Bugün 26 Kasım 2024 Salı
  • Antalya4 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2924.471
    %-2.60
  • Dolar
    34.5992
    %0.26
  • Euro
    36.2611
    %0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Siyasi mobbing Antalya’da daha fazla”
13 Mart 2019 Çarşamba 16:01

“Siyasi mobbing Antalya’da daha fazla”

Seçim dönemlerinde siyasi mobbingin arttığına dikkat çeken Mobbing İle Mücadele Derneği Antalya Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut, siyaseti iş olarak kabul edenlerin fazla olmasından dolayı Antalya’da siyasi mobbingin daha fazla olduğunu söyledi.

Mobbing İle Mücadele Derneği Antalya Temsilcisi Dr. Mehmet Ozan Uzkut, siyasette yaşanan mobbingi değerlendirdi. “Siyasette mobbing her zaman olabilir ama seçim dönemlerinde daha çok artıyor” diyen Uzkut, siyasi mobbingin emirle oy vermeyen bir yapıya sahip Antalya’da daha fazla olduğunu söyledi. Uzkut, siyasetteki mobbingin en çok aday adaylığı döneminde yaşandığını da sözlerine ekledi.

 

“SEÇİM DÖNEMLERİNDE ARTIYOR”

“Normal şartlarda mobbing, işyerinde olur ve işyeri çalışanları tarafından yapılır ama adamın işi siyaset ise oda bir mobbingtir” diyen Uzkut, “Bir kişi siyasetten nemalanıyor ve gelir kaynağı bu veya yaşamının tamamını geçirdiği yer siyaset ise, dışlanması mobbingtir.  Zamanının büyük çoğunluğunu geçirdiği, sosyal olarak yaşam kaynağı olarak gördüğü siyasi partiden dışlanan kişilerde mobbinge uğruyor. Bu nedenle bunalıma giren insanlar görüyoruz. Bütün hayatını siyasete adamış bir kişinin hakkında çıkan dedikodular yüzünden istediği yere gelememesi ve bunların haksız yapılan dedikodular olması bu kişinin mobbinge uğradığını gösteriyor. Siyasette mobbing her zaman olabilir ama seçim dönemlerinde daha çok artıyor” ifadelerini kullandı.

 

“GERİ ÇEKİLME VEYA PARTİ DEĞİŞTİRME OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Siyasetteki mobbingin genellikle birbirlerini yıpratmaya dönük dedikoduyla meydana geldiğini belirten Uzkut, “Belediye başkan aday adaylıklarında mobbing çok fazla yapılıyor. Diğer aday adayını kötüleme, aynı parti içinde diğerlerine karşı kulis oluşturma gibi. Dedikodular abartılarak anlatıldığı için aday adayı olup da aday olmayan birçok insan parti tarafından dışlanıyor ve kendini çok daha yalnız hissediyor. Bazı partilerde bunu geriye çekilme olarak görüyoruz ama demokrasinin olduğu partilerde ise parti değiştirmeler olarak kendini gösteriyor. Mobbinge uğrayan siyasetçi dışlanmış hissetme olayını başka bir partide değerlendirmeye çalışıyor” dedi.

 

“MOBBİNGİ KENDİ PARTİSİ İÇİNDEKİLER YAPAR”

Kırgınlık ve küskünlüklerin bütün partilerde görüldüğüne dikkat çeken Uzkut, “Siyasetteki mobbing insanın kendi partisi içerisinde hakkında dedikodu çıkarmak, kötülemek, yalnızlaştırmak, çevresindeki arkadaşları silmek ve özgüvenini kaybettirmek şeklinde oluşur. Kendi partisi içindeki dışlanmayla olur. Diğer partilerin dışlaması etkilemez. Diğer partiden olan ağır hareket de etmiş olsa o mobbinge girmez. Kendi partisi içindeki küçük bir dedikodu, yanlış anlaşılma mobbingin sebebi olur” diye konuştu.

02b66f75-edcd-4cf5-81b6-cd0dc5ce1557.jpg

“MOBBİNG İLE BASKICI YÖNETİM BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI”

Siyasette mobbing ile baskıcı yönetimin karıştırılmaması gerektiğine de dikkat çeken Uzkut, şunları dile getirdi:

“Yeni seçilen başkanın çalışanları başka yerlerde görevlendirmesi, sürgünler baskıcı yönetimdir ama gittiği yerde yalnızlaştırılırsa mobbing olur. Göndermesi mobbing değil ama arkasından dedikodu yapması, olması gereken görevden daha düşük bir göreve verilmesi, küçük düşürülmesi mobbinge girer. Yine bir kişinin bir yere çağrılarak daha sonra niye gelmediğinin sorgulanması baskıcı yönetimdir ama gelmedi diye arkadaşları veya parti tarafından dışlanıyor, artık o partiden değilmiş gibi görülerek aşağılanıyorsa ve özbenliğini yitiriyorsa mobbing olur.”

 

“SÜREĞENLİK İÇERMELİ”

Mobbingin süreğenlik içermesi gerektiğine de işaret eden Uzkut, “Mobbingde süreğenlik vardır. 3 aylık süreğenlik geçer. Bir defa yapılması mobbinge girmez. Sürekli kötüleme, dışlama, görmezden gelme, dedikodu varsa mobinge girer. Onun dışında herkes kendi görüşünü ifade etmekte serbesttir” diye konuştu.

 

“ANTALYA’DA DAHA FAZLA”

Siyasi mobbing konusunda Antalya için ayrıca bir parantez açan Uzkut, “Antalya, siyaseti iş olarak kabul eden insanların çok fazla olduğu, kozmopolitik bir şehir. Siyasete meraklı olunan şehirlerde mobbing de çok fazla olur. Bazı yerler bir partinin kalesidir, kimi koyarsan koy seçilir ama Antalya öyle değil. Genel başkan Antalya’ya aday seçerken burayı çok iyi düşünmek zorunda. Yerele uygun birisi olmak zorunda. Çünkü, Antalya halkı kendinden olana, güvendiği insana oy veren, emirle oy vermeyen bir yapıya sahip. Bunu geçmişte çok gördük. Bu da partilerde mobbingi artırıyor. Herkes bir adım öne geçebilmek için yarışıyor. Yarış olan yerlerde de mobbing daha fazla görülüyor. Kendi yükselemeyen kişi yükselecek olanı aşağı çekmeye çalışıyor” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1698 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim