelin Düşen su kaynağının kurumasından dolayı çok üzgün olduklarını dile getiriyor. Kaynağın kurumuş halinin yüreklerini sızlattığını belirtenler, çözüm olarak yakınlardaki diğer su kaynaklarından kanal veya borular vasıtasıyla buraya su aktarılabileceğini kaydediyor. Kaynağa su taşınması halinde hem şelale ile kaynak arasındaki derede bulunan bitki örtüsü ile canlı hayatının kurtulacağına hem de şelalenin su sorununun kalıcı olarak çözüleceğine dikkat çekiyorlar.

img_20200802_150523.jpg

ZİYARETÇİLER SUYUN AZLIĞINDAN YAKINIYOR

Öte yandan, su kaynaklarının kurumasından dolayı Kurşunlu Şelalesi’ne sondajla çıkarılan su veriliyor. Şelalenin çağlayan halini eski resimlerden gören ziyaretçiler ise, şelaleden akan suyun azlığından yakınıyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

img_20200802_143128.jpg

Bu haber toplam 3609 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim