Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya6 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3002.717
    %-0.11
  • Dolar
    34.5123
    %-0.08
  • Euro
    36.1711
    %0.46
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şifalı bitkiler denetimsiz satılmamalı
27 Haziran 2019 Perşembe 13:35

Şifalı bitkiler denetimsiz satılmamalı

Antalya Eczacı Odası Aktar, baharatçı ve benzeri dükkanlarda, ilaç niteliği olan bitki ve droglar, bitkisel çay ve karışımların eğitimi olmayan kişiler tarafından hiçbir denetime tabi olmaksızın satılmasının getireceği halk sağlığı sorunları ile Antalya

Antalya Eczacı Odası Aktar, baharatçı ve benzeri dükkanlarda, ilaç niteliği olan bitki ve droglar, bitkisel çay ve karışımların eğitimi olmayan kişiler tarafından hiçbir denetime tabi olmaksızın satılmasının getireceği halk sağlığı sorunları ile Antalya Eczacı Odası Eğitim Akademisinin yayınladığı ‘Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri’ kitabının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ertekin, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatih Demirci, Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse ve Doç. Dr. Gökalp İşcan'ın katıldı. Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin’in konuşmalarının ardından Antalya Eczacı Odası Eğitim Akademisinin yayınladığı ‘Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri’ kitabı tanıtıldı.

“İLAÇ NİTELİĞİ OLAN BİTKİLERİN EĞİTİMSİZ KİŞİLER TARAFINDAN SATILMASI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin yaptığı konuşmada; “Aktar, baharatçı ve benzeri dükkanlarda ilaç niteliği olan bitkiler, bitkisel çay ve karışımların eğitimi olmayan kişiler tarafından yeterli denetime tabi olmaksızın satılması bu kişilerin ticari çıkarları doğrultusunda hastaları yanlış yönlendirerek halk sağlığını tehdit etmesi, bu dükkanlarda satışı yapılan ürünlerin uygun olmayan saklama koşullarında hijyen kurallarını gözetmeksizin muhafaza edilmesi, hatta halka satılması kesinlikle yasak olan maddelerin ve karışımların endikasyonlu satışının yapılması sonucunda toplum sağlığının tehdit edildiği konusu artık hepimizin malumudur” diyerek eczacıların tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğunlukla kurutulmuş, bazen taze, bütün, parçalanmış veya kesilmiş bitkiler ile bitki parçalarını içeren bitkisel droglarla 5 yıl süren eczacılık eğitiminin ilk senelerinde karşılaşıp onların gözle görülebilir boyuttaki parçalarının incelenmesinin yanında mikroskop altındaki diğer özelliklerini öğrenen konu ile ilgili eğitimli en yakın sağlık danışmanları olduğunu belirtti.

Ertekin; “Eczacılar bunun yanında, hastaların kullandığı ilaçlar ile takviye edici gıda adıyla piyasada bulunan ve birçok etken maddesini içerebilen diğer ürünlerle de etkileşimleri hakkında bilgiler verebilen, lisans eğitimi sırasında kapsamlı ders alan tek meslek grubu” dedi.

“BİLİNÇSİZCE KULLANILAN BİTKİLERE DİKKAT”

İlaçların bitkiler ve hayvanlardan elde edilen yarı sentetik doğal etken maddelerin doğrudan, yarı sentetik ya da sentetik olarak üretilen, tek başına ya da kombine olarak kullanılabilen kimyasal maddelerden oluştuğunu söyleyen Ertekin; “İlacı zehirden ayıran dozudur. İşte tam da bu yüzden şifa beklentisiyle bilinçsizce kullanılan, denetimden uzak birçok bitkisel ürün gerek doğru bitki olmamasından gerekse de doz ayarlaması olmamasından dolayı halk sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Hafızalarımızda yer edecek birkaç örnek vermek gerekirse, hepimizin çok iyi bildiği papatyanın ülkemizde 400'e yakın türü olmakla birlikte sadece bir türünün tıbbi olması. Kışın hastalandığımızda öksürüğümüze iyi gelen ıhlamurun ayrıca idrar söktürücü özelliği olması dolayısı ile doğru şekilde kullanılmadığında özellikle böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında istenmeyen yan etkileri ortaya çıkarması. İşte tam da burada eczacının ve eczacılığın önemi ortaya çıkıyor. Doğru türün doğru miktarda kullanılması toplum sağlığı açısından çok önemli” şeklinde konuştu. AYSEL ÖNER’İN HABERİ

Bu haber toplam 6434 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim